Mikael Torpegaards indsats mod Rafael Nadal og David Ferrer ved Davis Cup kampen mod Spanien har overbevist ham om, at han selv kan opnå samme niveau.

Efter Davis Cup kampen mod Sverige havde Tennisavisen en længere samtale med 21-årige Mikael Torpegaard, som fortalte om oplevelsen ved at møde 2 top 10 spillere med et par dages mellemrum samt om hans forventninger til hans egen tennis-karriere.

Det første spørgsmål lød: “Hvad synes du var det sværeste ved at spille mod top 10 spillere?

Mikael startede med den 2. kamp, hvor han tabte 1-6, 3-6 mod Ferrer, som er bundsolid og får alt tilbage, og derfor var det ofte nødvendigt at forsøge at slå 4 vindere hver gang med øget risiko for fejl, hvilket Mikael i stor stil blev straffet for i dagens kamp.

Det var Mikaels oplevelse, at Ferrer bedre end Nadal var i stand til at returnere serven, som er hans store force, og når hans bedste chance for at vinde dermed er neutraliseret, er der lang vej op ad bakke mod så solid en spiller.

Mod Nadal fik Mikael presset ham noget mere i sine egne partier, og han følte også, at han returnerede bedre i den kamp og fik sat Nadal under pres i hans partier.

I begge kampe var han med i de fleste partier og ofte med til 40-40, men for begge spillere gælder det, at de er ekstremt gode i pressede situationer, at de spiller deres bedste, når Mikael havde chancen for at bryde deres serv.

Rafael Nadal og Mikael Torpegaard
Foto: Sportsfotograf.com.

Mikael blev spurgt, hvor tæt han går efter linjerne, hvortil han svarede, at han i den daglige træning går efter et stort target både i server og grundslag, hvor han spiller med en fejlmargin på et par meter.

Når der kommer nerver på, kommer der lidt ekstra margin på, hvilket bare ikke er godt nok mod en spiller som Ferrer, som derved får overtaget, så det i stedet bliver Mikaels selv, der kommer på hælene.

Mikael følte, at Ferrer forholdsvis tidligt i kampen fik ham til at overforcere og misse slag, som han normalt ikke gør. I de tilfælde, hvor det lykkedes at få dueller i gang, kunne Mikael godt være med og vinde flere af dem, og han fik presset Ferrer til fejl, når det lykkedes at få længde på boldene, som havde god fart.

Mikael erkender, at han var nødt til at forcere lidt ekstra og tage nogle chancer for at have en chance for at vinde over så gode spillere. Mod Nadal spillede han i en periode over sit normalt bedste niveau ved at tage nogle chancer, hvorved det lykkedes at være helt med til 4-4 i 1. sæt.

De slag, som lykkedes mod Nadal om fredagen, gik ofte ud i søndagens kamp mod Ferrer, hvilket er forklaringen på, at det mod Ferrer blev 1-6 i stedet for 4-4 som mod Nadal.
Mikael er ikke i tvivl om, at han også kunne have spillet lige op med Ferrer, hvis han havde spillet på samme niveau som om fredagen.

De færreste bemærkede, at Mikaels nerver var på højkant, da han spillede den første kamp mod Nadal, men det var de i højeste grad, selvom det lykkedes at skjule det godt for omgivelserne.

Han sørgede inden kampen for at få pulsen højt op gennem en grundig opvarmning, da nerverne mærkes mindre, når pulsen er høj. Desuden spillede han på adrenalinen fra publikum, og han slap forholdsvis hurtigt af med nerverne, som han ikke mærkede synderligt meget til, da det lykkedes at holde serven til 1-1, hvor han var tæt på at blive brudt.

Dog mærkede han nogle gange på vigtige tidspunkter, at armen rystede lidt, men han fik sat nogle gode returneringer, så han blev ved at spille lige op med Nadal, hvilket han synes var “sjovt” og en “fed oplevelse”.

Mikael Torpegaard
Foto: Sportsfotograf.com.

Mikael fortsætter foreløbig på Ohio State college

Mikael tager efter sommerferien hul på 3. semester på Ohio State college, som han valgte, fordi han har en aftale med sin træner om, at han kan beslutte at blive professionel, når både Mikael og træneren skønner, at han har niveauet dertil, og hvis han på et vilkårligt tidspunkt senere ønsker det, kan han komme tilbage dertil, da han stadig vil have sit scolarship.

