Udover massiv omtale af Caroline Wozniacki får dansk tennis meget lidt omtale i landsdækkende danske medier. Da DR Sporten omsider fortalte om danske talenter, samlede interessen fra øvrige medier sig alene om en uheldig sammenligning med badminton

Som frivillig ulønnet skribent på Tennisavisen er drivkraften for undertegnede – og formentlig også mine kollegaer – et ønske om at bidrage til at skabe fokus og interesse om tennissporten, bl.a. ved at berette om de talenter, som forhåbentlig kan være med til at skabe store internationale resultater, når Caroline Wozniacki måske inden for en overskuelig fremtid lægger ketsjeren på hylden.

Hvis man er jævnlig læser af Tennisavisen – eller følger nøje med i dansk tennis – er man næppe i tvivl om, at der findes et stort potentiale blandt nogle af de største danske talenter, men “almindelige” mennesker, som primært har deres tennis-viden gennem de landsdækkende medier, har uden tvivl et meget begrænset kendskab til dette.

Derfor var jeg meget godt tilfreds, da jeg onsdag aften blev gjort opmærksom på, at DR Sporten i en artikel med overskriften “Fremtiden er lys: Her er Danmarks 5 største tennis-talenter“, hvor der blev gjort opmærksom på, at Danmark i Elmer Møller og Holger Rune har Europas 2 allerbedste i årgang 2003, og i årgang 2001 tilhører Sebastian Grundtvig en af de 5 bedste.
Desuden blev nævnt, at den nykårede hidtil yngste danske mester, 13-årige Clara Tauson er blandt de bedste i årgang 2002, og endelig at Hannah Viller Møller er blandt de bedste i årgang 2001.

Artiklen var bl.a. baseret på et interview med Dansk Tennis Forbunds Sportschef Jens Anker Buus Andersen, som ønskede at påpege, at det i tennis er ekstraordinært svært at nå til tops, hvilket også flere gange er anført i Tennisavisen, når spillernes præstationer sættes i det rette perspektiv i en Verdens-omspændende sportsgren, hvor den internationale konkurrence er benhård.

Sportschefen ses på billedet herover sammen med Elmer og Holger samt Arthur Leonhard Linck, da de blev kåret som årets juniorspiller 2015, da de havde vundet EM for hold både inde og ude.

DTFs Sportschef blev citeret for denne udtalelse til DR Sporten:
“Jeg vil ikke sige, at vi forventer noget af dem, for hvis jeg skal sige det lidt barskt, er det jo ikke badminton det her.”

Citatet faldt flere badminton-spillere for brystet, og Hans-Kristian Vittinghus og Viktor Axelsen betegnede udtalelsen som henholdsvis ignorant og tumpet.

Citatet blev dog senere fjernet med den begrundelse, at det gav et unuanceret billede af artiklens tema og har givet en utilsigtet debat i forhold til artiklens sigte.

Sportschefen har efterfølgende beklaget citatet, som han betegner som en misforståelse, der er resultatet af en dårlig telefonforbindelse fra Minsk, og han forstår godt, at citatet kunne misforstås, og han er desuden citeret for denne kommentar:
“Jeg mener oprigtigt, at Dansk Badminton Fodbund pt. er bedre til at lave talenter, end vi er. Det er et miljø, som vi virkelig prøver at efterligne. De har en selvsikkerhed omkring det, de laver, og de stoler på, at det er, hvad der skal til for at slå igennem på den internationale scene.”

Også undertegnede har stor respekt for de resultater, som dansk badminton har opnået gennem årene i kraft af det miljø, som er skabt gennem en professionel og målrettet indsats, og jeg er sikker på, at dansk tennis kan lære meget ved at hente inspiration fra badminton-sporten i Danmark.

Det bortforklarer dog ikke, at badminton sammenlignet med tennis på Verdensplan er en nichesport, som langt fra har samme bevågenhed i de øvrige europæiske lande, hvilket uden tvivl er en væsentlig forklaring på, at Danmark historisk gennem mange år har været – og fortsat er – bedste europæiske nation i badminton.
Rent logisk ville det næppe være tilfældet, hvis mange andre lande prioriterede badminton-sporten på samme højde, som det er tilfældet for tennis.

Derfor er det ganske unikt, at Danmark i disse år har en tennisspiller som Caroline Wozniacki, som i 6-7 år konstant har været i top 10, og i 67 uger har været no. 1 i Verden.
På samme måde er det helt uhørt, at Europas 2 bedste i årgang 2003 begge er danske, og derfor er der særlig grund til at være imponeret over, at en så lille tennis-nation som Danmark lige nu har flere talenter, som i deres respektive årgange er blandt de absolut bedste på internationalt niveau.

Ingen af de øvrige medier har indtil videre været interesseret i at fortælle om dette potentiale i dansk tennis, men flere af dem har dog fundet det interessant at fokusere på det nævnte citat, som blev fjernet fra den oprindelige artikel hos DR Sporten, så der er næppe tvivl om, hvilke prioriteter der ligger bag udvælgelsen – tydeligvis ikke de sportslige.

Aleksandar Josevski fra DR Sporten er ked af, at artiklen har fået så stor opmærksomhed på grund af en udtalelse, som for selve artiklen var ligegyldig, da hans oprigtige sigte var at lave en artikel om, hvorvidt der var potentiale i dansk tennis, hvor stort det potentiale er, og hvem de største talenter er.
Det synes han egentlig lykkedes fint, men desværre blev vinklen overskygget af den famøse udtalelse, hvilket han finder både ærgerligt og unfair, men han håber, at folk alligevel har læst artiklen og er blevet lidt klogere på de danske tennis-talenter.

Også Sportschefen er ærgerlig over, at citatet overskyggede selve artiklen, og han pointerede igen, at han har den største respekt for de resultater, som dansk badminton præsterer.

 

Forrige artikelWTA Tokyo 2: Caroline Wozniacki i semifinalen
Næste artikelChallenger Columbus: Torpegaard i semifinale i ATP Challenger
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.