I den kommende weekend er der lagt op til en ekstraordinær spændende generalforsamling i Dansk Tennis Forbund. Intet er som det plejer, når der forventes kampvalg om formandsposten, der siden 2016 har været besat af Henrik Thorsøe. Nu stiller en ny kandidat, Christian Lunøe, op. Han er til dagligt formand i B.93 og har med en række proklamerede støtter fra klubber i hele landet sat kursen efter formandsposten.
De seneste uger er der blevet talt og skrevet meget om det. Både i landsdækkende medier og internt i de fleste danske tenniskredse. En række klubber har åbent meldt ud, at de støtter en ny kurs for Dansk Tennis Forbund og dansk tennis. En kurs der kun kan sættes ved, at der bliver skiftet ud i toppen af bestyrelsen.
Derfor er den kommende weekends generalforsamling afgørende. Vinder den nye kandidat er muligheden for et kursskifte til stede. Omvendt har den siddende formand, Henrik Thorsøe, ingen intentioner om at forlade skuden. Derfor bliver der efter alt at dømme kampvalg den kommende weekend, når der afvikles generalforsamling i Dansk Tennis Forbund.
Der er sagt og skrevet meget om forskelle, årsager til opgør og den nye vej for dansk tennis de senere uger. Det kan være svært at få det fuldstændige overblik, hvis ikke man skal bruge timevis på at kigge lange valgoplæg og søge informationer på forskellige medier. Derfor har vi her på Tennisavisen valgt at bede de to formandskandidater svare på fem centrale spørgsmål i forhold til deres motivation for at stille op til valget som formand i Dansk Tennis Forbund.
Spørgsmål #1: Hvordan skal de danske tennisklubber i fremtiden mærke, at de er medlem af Dansk Tennis Forbund?
Christian Lunøe
Det foreningsdemokratiske underskud skal vendes til et overskud. Klubberne skal mødes nysgerrigt, åbent og lyttende af deres forbund. Alt for mange steder i traditionsrige tennisområder – både i Jylland og på øerne – er sporten inde i en form for udsultningsspiral, og det har forbundet ikke haft noget godt svar på. Det skal der lægges kræfter og ressourcer i at vende. Forbundet skal ud på Danmarkskortet og sætte noget i gang. Gerne på en begavet måde og i partnerskaber med lokale og regionale kræfter.
Henrik Thorsøe
Medlemsklubberne i Dansk Tennis Forbund skal føle sig som en del af et fællesskab. Et fællesskab der skal kunne favne hele Danmark og alle typer af klubber uanset størrelse og aktivitetsniveau. Vi skal være et forbund for alle klubber i hele Danmark, og sammen skal vi fortsætte den positive udvikling vi har været inde i hen over de kommende år.
Troen på vores fælles muligheder skal tales op, og ikke ned, og vi skal turde være ambitiøse og modige i vores fælles udvikling.
En medlemsklub skal kunne få den nødvendige støtte hos Dansk Tennis Forbund og DGI, og vi skal hele tiden kigge kritisk på om vi har de rigtige ting på hylderne, og turde korrigere hvis det ikke er tilfældet. Men samtidig skal vi også tro på de prioriteter vi har lavet og dermed være langsigtede i vores løsninger.
Spørgsmål #2: Hvilken fremtid har padelsporten i Dansk Tennis Forbund og hvorfor?
Christian Lunøe
For mig er det først og fremmest en etisk diskussion. Tennissporten kan sagtens rumme at tage en mindre sportsgren under vingerne og lade den vokse sig stærk, hvis der er brug for det. Mit indtryk er bare, at padelsporten i dag er fuldt ud i stand til at stå alene, og så skal man da ikke tvinge den ind under et andet forbund. Tennissporten har selv haft en rolle mange steder i Danmark som cash cow for større sportsgrene, og det har været en lang proces at frigøre sig og stå i egen ret. Det ville klæde os at behandle den nye dreng i klassen bedre, i stedet for at gentage historien.
Henrik Thorsøe
I Dansk Tennis Forbund tror vi fuldt og fast på den synergi der er skabt og også videre frem kan skabes imellem tennis og padelsporten. Både på forenings- og forbundsniveau. Vi ser på padelsporten, som en selvstændig sport, og vi behandler og udvikler den som sådan. At ca. 33% af medlemsforeningerne i Dansk Tennis Forbund har valgt padel til og dermed som forening bliver båret af flere sportsgrene taler sit tydelig sprog for hvordan mulighederne ses ude i landet. Denne udvikling ser vi som en styrke for både tennis og padelsporten.
En styrke vi for øvrigt også ser med pickleball hvor vores arrangement i sporten er blevet taget meget vel imod ude i foreningerne, som virkelig er nysgerrige og tror på mulighederne for synergi også her.
Vi arbejder hårdt på at få skabt et samarbejde med Dansk Padel Forbund, og forhåbentlig når vi i mål med dette, at der kun er et fælles udbud skabt imellem Dansk Tennis Forbund, Dansk Padel Forbund og DGI, som skal støtte og bidrage til udviklingen af sporten. Her er vores klare fokus i Dansk Tennis Forbund udviklingen af padelsporten som foreningssport.