Det betegner Mikael som en god aftale, der giver ham frihed til at satse, hvis han vælger det.

Hvis man vælger at blive professionel, skal man være forberedt på, at der er store økonomiske omkostninger, som kan løbe op i ca. 160.000 dollars om året for en spiller og en coach, så man vil være afhængig af gode sponsorer for at få det til at hænge sammen, og det er kun de 50-100 bedste spillere, der kan leve af det.

Det gode ved at spille på college er, at Mikael til daglig kan træne med 15 spillere, som har et højt niveau og ligesom Mikael er indstillet på at træne 4-5 timer dagligt med gode faciliteter.

Bliver man skadet er der fysioterapeuter til rådighed hele dagen, og der er et træner-team, der vil gøre alt for spillerne.

Trænernes mål er også, at spillerne skal blive professionelle, da det vil gavne deres CV at fortælle nye elever, at deres college er et springbræt til en professionel karriere.

Mikael fortæller, at der er 4,5 scolarships på et hold, og det er op til coachen at fordele dem. Mikael blev kontaktet i forbindelse med hans deltagelse ved junior-udgaven af US Open på et tidspunkt, hvor han ikke havde overvejet college, som han var lidt skeptisk overfor, men efter lidt research og besøg på college i både Texas og Ohio fandt Mikael at college var en mulighed.

Han pointerede, at gennemsnitsalderen i top 100 er blevet væsentlig højere og er nu 28 år, så det er ikke fordi han skal skynde sig at blive professionel.

Mikael Torpegaard
www.sportsfotograf.com

Målet er en professionel karriere

Det er Mikaels klare mål at blive professionel, da han ikke kan se, hvad han ellers skal lave end at spille tennis, og han ultimative mål er at kunne leve af det og komme på et niveau som Nadal og Ferrer – og måske også bedre end det.

Den sidste bemærkning blev tilsyneladende fremsat i fuldt alvor, så det var bestemt en ung mand med ambitioner Tennisavisen talte med.

Forinden en professionel karriere har college den fordel, at niveauet i top 10 formentlig svarer nogenlunde til top 300-400 på ATP-ranglisten, og niveauet i en college tenniskamp svarer hver gang nogenlunde til at spille en Futures semifinale, og det er uden omkostninger, da college betaler det hele på grund af deres store budgetter, som skyldes store indtægter fra deres football-hold, hvorved de også kan støtte andre idrætsgrene.

For mange danske talenter, som ønsker at spille kontinuerligt på Futures, skønner Mikael at udgiften til rejser, ophold mv. løber op i 10.000 kr. om ugen, og derfor er det praktisk talt umuligt at få det til at hænge sammen, hvis man ikke har forældre eller sponsorer til at støtte, da hverken Dansk Tennis Forbund eller klubberne har økonomi dertil.

Derfor kan college være et godt springbræt mellem juniortiden og en professionel karriere.
Når det er slut med juniortiden, hvor nogle spillere har fået en del støtte, f.eks. i forbindelse med deltagelse i Grand Slam, finder de ofte ud af, at livet på Futures måske ikke er helt, som man havde forestillet sig, da man måske deltager i turneringer i Tyrkiet og Rumænien og spiser blodpølser i stedet for at checke ind på de lækre hoteller, som Mikael udtrykker det.

Sponsorer en forudsætning for at blive professionel

Tennisavisen spurgte, hvilket tanker Mikael har gjort sig angående financiering, når han eventuelt vælger at forlade college for at spille Futures, når man tager i betragtning, at der er meget lidt medieomtale – udover i Tennisavisen – af danske spilleres deltagelse i Futures turneringer.

Mikael er helt klar over, at det er svært at tiltrække danske sponsorer, når man er omkring top 900, da de færreste sponsorer formentlig har tilstrækkelig indsigt til at forstå, at det kan give mening, hvorimod det er væsentligt nemmere, hvis man er i top 100 og dermed hyppigt på TV.

