Karen Barritza vandt for første gang i karrieren i hovedturneringen i en $100.000 turnering efter endnu en koncentreret indsats
Det mentale aspekt har været fremhævet flere gange i omtalen af Karen Barritzas kampe ved kvalifikationen til $100.000 turneringen ENGIE OPEN DE CAGNES-SUR-MER ALPES MARITIMES i Frankrig, hvilket primært har været på baggrund af kampenes udvikling, som kunne udledes af scoren undervejs.
Karens kamp 1. runde af hovedturneringen blev streamet på turneringens hjemmeside, og derfor havde undertegnede mulighed for ved selvsyn at følge udviklingen i kampen mod no. 319 Irina Ramialison (FRA), der havde fået wildcard til turneringen.
Selvom Karen er no. 530, har hun i tidligere kampe vist, at hun kan hamle op med spillere i top 3-400, og derfor var der et begrundet håb om, at det kunne blive til dansk sejr, hvis Karen vel at mærke kunne fortsætte det stabile niveau, som hun har vist i den gode periode, som hun er inde i for tiden.
Det høje stabile niveau er dog også nødvendigt, når det spidser til og et sæt nærmer sig afgørelsen, og her kommer vi ikke udenom, at det mentale spiller en afgørende rolle.
Karens mentale tilstand blev sat på en alvorlig prøve allerede i 1. sæt, hvor hun allerede i første parti måtte afværge den første break-mulighed til sin franske modstander.
Også i Karens næste serveparti kom hun i problemer, og hun blev brudt til 1-2, og trods en del besvær med flere gange lige lykkedes det franskmanden at holde fast i sit break ved 3-1.
Efter et blankt serveparti til 2-3 kom Karen ved 2-4 igen i problemer i egen serv, men hun fik reduceret til 3-4 efter at have afværget 2 break-bolde.
Bagud 4-5 lykkedes det omsider for Karen at bryde tilbage i sættet, hvilket vel at mærke skete på hendes allerførste break-mulighed indtil da, og i franskmandens næste serveparti måtte Karen igen gøre brug af de mentale resurser og afværge hele 3 break-muligheder, inden hun bragte sig i front med 6-5.
Det så ud til at ryste franskmanden, som kom bagud 0-40 i sit efterfølgende serveparti, hvilket betød 3 sætbolde til Karen.
De 2 første blev afværget efter godt spil, men ved 30-40 havde Karen en stor chance for at tage sættet, men modstanderen gættede rigtigt, da hun valgte side på en tilsyneladende oplagt vinderchance, og sættet måtte derfor afgøres i en tiebreak.
Karen holder stand trods missede sætbolde
3 missede sætbolde kan formentlig ryste enhver – også Karen, som indledte tiebreaken med en dobbeltfejl, så måske var hun alligevel mentalt udfordret i situationen.
Karen kom også bagud 0-2, hvorefter hun dog fik sit mini-break tilbage ved 1-2, hvorefter hun holdt begge server til 3-2, og det blev også 4-2, da hendes modstander havde en fæl afbrænder ved nettet, og hun blev mini-break’et endnu en gang til 5-2.
Karen fik derefter brudt serven, men efter den næste skaffede Karen med et smash 3 nye sætbolde.
Pinen skulle dog trækkes ud, da modstanderen vandt begge sine server og reducerede til 5-6 – den sidste med en netruller, så Karen var i alvorlig fare for igen at få indhentet 3 sætbolde, men det skete ikke, da Karen på sin næste serv sikrede sig sættet. med 7-5 i tiebreak.
Også 2. sæt bliver en mental gyser
I 2. sæt var Karen tæt på at bringe sig foran med et break fra start, da hun spillede sig til 2 fordele. På den anden blev modstanderen reddet af et mærke, som dommeren afgjorde til hendes fordel.
I stedet blev Karen i det næste serveparti brudt, og hun var bagud 0-2, men et break tæller som bekendt først, når man har holdt sin egen serv efterfølgende, hvilket Karen sørgede for ikke skete, da hun reducerede til 1-2, og hun fik også udlignet til 2-2.
Karen havde mulighed for at bryde til 3-2, men en lidt for ambitiøs stopbold mislykkedes, og i stedet holdt franskmanden serv, hvilket Karen også selv gjorde efterfølgende, hvor hun afsluttede med en vellykket stopbold.
I næste parti fik Karen igen break-mulighed efter en dobbelt-fejl, men den blev dog afværget.
Franskmanden gik glip af en break-mulighed i Karens næste serveparti, da hun ved 40-40 havde en afbrænder ved nettet, så Karen fik i stedet udlignet til 4-4.
Karen var med til 40-40 i det næste franske serve-parti, som dog blev afsluttet elegant med to fremragende 1. server, som begge blev fulgt op og afgjort ved nettet på et par fremtvungne høje returneringer.
Karen udlignede til 5-5 i endnu et jævnbyrdigt parti, hvor stillingen var lige et par gange.
Jævnbyrdigheden fortsatte i de næste partier, hvor begge holdt serv, og 2. sæt måtte derfor også afgøres i en tiebreak, hvor Karen blev brudt til 1-2, da hun ikke fik afgjort en oplagt mulighed.
Hun fik dog udlignet til 2-2 efter en mislykket fransk stopbold.
Det næste mini-break gav Karen føringen 5-3, og selvom franskmanden holdt serv til 4-5, kunne hun ikke forhindre, at Karen derefter vandt begge sine efterfølgende server, som sikrede dansk sejr 7-6(5), 7-6(4).
Samarbejde med mental-træner giver pote
Som det formentlig kan udledes af ovenstående, var den franske modstander en hård nød at knække for Karen, og der er al mulig grund til at udtrykke anerkendelse for den præstation, som Karen har leveret, og det samme gælder det arbejde, som er udført af Patrick Agergaard, der har fortalt til Tennisavisen, at han har designet en mentaltræningsmodel for atleter – baseret på samarbejdet med Karen samt noget international research.
Noget tyder på, at dette samarbejde for alvor giver pote i Frankrig.
De foreløbige resultater betyder, at Karen under alle omstændigheder vil avancere mærkbart på WTA-ranglisten, idet hun i kvalifikationen optjente 6 point, og sejren i 1. runde af hovedturneringen giver yderligere 13 point.
På den seneste rangliste er Karen no. 530 med 49 point, og med yderligere 19 point vil hun uden tvivl overgå sin hidtil bedste rangering som no. 467 i oktober 2015.
I næste runde er der yderligere 12 point til vinderen, og her møder Karen 6. seedede no. 107 Tatjana Maria (GER), der vandt 6-2, 6-1 mod no. 231 Anastasia Pivovarova (RUS).