Den svenske teenager Elias Ymer er godt på vej mod top-100 på verdensranglisten i en alder af bare 19 år. En stor del af svenskerens succes kan tilskrives en mere elitær tilgang til tennis end tidligere i vores naboland.

Bom, bom, bom. Det går stærkt, når man møder den kroatiske servekanon Ivo Karlovic. En overrumplende oplevelse for de fleste modstandere, i særdeleshed hvis man hedder Elias Ymer og spiller sin første Wimbledonkamp nogensinde.

Ikke desto mindre var det tilfældet efter svenskeren på fornem vis havde sikret sig adgang til hovedturneringen via tre sejre i kvalifikationsturneringen. En præstation Ymer leverede for tredje gang i sæsonen, eftersom han også lykkedes med at kvalificere sig til både Australian Open og French Open.

Ni sejre i ni kvalifikationskampe i Grand Slamsammenhæng fortæller sin tydelige historie om en spiller, der allerede i en ganske ung alder har formået at etablere sit på et højt internationalt niveau.

”Jeg føler jeg i denne sæson har fået etableret mig på et nyt niveau. Det er for mig ikke overraskende, det har været en lang proces med hårdt arbejde, hvilket har gjort jeg har spillet mig op gennem de forskellige kategorier. Det er naturligvis selvforstærkende at se, at resultatet af det hårde arbejde betaler sig. Det gør man bare knokler endnu mere på, jeg er jo først lige kommet i gang,” fortæller Ymer, da Tennisavisen møder ham efter nederlaget til Ivo Karlovic ved Wimbledon.

Få uger inden Wimbledon præsterede Elia Ymer sit hidtil bedste resultat i karrieren ved en ATP-Challenger i Italien. Her gik han hele vejen og sikrede sig sejren plus 125 vigtige point til verdensranglisten samt 15.000 Euro til bankkontoen. Undervejs slog svenskeren verdens nummer 60 og en decideret grusbanespecialist, Albert Ramos-Vinolas fra Spanien. I både kvart, semi- og finale blev argentinske grusbanespecialister nedkæmpet, hvilket igen understreger den overraskende stabilitet svenskeren besidder til trods for, at han først er ved at lære at begå sig på sportens øverste hylde.

511968187JM00791_2015_Austr
I en årrække var Elias Ymer en del af Magnus Normans eliteprojekt, Good To Great, der har base i Stockholm. 2015 Getty Images

I den hårde skole hos Norman

I en årrække var Elias Ymer en del af Magnus Normans eliteprojekt, Good To Great, der har base i Stockholm. Her har den tidligere French Open finalist samlet en række tidligere svenske topspillere i trænerteamet og suppleret med fysiske trænere og en række andre specialister.

Sidst men ikke mindst har Normans navn giver adgang til erhvervslivet, hvor store virksomheder har set perspektiverne i svenskerens vision. For da Good To Great ikke er en klub, hvor motionister kan betale for eliten, så er finansiel støtte fra erhvervslivet en nødvendighed.

”Elias er blandt andet et produkt af noget af det vi har forsøgt at gøre i Good To Great, nemlig at gøre tingene mere elitære. De svenske klubber har skabt mange gode spillere gennem årene, mig selv inklusiv. Men i klubberne skal man kæmpe om pengene med mange andre interessenter, og vi må bare konstatere, at det i dag koster mere end nogensinde at udvikle dygtige tennisspillere. Så vores projekt handler ikke om at modarbejde klubberne, tværtimod, det handler om at supplere det arbejde de gør og sammen forsøge at skabe svenske spillere på internationalt niveau, det savner alle vi svenskere tror jeg,” forklarer Magnus Norman.

Udover Magnus Norman er også både Niklas Kulti og Michael Tilstrøm ansat i akademiet, der beskæftiger sig med juniorspillere fra de mindste årgange og ind i seniortiden, men ikke længere Elias Ymer.

Tennisspilleren Elias Ymer
Ymer bor i Spanien og bliver trænet af Galo Blanco. Foto: Sportsfotograf.com.

Ymer solo

I marts gik der for første gang chokbølger af den negative slags gennem akademiet i Stockholm, da Elias Ymer meddelte, at han valgte at flytte sin træningsbase til Spanien og fremover ville blive trænes af spanieren Galo Blanco. Ikke fordi han var utilfreds med Good To Great, tværtimod, han var så tilfreds med konceptet, at han ville have Magnus Norman som fuldtidstræner, nu hvor karrieren gik mod top-100.

Det ønske kunne Magnus Norman ikke efterkomme, da han under de store turneringer fortsat er tilknyttet Stanislas Wawrinka. Derfor valgte Elias Ymer flyttet for at kunne fortsætte med at udvikle sig, nu under kyndig vejledning af en stor spansk grusbanespecialist.

”Spillerne gør, hvad der er bedst for dem. Elias er nu blevet så god, at han har brug for kvalificeret sparring hele tiden. Den kan være svær at finde her i Sverige, så selvom jeg er ærgerlig over, at han flytter, så kan jeg godt forstå hans valg,” siger Davis Cup kaptajn Fredrik Rosengren, der de seneste sæsoner har haft Elias Ymer med som fast inventar på det svenske landshold.

Seks år nåede Elias Ymer at være en del af Good to Great. En tid der tog ham fra talentfuld junior til at stå med alle de redskaber der skal til, for at skabe sig en karriere på ATP-touren. En præstation vi efterhånden skal en del år tilbage i tiden for sidst at have set en svensker opnå. Good To Great virker, og her kan man glæde sig over at Elias Ymers lillebror, Mikael Ymer, fortsat er en del af teamet. Og for alle svenske klubber, og for den sags skyld også danske, er der uden tvivl inspiration at hente hos det svenske akademi.

Forrige artikelTE BMW Junior Cup: Sille Larsen spiller sig i 3. runde
Næste artikelITF Mauritius: August Holmgren videre til semifinalen i Petit Camp Open
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.