Generationsskiftet er komplet. Jannik Sinner og Carlos Alcaraz satte med hver to Grand Slamtriumfer en tyk streg under, at der hersker en ny orden i international herretennis.

Så skete det. Næsten er årti forsinket.
Generationsskiftet.

Artiklerne, analyserne og bearbejdningen af tiden efter Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic har eksisteret i mange år. År hvor det har været tydeligt, hvilken betydning de tre superstjerner har haft på moderne international tennis. Både grundet de mange triumfer de tre har vundet, den lange tid de er vundet over og evnen til at bevare ”magten” i international herretennis.

Da skribenten til denne artikel forberedte sig på kommenteringen af årets finale ved US Open i herresingle mellem Jannik Sinner fra Italien og Taylor Fritz fra USA kom jeg ned i en interessant detalje. I mere end 20 år har Roger Federer, Novak Djokovic eller Rafael Nadal vundet mindst en af årets fire Grand Slamturneringer. Mange år flere, nogle år alle fire. De har hersket i international tennis på en hidtil uset måde, hvilket har holdt mindst en generation fra fadet i forhold til at få andel i de store triumfer.
Roger Federer er trådt tilbage, Rafael Nadal virker til at være på vej mens Novak Djokovic blomstrede op i denne sæson med den store triumf ved OL i Paris. Derudover har der ikke været meget positivt at berette om serberens sæson. En alvorlig skade har udfordret, men mest af alt har et par unge moderne tennisstjerner for alvor foldet deres talent ud. Et faktum der giver følelsen af, i sidste øjeblik, at den gamle generation blev skubbet til side inden de selv abdicerede.
2024 Davis Cup Finals Group Stage Valencia - Czechia v SpainCarlos Alcaraz
21-årige Carlos Alcaraz fra Murcia i Spanien har allerede i et par år understreget, at han har niveau til at blive arvtager til Rafael Nadals titel som kongen af spansk tennis, men også som en af verdens bedste tennisspillere. I 2024 sæsonen trådte han et stort skridt nærmere netop den titel, da han vandt karrierens første Roland Garros. Få uger efter triumferede han på Wimbledon, hvilket var et titelforsvar. Dermed har spanieren nu vundet tre ud af fire Grand Slamturneringer, blot Australian Open mangler på det allerede flotte CV. Australian Open var en turnering Rafael Nadal, til trods for et par enkelte sejre, aldrig heller blev bedste venner med.
2024 US Open - Day 12 Jannik Sinner
Netop turneringen i Melbourne vil for altid stå som noget helt særligt for en anden af tennissportens nye superstjerner, 23-årige Jannik Sinner fra Italien. Da Sinner ankom til dette års turnering i Melbourne var det med store forventninger. I et par sæsoner havde italieneren understreget, at niveauet var til at være med blandt verdens bedste. Han manglede bare at bevise det ved at vinde en Grand Slamturnering. Det skete i Melbourne, hvilket fik alt til at kulminere i 2024-sæsonen, der uden sammenligning er den bedste i karrieren.
Kvartfinale som ”dårligste” Grand Slamresultat må siges at være på et niveau, hvor man kan tale om en etableret stjerne i sportens absolutte top. Efter at have misset OL mødte Jannik Sinner topmotiveret op til den afsluttende fase af sæsonen med årets sidste Grand Slam, US Open, som de ultimative mål. Her satte Sinner en tyk streg under, at sejren i Melbourne på ingen måde var en enlig svale. Med et stabilt og højt niveau i hele turneringen og en suveræn finalesejr over den amerikanske overraskelse Taylor Fritz, understregede Sinner, at generationsskiftet i international herretennis er komplet.

En ny æra
For første gang siden 2002 har sæsonen ikke budt på en Grand Slam-sejr til Federer, Djokovic eller Nadal. Til gengæld bød den på to til Carlos Alcaraz og to til Jannik Sinner. Dermed er det oplagt at fokusere på, om en ny æra og rivalisering er begyndt. Det blev Jannik Sinner forholdt efter sejren i New York ved US Open.
– Det er noget helt nyt, det er dejligt at se. Dejligt at se nye mestrer og rivaler. Jeg finder det inspirerende at være en del af en tid, hvor der er andre dygtige spillere. Spillere som kan slå mig, men samtidig motivere mig til selv at blive bedre. For arbejdet stopper aldrig, du skal konstant have et fokus på at blive en bedre udgave af dig selv. Bygge på og være i stand til at have værktøjer til at løse udfordringerne på dage, hvor du ikke rammer den bedste udgave af dig selv, fortalte Jannik Sinner efter sejren i tre sæt mod Taylor Fritz.

2024-sæsonen giver et naturligt pres på både Jannik Sinner og Carlos Alcaraz de kommende sæsoner. De vil fra nu af være dem, der bliver jagtet. Nok står de står som de naturlige superstjerner lige nu, så er en række andre unge spillere godt på vej, heriblandt vores egen Holger Rune. Kan de finde inspiration i det store stykke arbejde Sinner og Alcaraz i denne sæson er blevet belønnet for, så kan der uden tvivl være flere end de to, der de kommende år skal spille med om de eftertragtede Grand Slam-titler i Melbourne, Paris, London og New York.

Forrige artikelRafael Nadal indstiller karrieren
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.