Med en teknik der minder om Roger Federer tiltrækker August Holmgren sig naturligt opmærksomhed, når han spiller tennis. Bagved det imponerende spil gemmer sig en person, der med en ydmyg tilgang til international tennis er godt på vej mod det helt store gennembrud.

Han var bare 4 år, da han tilfældigt havnede i en tennishal sammen med sin far i 1994. Uden videre kendskab til sporten begyndte de med en simpel øvelse, der gik ud på at få bolden over nettet så mange gange som overhovedet muligt. Der var noget ved spillet, der med det samme fangede den lille dreng med det blonde hår.

Legen med bolden, uforudsigeligheden og de mange valgmuligheder var elementer, der gjorde August Holmgren legede tennis i mange år. For det var først i en alder af 10 år, at han for første gang begyndte seriøs træning i en klub, og han markerede sig ikke i de indledende ungdomsår.

– Jeg har altid været lidt langsom i forhold til at nå mine mål. Omvendt har min udvikling altid været stabil, jeg er stødt og roligt blevet bedre, hvilket betyder meget for mig som person. De to ting, der bliver ved med at skubbe mig fremad er udvikling og samtidig at vide, at der er uendeligt meget jeg forsat kan forbedre. Det er enormt motiverende for mig. Samtidig har jeg fundet ud af om mig selv, at jeg elsker at være i de store øjeblikke, hvor det både er spændende og ukomfortabelt, fortæller August Holmgren.

Når man skal beskrive den karriere August Holmgren har skabt sig som tennisspiller er det en fair pointe at tale om tiden før og efter College. Fire år på universitetet i San Diego gjorde meget godt for danskeren, der hurtigt faldt ind i rytmen på college. Her fik han for første gang smagt på et professionelt setup med træning dagligt og ikke mindst et team omkring holdet, hvor der var fokus på udvikling. Balancen mellem uddannelse, professionelt setup og sammenholdet var guld værd for August Holmgren. Det fortalte han i et interview efter afslutningen på opholdet i San Diego.

– Jeg kigger tilbage på min tid på college og tænker i høj grad på alle de gode kampe, vi har haft sammen som hold. Vi har fra år til år fået en stærkere kultur på holdet, hvor vi har løftet i flok, hvilket har gjort vores resultater konstant er blevet bedre. Det har løftet mig både som tennisspiller og som menneske, fortalte August Holmgren.

At tage på College har i en længere årrække været et valg mange danske tennistalenter har truffet. Muligheden for at kombinere tennis, uddannelse og en stor oplevelse med at bo i et andet land er oplagt. Det er langtfra alle der vender hjem med mod på at spille professionel tennis. Men for August Holmgren var det netop college, der blev springbrættet til at kaste sig ud i livet med tennis på fuld tid.

Top-100 næste mål?

2024-sæsonen er måske det nærmeste vi kommer at kunne italesætte, at August Holmgren ikke har en fair pointe, når han siger karrieren har udviklet sig langsomt. I danskerens tilfælde er det dog yderst positivt. Med tre turneringssejre i juli måned i England, Spanien og Portugal strøg August Holmgren med raketfart ind i top-200 i verden.
Det helt store højdepunkt kom dog, da han sammen med det danske Davis-Cuphold vandt på udebane mod Kazakhstan. En sejr August Holmgren var med til at hive i hus, da han først vandt singlekampen mod verdens nummer 57, Alexander Shevchenko, og dernæst var han med til at sikre den tredje og afgørende sejr i doublen sammen med makker Johannes Ingildsen.

– Der er noget specielt ved at spille for Danmark, noget, der gør øjeblikkene endnu større. Der kommer den der ekstra spænding, som gør det helt fantastisk, når man vinder. Men samtidig helt ad helvede til, når man taber, har August Holmgren fortalt om det at spille for Danmark.

Sammenligningen med Roger Federer er af den slags, August Holmgren gerne selv tager på sig. Han er vokset op med schweizeren og dennes elegante teknik som fast inventar på drengeværelsets fladskærm. Af natur er August Holmgren ikke typen, der råbet højt og sætter sig selv i fokus. Omvendt er han ikke bange for at sige, hvad han drømmer om, når han bliver spurgt. De store kampe, de store Grand Slams, det er der han gerne vil hen. Til dagligt fokuserer August Holmgren på det store arbejde, han er klar over skal leveres, hvis de store drømme en dag skal indfries.

En aktuel rangering som nummer 160 i verden gør afstanden til top-100 og Grand Slam-tennis overskuelig. Er det realistisk? Ja, mener Holmgrens kaptajn på Davis Cup-holdet, Frederik Løchte Nielsen.

– August har skullet finde sin identitet som tennisspiller og bliver bedre og bedre. Han er topprofessionel og god til at optimere sine muligheder. Præcis som han selv siger, så er der stadig meget at komme efter. Det er fedt, at han nu leverer så godt, så top-100 er bestemt en mulighed, siger Frederik Løcthe Nielsen.

Det der startede som en leg med far, to ketsjere og en bold er blevet en livslang passion for August Holmgren. Hans imponerende arbejdsindsats bag kulissen baner vejen for at den elegante tennis på banen bliver bakket op af en solid fysisk, der har sendt danskeren tættere på top-100 end nogensinde før.

Her på Tennisavisen glæder vi os til at følge den videre rejse. Kom så A!

Forrige artikelUge 42: Clara Tauson blandt titel-kandidater i Osaka. Holger Rune og Carlos Alcaraz i duel om millioner
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.