Han håber dog at opmærksomheden efter hans præstationer på Davis Cup holdet kan være et boost, også for hans “medie-karriere” i samme forbindelse, og derfor er han glad for at have fået muligheden for at spille disse kampe.

Mikael Torpegaard
Foto: Sportsfotograf.com.

College kampe kan følges på livestream

På spørgsmålet om man kan følge college kampene på livestream, svarede Mikael, at der findes links dertil på Ohio State Tennis webside, hvor man kan følge alle kampene.

Mikaels forældre følger altid sønnens kampe, og de var også sammen med hele familien blandt tilskuerne i Odense.

Det var en fed oplevelse for Mikael at spille disse kampe foran både familien og publikum.

Bedre fysik, sikkerhed og initiativ i spillet

Tennisavisen spurgte desuden, hvilke ting Mikael mest har brug for at forbedre for at nå sine mål.

Mikael nævnte først, at der skal arbejdes med fysikken gennem konditions- og styrketræning, så han bedre kan gennemføre 5. sæts kampe, som er nødvendige i Grand Slam.

Spillemæssigt skal der større “concistens”, da man på topniveau bliver straffet, hvis man laver for mange uprovokerede fejl. Det hænger også sammen med fysikken, da fejl kun undgås, hvis man har fysisk overskud.

Der er naturligvis også tekniske og taktiske ting, men Mikael føler at hans spil har taget et spring, der gør ham i stand til at spille op med de bedste.

På spørgsmålet om den foretrukne spillestil, svarede Mikael uden tøven, at han foretrækker at spille på egne præmisser og selv tage initiativ frem for at spille kontra, da det ikke nytter noget eksempelvis at slå cross med Ferrer. Mikael vil gå ind og straffe korte bolde samt tage chancer på de rigtige tidspunkter.

Mikael Torpegaard

Spiller for de fede oplevelser, hvor man selv har ansvaret

Tennisavisens afsluttende spørgsmål handlede om årsagen til, at Mikael valgte tennis og hvad der er så specielt derved, at han vil bruge sit liv på det.

Mikael fremhævede de mange forskellige aspekter, hvor både fysik, teknik, taktik og det mentale skal balanceres for at blive en god spiller.

Han fremhæver desuden, at man kun har sig selv at bebrejde, når man taber, hvilket var medvirkende til, at han som 12-13 årig stoppede med at spille fodbold på et tidspunkt, hvor han spillede både tennis og fodbold på et rimeligt plan, og derfor af tidsmæssige årsager måtte vælge hvilken af sportsgrenene, han ville satse på.

Han valgte tennis fremfor fodbold, fordi der ikke var noget han hadede mere end at tabe en kamp uden selv at være årsag dertil, hvorimod det i tennis kun er en selv, hvilket er det fedeste, ikke mindst når man får lov til at opleve kampe som mod Spanien ved Davis Cup.

Desværre for Mikael gik han glip af muligheden for endnu en “fed oplevelse”, da Danmark mødte Sverige i den afgørende kamp om at forblive i Group I. Han kunne ikke få fri fra college, da han havde 2 eksaminer i samme dage som Davis Cup.
Desuden forventedes han i november at deltage ved den prestigefyldte National Indoor Champignonship, som han kvalificerede sig til i oktober ved All American.
Da man desuden har strammet op angående fravær fra atleterne, sagde den akademiske del af Ohio State University nej til at give Mikael fri, selvom hans coach synes, at det var en fantastisk ide.
Mikael, der får fine karakterer, var meget trist over at måtte melde afbud.

Måske er det dobbelt ærgerligt for dansk tennis, da Mikael muligvis kunne have sikret den ene sejr ekstra, som både Andreas Bjerrehus og Christian Sigsgaard var snublende tæt på at hive hjem.

Tilføjelse: Mikael vandt i 1. runde ved National Indoor Champignonships 6-3, 6-7(5), 6-4 over 6. seedede Roberto Sid (South Florida), hvorefter han tabte 6-4, 3-6, 2-6 til den senere finalist Andre Goransson (California).

Mikael Torpegaard og Kenneth Carlsen
Foto: Sportsfotograf.com.
Forrige artikelITF Helsinki: Stædig Svarre klar til Liebens
Næste artikelDansk tennis: DTF inviterer til spændende tennisarrangementer i januar 2016
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.