Casper Ruud havde Holger Rune helt ude i tovene langt inde i 2. sæt, indtil den anspændte dansker slap hæmningerne fri og løftede niveauet til verdensklasse

En for længst aftalt frokostaftale i “Byens dårligste madsted” på Frederiksberg lørdag kl. 1230 forindrede, at undertegnede kunne følge med live, da 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune skulle forsøge at overtage Nordens tennis-trone, som de seneste år ubestridt har tilhørt 23-årige Casper Ruud.

ATP 1000: Holger klar til at støde Ruud af Nordens tennis-trone efter ny sejr over Djokovic

Derfor blev mobiltelefonen – helt ekstraordinært – ikke rørt de efterfølgende ca. 10 timer, så resultatet af semifinalen ved ATP 1000 Internazionali BNL i Rom mellem Skandinaviens to største tennisstjerner ikke blev afsløret, inden kampen ved hjemkomst ved 17-tiden blev hentet frem fra arkivet hos TV 2 Play.
Dog blev det afsløret, at den arkiverede udsendelse havde en længde på 3 timer 25 minutter, hvilket kunne indikere, at kampen blev langvarig, med mindre der var tale om en indlagt regnvejrs-pause, da vejrmeldingen ikke var særlig gunstig.

I optakten var der lagt op til, at Holger med stor sandsynlighed ville vinde opgøret, hvilket både var baseret på de seneste ugers præstationer og den eksplosive udvikling, som Holger har gennemgået det seneste år.

Ganske vist havde Ruud tidligere haft krammet på Holger, der var totalt chanceløs, da nordmanden i 2021 vandt i overlegen stil i både Monte Carlo og Båstad, men da Holger indledte grus-sæsonen 2022 med en ATP Challenger titel i Sanremo, havde han gjort så store fremskridt, at han ikke var uden chancer, da de igen mødtes ved Masters 1000 i Monaco, hvor en kæmpeafbrænder forhindrede, at Holger fik 3 sætbolde i 1. sæt, og det var først og fremmest nordmandens større rutine og Holgers mangel på samme, der hindrede dansk revanche.

ATP Masters Monte Carlo: Holger Rune havde Casper Ruud på krogen men gav slip

I fortsættelsen af grus-sæsonen 2022 tog Holger sin hidtil største skalp, da han vandt over ATP-ranglistens daværende no. 3 Alexander Zverev i München, hvor han derefter vandt sin første ATP 250 titel, og ved French Open samme år fjernede Holger enhver tvivl om sit potentiale på grus, da han i 1. runde vandt 3-0 i sæt over 14. seedede Denis Shapovalov og senere 4-1 i sæt over 3. seedede Stefanos Tsitsipas, hvorved Holger sensationelt var i kvartfinalen i Grand Slam sammenhæng.

I semifinalen var der derfor skabt forventninger til, at Holger omsider kunne få ram på Casper Ruud, men igen trak nordmanden det længste strå, både fordi han er bundsolid og Holger aldrig fandt det samme niveau som mod Tsitsipas.

I mellemtiden har Holger dog gjort så store og eksplosive fremskridt, at han ved semifinalen i Rom var favorit mod Ruud, der til gengæld har været langt fra sit niveau fra 2022, men i de seneste kampe har nordmanden dog genfundet et højere stabilt niveau.

Fra starten af kampen var Ruud helt tilbage på sit topniveau, og da Holger samtidig var en smule anspændt, var det nordmanden, der dominerede kampen i 1. sæt, hvor Holger var under pres ved 0-40 i sit serveparti ved 2-3, men han reddede dog partiet fulgte med til 6-6, hvor Ruud suverænt vandt i tiebreak 7-2.

Nordmanden havde fortsat et spillemæssigt overtag i starten af 2. sæt, hvor Holger igen kom under pres ved 2-2 15-40, og denne gang brød Ruud serven på den første mulighed.
Herefter tog Holger en medical timeout, hvor han fik behandlet sin skulder, og da spillet blev genoptaget vandt Ruud sit serveparti til 4-2, og meget tydede på, at Ruud igen ville afvise den danske udfordrer til Nordens trone.

En kamp er dog aldrig vundet inden den sidste bold er spillet, og et dansk comeback kan aldrig udelukkes på forhånd, hvis man har fulgt Holgers karriere hidtil, især hvis han kunne få den sidste anspændthed ud af kroppen og begynde at spille mere frit.

