Kei Nishikori, sidste års finalist og en af outsiderne til årets US Open, er ude efter 1. runde. Det samme gælder for otte af de 10 teenagere. Alt imens marcherer 'the Big 4' og Stanilas Wawrinka roligt videre.
Første runde er færdigspillet, og vi er blevet lidt klogere på, hvordan favoritterne spiller. Samtidig har hele 10 teenagere i hovedturneringen givet os et lille blik af fremtiden, som slet ikke ser så ringe ud endda.
Her følger et overblik over de vigtigste resultater og begivenheder i første runde.
Kei Nishikori og Gilles Simon er allerede ude
Sidste års finalist og 4. seedede Kei Nishikori var mandag den første (og største) favorit, der røg ud af turneringen, da han tabte den vel nok bedste kamp hidtil i fem yderst underholdende sæt til franske Benoit Paire.
Nishikori trak sig som nævnt fra Cincinnati med en skade, men gav ikke skaden skylden – tværtimod var han generelt tilfreds med sit spil.
Og den vurdering kan jeg ikke være helt uenig i. Nishikori startede lidt langsomt ud, men spillede glimrende fra 2. sæt og frem. Hans største fejl var at slå en lidt for risikobetonet forhånd fra bag egen baglinje og på bagfoden, da han med 6-4 i 4. sæts tiebreak havde matchbold.
Forhånden var 5-10 centimeter uden for linjerne i Paires baghåndshjørne – og Paire sagde derefter tak og farvel med imponerende spil og store server i resten af tiebreaken og hele femte sæt.
21 esser og 64 vindere sluttede den elegante Paire med i 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 (6), 6-4 sejren:
https://www.youtube.com/watch?v=2O9_cba2OKE
Bedre gik det ikke for Gilles Simon mod amerikanske Donald Young. Foran 6-2, 6-4 – og uden at have tabt et eneste af foreløbig 13 spillede sæt mod amerikaneren – vendte kampen pludselig i tredje sæt.
Simon havde syv breakbolde, men vandt kun én. Young vandt to ud af to og tog sættet 6-4.
Mønsteret gentog sig i 4. og 5. sæt, hvor de havde lige mange breakchancer i begge sæt, men Young var bedre til at udnytte sine og endte med at vinde 2-6, 4-6, 6-4, 6-4, 6-4 – trods Simon vandt ni flere point samlet set (160 mod 151) og havde hele 30 breakbolde mod Youngs 14 (de vandt begge 9).
http://2015.usopen.org/en_US/video/2015-09-01/lc1svnie_pm6fefkxxmofdw5udajqmtu.html
En stor sejr for Young, der nu har en overkommelig 2. runde mod britiske Aljaz Bedene.
Teenagerevolutionen – næsten da
Hele 10 teenagere er med i årets hovedturnering, hvilket er det højeste antal siden 1990, hvor der var 12 med. Sidste år var der blot fem.
Men i modsætning til 1990, hvor 19-årige Pete Sampras løftede trofæet, tør jeg godt garantere, at vinderen i år ikke er teenager – ikke mindst fordi der kun er to tilbage, hvoraf den ene møder Stanilas Wawrinka i 2. runde.
Ikke desto mindre er det yderst positivt for de kommende år, at den unge generation viser gode takter – nu hvor generationen over dem aldrig rigtigt er slået igennem.
Navnene på de 10 teenagere lyder: Frances Tiafoe (17), Tommy Paul (18), Jared Donaldson (18), Thanasi Kokkinakis (19), Alexander Zverev (18), Yoshihito Nishioka (19), Andrey Rublev (17), svenske Elias Ymer (19), Hyeon Chung (19) og kroatiske Borna Coric (18).
De kursiverede er dem, jeg anser, som de største talenter i flokken. Hovedparten af dem har gjort et glimrende indtryk, men kun Chung og Nishioka er kommet videre – delvis p.g.a. særdeles svære lodtrækninger.
Således måtte Coric give fortabt i fire relativt tætte sæt mod Rafael Nadal, en grædefærdig og kramperamt Kokkinakis, der knap kunne gå og slet ikke serve, måtte opgive nede 0-2 i femte mod Richard Gasquet og Alexander Zverev blev besejret 6-4 i femte af veteranen Philipp Kohlschreiber efter en glimrende fight og kamp.