Spørgsmål #3: Hvilken organisering ser du som den mest optimale for udviklingen af dansk tennis, herunder eksempelvis samarbejde med andre organisationer?
Christian Lunøe
Forbundet skal arbejde for at styrke tennissportens vilkår i hele Danmark. Det sker i en virkelighed med mange lokale aktører, som vi selvfølgelig skal søge partnerskab med. Det er mildest talt ikke one size fits all på det kommunalpolitiske landkort, så der er brug for skræddersyede indsatser. Udadtil kræver det, at forbundet formår at samle aktører både fra civilsamfundet, fra den lokalpolitiske arena og fra markedet, herunder fra fonde, virksomheder og andre donorer. Taburetten vakler, hvis alle tre ben ikke er lige lange. På de indre linjer skal vi have et meget bedre samarbejde i kæden der går mellem klubberne, unionerne og forbundet. Ansvaret for, at det er gået lidt skævt i det samarbejde, ligger overvejende hos forbundet.
Henrik Thorsøe
Jeg tror fuldt og fast på det forpligtende samarbejde. Det være sig med DGI, med DIF eller med Team Danmark. Så her handler det om, at vi hele tiden med dem vi samarbejder med, skal optimere tingene og forsøge at gøre det endnu bedre.
For mig er disse samarbejder de helt rigtige for udviklingen af vores virke og vores muligheder.
Herudover har vi i Dansk Tennis Forbunds bestyrelse sat gang i et arbejde omkring struktur og organisering, som jeg vil glæde mig til at følge til dørs. Et arbejde der skal udmønte sig i, at vi sammen imellem forbund, unioner og klubber finder den helt rigtige måde at organisere os på de kommende 10-15 år. Så vi står bedst muligt rustet til fremtiden. Så den flotte udvikling vi har haft de seneste år kan fortsættes også fremadrettet.
Spørgsmål #4: Hvordan skal fokus være på at udøve indflydelse på tennissportens udvikling internationalt være i fremtiden?
Christian Lunøe
Dansk Tennisforbund har nogle indiskutable internationale forpligtelser. Dem skal forbundet løse, ingen tvivl om det. Hvis man så kan identificere nogle særlige områder, hvor man kunne skubbe på en udvikling, som gavner danske interesser – fx at få hjælp og ressourcer til at skabe gode udviklingsmiljøer for nuværende og kommende danske talenter – så mener jeg, vi skal lægge nogle kræfter i det også. Der skal bare være en klar og transparent strategi for det
Henrik Thorsøe
Vi er som medlem af DIF-familien forpligtet til at bidrage internationalt. Her har vi igennem de senere år sammen med de øvrige nordiske lande kæmpet en fælles kamp for de værdier vi hos os sætter højt. Anti-korruption, good governance, kampen mod sports whashing, stillingtagen til Ukraine krigen mv. Kampe der kun bliver sværere og sværere.
Samtidig har vi kæmpet kampen for de små landes muligheder i international tennis. F.eks. omkring den nye Davis Cup struktur, præmiepenge, økonomiske støttemuligheder og pengefordelingen i de professionelle turneringer, hvor flere men ikke nok penge er flyttet ned i systemet så indgangen til den professionelle del af sporten er blevet nemmere. Dette arbejdet har haft en betydelig økonomisk tilgang til Dansk Tennis Forbund.
Ovenstående er arbejde jeg tror på det er vigtigt at fortsætte. Ellers vil vi opleve et international tennissamfund der bliver skævvredet og som på værdisiden går den forkerte vej.
Spørgsmål #5: Hvad er det næste store mål Dansk Tennis Forbund skal løfte, som du ser det?
Christian Lunøe
Tennis risikerer at dø helt ud nogle steder på Danmarkskortet. Det må ikke ske, og der har vi en stor opgave. Det starter med et forbund, der samler op på forholdet til klubberne og unionerne – i erkendelse af, at det er klubberne, der sammen har et forbund, og ikke forbundet, der ejer nogle klubber – og så sammen gå ud i landet og skabe en positiv udvikling for sporten. Der er selvsagt mange drifts- og udviklingsopgaver i øvrigt, det skal vi huske. Men det er arbejdet i klubberne, der er fundamentet for en sund sport i foreningsdanmark. Og det er jo der, vi bor.
Henrik Thorsøe
Vi har i Dansk Tennis Forbund lagt os fast på et projekt, der med start i 2025 skal få flere børn til at spille tennis, og flere foreninger til at have børneaktiviteter. Et meget vigtigt område for den fortsatte udvikling af tennissporten. Dette fokus træder i stedet for de seneste års massive indsat for at få flere voksne til at spille tennis drevet omkring Bevæg dig for livet. Herudover kræver det fortsat et tæt fokus at nå i mål med de med DIF aftalte målsætninger inden for:
- Udviklingen af de stærkest mulige Davis Cup og Bilie Jean King Cup hold af professionelle tennisspillere i Danmark.
- At sikre at endnu flere spiller kampe og spiller flere kampe hele livet.
- At udvikle padelsporten som foreningssport.
Alt sammen områder der går i den rigtige retning, men som skal følges til dørs de kommende år.