Det var præcist hvad der skete i kampens fortsættelse, og samtidig fornemmedes lidt større usikkerhed hos nordmanden, der hidtil stort set havde spillet fejlfrit, og han var tilsyneladende fortsat i fuld kontrol i egen serv ved 4-3 efter en vinder til 30-15, hvor en dobbeltfejl dog åbnede en lille dør på klem, og døren blev lukket helt op efter en fejl fra forhånden, og Holger bevarede disciplinen i den næste slagudveksling, indtil Ruud som den første mistede tålmodigheden og gik longline med baghånden, som blev for lang og lukkede Holger tilbage i kampen ved 4-4.

Holger satte dog sig selv under pres med sit første dobbeltfejl til 15-30, og en afbrænder til 30-40 gav Ruud chancen for at genetablere sit break, hvorefter Holger tog sig god tid til at forberede den næste serv, hvorved han indkasserede en advarsel for at trække tiden.
Investeringen gav dog pote, da Holger fulgte en udadskruet 1. serv op med en vinder på det yderste af linjen efter 2. bolden, og han fortsatte den aggressive stil, da han rykkede frem til nettet og lagde en vinder på tværs

Ruud fik endnu en mulighed for et break, da Holger blev presset til fejl ved nettet, men Holger holdt hovedet koldt, da han afgjorde næste point med et smash, hvorefter Ruud sende servereturneringen for langt, og en efterfølgende kort duel blev afsluttet med norsk fejl til dansk 5-4 føring.

Da Ruud derefter servede for at blive i sættet, løftede Holger sit spil til nye højder, da han sendte en direkte vinder retur på 1. serven, hvorefter Holger lagde en stopbold, som Ruud lagde dybt tilbage i baghåndshjørnet, hvor Holger elegant vippede et lob henover hovedet på en chanceløs nordmand, som derefter var nede med 3 sætbolde, da 2. bolden bag serven blev sendt i nettet, og på den første sætbold blev Ruud presset til en kort bold, som Holger fulgte op ved at fremtvinge norsk fejl, og nærmest ud af den blå luft var kampen vendt på hovedet med momentum på dansk side.

Efter kampen antydede Ruud i et interview, at Holgers medical timeout muligvis havde været taktisk, men historien melder dog ikke noget om, hvorvidt et norsk toilet-break inden 3. sæt tilhører samme kategori.
Der er dog ingen grund til at sætte spørgsmål ved, at udfaldet af 2. sæt udelukkende skyldes, at Holger omsider havde fundet det topniveau, som hidtil var udeblevet.

Det danske momentum fulgte med til 3. sæt, hvor Holger med et mistræf blot afgav et enkelt point i sine 2 første servepartier, hvorefter Ruud for alvor var presset efter en servereturnering på baglinjen og en dansk kontra stopbold, som Ruud ikke kunne holde på banen, og en statistik viste samtidig, at Holger havde vundet 17 af de sidste 22 point, og han havde vundet endnu et point, hvis han ikke havde misset en stor chance for en flugtning på tværs.
Ved 15-30 endte en kort duel igen med norsk fejl, som gav danske break-muligheder, og Ruud afgjorde selv partiet med en dobbeltfejl, som bragte Holger et stort skridt nærmere sejren, og da Holger derefter vandt sine servepartier rent til både 4-1 og 5-2 var kampen tæt på at være afgjort.

Der blev dog ikke brug for, at Holger selv skulle serve kampen hjem, idet han med et nyt break sikrede den samlede sejr 6-7(2), 6-4, 6-2, og dermed betragter undertegnede tronskiftet i Norden som en realitet.

Herunder sætter Holger ord på, hvordan han ved at slappe mere af og nyde øjeblikket bar sig ad med at hive sejren i land.

Ganske vist vil Casper Ruud stadig være foran Holger på ATP-ranglisten, hvor han mandag vil være no. 4 med 4.4915 point, mens Holger vil have 4.375 eller 4.775 point afhængig af resultatet af finalen, men Holger vil under alle omstændigheder være foran Ruud på liverankingen, hvor point fra French Open sidste år udgår.

Holger møder i finalen søndag kl. 1600 Daniil Medvedev, der i den anden semifinalen, som blev forsinket af regn, vandt 7-5, 7-5 over Stefanos Tsitsipas.

Hvis Holger vinder finalen vil han ligesom Tsitispas have 4.775 point, og en fintælling af point optjent i ATP Finals, Grand Slam og Masters 1000 tyder på, at Holger vil have flere point en Tsitsipas i disse turneringer, og i så fald avancerer Holger til 5. pladsen på mandag.
Dog tages forbehold for fejl eller misforståelser – TV 2 har i en kommentar anført, at Tsitsipas har flest point, men uanset om Holger er no. 5 eller 6, har det ingen praktisk betydning for seedningen til French Open.

 

Forrige artikelKB holdt stand mod Gentofte
Næste artikelTurneringer uge 21: Clara Tauson har gode chancer for at kvalificere sig til French Open
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.