Er der en såkaldt flad serv i moderne protennis? Er der overhovedet spin i den type? Hvad er de virkelige forskelle i typerne af spinserverne?
Vi har 3 typer serv:
- En såkaldt flad serv
- En kickserv som er twistserven og topspinserven
- En slicede serv som er med sideskrue
Der er mange myter om 1. serven, som opfattes som en flad serv. Der undervises meget i, at serven skal slås ned, et såkaldt vip nedad med håndleddet, så der kan jo ikke være spin i sådan en serv??!!
Mange har den opfattelse, at en flad serv er uden spin, en slicede serv har vandret spinrotation og en kickserv har lodret spinrotation
Tænk på at de server med over 200 km/t, og den hurtigste er målt til 251 km/t, officielt anerkendt af ATP. Den hurtigst målte serv på 263 km/t af Sam Groth var i en Challenger turnering, lige under ATP. Den kunne ATP dog ikke anerkende.
Vi ved jo, at der ikke kan være spin i serven med så meget fart, da spin sænker farten, ikke sandt?
Lad os prøve at kikke på hvordan bolden rammes i de 3 servetyper, og hvad der sker med boldens rotation:
- Nogle biomekanikere har foretaget målinger via 12 kameraer med 500 klip i sekundet af ATP professionelle, og de servede ned i T’et i lige siden i servefeltet.
- Der var naturligvis sat nogle refleksmærker på boldene.
- 3 førende biomekanikere har foretaget 3 dimensionale studier på de 3 servetyper: den flade, den slicede og kickserven.
- De har kikket på, hvor de rammer bolden, altså ketsjerens bane på bolden, boldens spinakse, og hvor meget spin = rotation pr minut = rpm.
- Nedenfor er der 3 figurer lånt af Tennisplayer.net, som viser hvordan bolden rammes.
- Den sorte pil viser ketsjerens vinkel på bolden og dermed spinaksen
- Den blå viser ketsjerhovedets bane på bolden, altså retning og vinklen på spin, dvs. hvordan bolden roterer i luften, og efterfølgende når den rammer jorden
- I skal se bolden, når den forlader ketsjeren, som en urskive for at få et billede af, hvordan bolden rammes
Hvad er farten på de 3 servetyper?
Som man kan forvente har den såkaldte flade serv den højeste fart på 187 km/t i gennemsnit. Den slicede serve har en gennemsnitsfart på 167 km/t, hvorimod kickserven kun har 147 km/t.
Hvor meget spin er der i de 3 servetyper?
- Flad serv: Det vil nok overraske at den flade serv har så meget som 1200 rpm.
- Sliced serv: Den slicede serve har næsten dobbelt så meget spin som den flade serv, nemlig 2200 rpm.
- Kickserv: Kickserven har, som du forventede, mest spin, helt op på til 3200 rpm.
Konklusion
- Kan man bruge betegnelsen en ren flad serv, en ren slicet serv samt en ren kickserv med disse målinger af spin? Nej vel?
- Går vi ind og sammenligner, hvad der sker i de forskellige typer, kan man se, at der ikke er meget forskel på, hvordan de sender bolden af sted mod målet, altså ketsjerhovedets bane og vinkel på bolden. Vi skal stadig huske på, at det er millisekunder, vi snakker om.
- Det mest afslørende aspekt er, at der i alle 3 servetyper er meget sideskrue/slice og større eller mindre grad af topspin
- Vigtigt at vi som trænere er opmærksomme på, hvor lidt forskel der er i afsendelse af bolden i forhold til ketsjers bane og vinkel på bolden – så når vi arbejder med up og ud bevægelsen, giver det god mening i forhold til, at der altid vil komme topspin(op) og sideskrue (ud, som mange kalder pronation) på bolden, uanset servetype. Det er denne op og ud bevægelse der giver de tunge serve
- Baseret på disse resultater vil det være en god ide at differentiere swingbanen af ketsjerhovedet i forhold til op og ud, afhængig af hvor meget sideskrue eller topspin serven skal have
- Når spillerne kan differentiere disse svingbaner, vil det være svært for modstanderne at se hvad bolden vil gøre, når den rammer jorden. det er det de bedste servere gør.
- Disse studier viser, at for at udføre disse små forskelle regelmæssigt og bevidst, kræver det utroligt megen øvelse og dermed præcision at mestre disse små forskelle i boldens bane gennem luften og efter bolden har ramt jorden
- En god træning, for at genkende boldens bane som modtager og for at kunne variere denne swingbane som server, er, at modtager skal sige typen af spin, når bolden serves, uden at de skal returnere bolden
Slutteligt er det på sin plads at stille følgende spørgsmål, eftersom det kun var ned i T’et i lige siden der blev servet:
- Hvad med serven i de 4 hjørner? vil forskellen være større med den slicede serv ud af banen i lige side og kickserven ud af banen i ulige siden?
- Hvad med serven på kroppen?
- Hvad med forskellen på 1. og 2. serv?
Vi må håbe der kommer en undersøgelse af disse spørgsmål. Jeg vil naturligvis følge det og videregive det til læserne, hvis der kommer disse undersøgelser.
I næste artikel om serven vil jeg komme ind på farten.
- Hvordan får vi kraft og fart i serven?
- Hvor meget betyder benene? 10% af farten??
- Er der tale om pronation, som er den hellige gral, eller er det noget andet der forårsager farten?
- Hvad betyder kroppens kerne(core), osse kaldet kroppens korset med de 4 bugmuskler i forhold til kraft?
Bliv på tennisavisen.dk. – sammen er vi geniale og rykker