Bedre gik det ikke for Rublev, der leverede en glimrende præstation mod 15. seedede Kevin Anderson, men alligevel tabte 7-6, 6-7, 7-5, 6-3.
Inden da nåede han dog at vise sin store forhånd, sin imponerende hurtighed, sin ganske udmærkede serv, et fighterhjerte og et temperament af dimensioner og et krav om perfektionisme til sig selv, så man ofte fik indtryk af, at Rublev ikke fattede, hvordan han dog i alverden kunne tabe til verdens nr. 15.
Ungdomsrevolutionen lader vente lidt endnu. Men talent er der masser af.
Hele 10 mænd måtte opgive ævred
Første runde har ikke kun været præget af et voldsomt stort antal teenagere. Den har i den grad også været præget af, at hele 10 mænd (og 2 kvinder) har måttet opgive deres kampe, før de var færdigt spillede. Det er rekord i den åbne æra.
Skader, temperaturer over 30 grader og en overordentlig høj luftfugtighed synes at være årsagerne.
Det er mildest talt uheldigt for turneringen, og det har fået Jon Wertheim fra Sports Illustrated til at spekulere i, hvorvidt det er tid til at gentænke bedst af fem sæt formatet i grand slam-sammenhæng.
Så vidt kommer det formeneligt næppe – foreløbig håber vi på, at spillerne har akklimatiseret sig til forholdene.
Favoritterne (næsten) alle videre
Med undtagelse af Nishikori er alle de store navne navne kommet relativt uskadte videre til 2. runde. Novak Djokovic og Roger Federer gjorde kort proces mod deres respektive modstandere og afgav blot tre og fem partier.
Federer fortsatte sine ultraaggressive andenservs returneringer mod den ellers kapable Leonardo Mayer, der havde en regulær off day.
Nadal slog som sagt Coric i fire og Stanislas Wawrinka slog Albert Ramos-Vinolas i tre yderst tætte sæt med en blanding af ekstraordinært smukke vindere (heriblandt små ti med den fantastiske enhåndsbaghånd ned af linjen) og mærkværdige ukoncentrerede fejl.
Videre er ligeledes Milos Raonic, Tomas Berdych og David Ferrer, mens hjemmebanefavoritten Mardy Fish og 2001-mesteren Lleyton Hewitt også slog sig frem til 2. runde.
Kl. 17 dansk tid i dag møder Fish Feliciano Lopez – et opgør mellem to aldrende stjerner, der i modsætning til nutidens altdominerende baglinje tennis ikke er bange for også at komme frem til nettet. Den må I ikke gå glip af.
Murray satte en legende Kyrgios på plads
I første rundes mest imødesete opgør, Andy Murray mod tennis’ bad boy Nick Kyrgios, lykkedes det for første gang Kyrgios at tage et sæt.
Men havde han spillet med Murrays disciplin, spilforståelse og viden om, hvornår man skal presse på og hvornår der er tid til at lege cirkusklovn (ikke ofte mod Murray), kunne det være blevet til meget mere.
Murray sejrede 7-5, 6-3, 4-6, 6-1, men Kyrgios smed chance på chance væk. I et maratonparti ved 4-2 til Murray i andet sæt synes Kyrgios eksempelvis, at han skulle lave en forlæns ‘tweener’ frem for en regulær flugtning. Og det ved deuce efter allerede at have misset tre eller fire breakbolde.
Syv missede breakbolde blev det til i alt for Kyrgios i to Murray partier i streg i 2. sæt. Og dermed var kampen reelt afgjort. Murray frustrerede kampen igennem Kyrgios med sin eminente defensiv og evne til at få selv de sværeste slag tilbage i nærheden af Kyrgios’ baglinje.
Men hvis Kyrgios kan lære at spille procenterne bare lidt bedre og ikke smide egne og andres servepartier væk i mere eller mindre hvert sæt, er der imidlertid nærmest uanede muligheder med hans talent. Se bare dette helt igennem fantastiske point:
https://www.youtube.com/watch?v=vPSUrlwrXWY
Hvis Lleyton Hewitt, som allerede nu er begyndt at rådgive ham en smule, kan installere en form for taktisk sans i knægtens hoved, bliver han yderst spændende at følge i 2016.
Hvis I ikke så kampen, så kan I få et glimrende sammendrag her:
https://www.youtube.com/watch?v=Hg_Jj070GH0