Tennisspilleren Maria Jespersen har på det seneste været synlig i medierne, hvor hun sammen med en række andre eliteidræts-udøvere har været med til at sætte fokus på bekæmpelse af matchfixing
Hvis man har fulgt med i mediernes omtale af problemerne med matchfixing i idræt har man uden tvivl bemærket, at Maria Jespersen har haft de samme mediers opmærksomhed, da hun berettede om en episode i 2014, hvor hun fik tilbudt ca. 30.000 kr. for at tabe et sæt med vilje, da hun i 1. runde ved $10.000 turneringen Copenhagen Combined mødte Karen Barbat (nu Barritza), selvom Karen i forvejen var oplagt favorit til at vinde kampen.
På http://www.stopmatchfixing.dk/ambassadorer/ fortæller Maria om episoden, som medvirkede til at hun valgte at blive ambassadør for kampagnen “Stop Matcfixing”, bl.a. sammen med Tine Scheuer-Larsen og en række andre kendte idrætsudøvere fra forskellige sportsgrene.
Fælles for alle ambassadørerne er, at de finder matchfixing som ødelæggende for sporten.
Marias fortælling nåede også spalterne i Berlingske og BT, som havde denne artikel – Dansk spiller: ‘Jeg fik tilbudt stor sum for at tabe et sæt’, og hun blev interviewet både på DR og P4.
Interviewet på DR2 10. november 2016 kan genses på dette link
Matchfixing: Jeg sagde nej til 30.000 kroner
Maria har også fortalt herom i et tidligere interview på DR2 13. oktober 2014
Dansk tennisspiller tilbudt 30.000 kroner for at tabe et sæt
Marias klare budskab er, at spillerne bør indberette, når de modtager tilbud om at medvirke til matchfixing, som hun betragter som meget forkert og ødelæggende for sportens troværdighed.
Maria har også over for Tennisavisen givet udtryk for, at hun godt kan forstå, at det kan være fristende for spillere, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, når de flere uger om året har store omkostninger ved at deltage i turneringer, hvor de ikke har udsigt til præmie-indtægter, som er bare i nærheden af udgifterne, som ofte er omkring 10.000 kr. pr. turnering.
Hun påpeger dog også risikoen for, at bagmændene kan få en klemme på spillerne, hvis de lader sig friste første gang, hvilket kan gøre stor skade for deres muligheder i karrieren fremover.
Maria tvivler på, at matchfixing også er udbredt blandt topspillerne, som i forvejen har gunstige økonomiske forhold, selvom medieomtalen godt kan give det indtryk, at det er tilfældet.
Fristelsen kan forekomme ekstra stor for spillere, når de blot behøver at tabe et enkelt sæt for at få udbetalt et større beløb, hvilket ikke behøver at skade deres chance for at vinde en kamp, især hvis niveau-forskellen er så stor, at man kan være rimelig sikker på at vinde kampen alligevel.
Hvor store beløb der er på spil anskueliggøres af, at Maria blev tilbudt 30.000 kr. for at tabe et sæt i en kamp, hvor hun i forvejen var undertippet, så der skulle spilles for meget store summer for at få udbetalt gevinster, der overstiger denne udgift.
Tennisavisen har i flere tilfælde haft fokus på emnet
Jun 2016: Tennismand skal stå forrest i kampen mod matchfixing
Mar 2016: Skandalen lurede: Var matchfixingbomben en fuser?
Aug 2015: Matchfixing: Italien ramt af matchfixing skandale
Jun 2015: Kampagne: Stop matchfixing i tennissporten
Mar 2015: ITF Nyheder: Elie Rousset og Walter Trusendi suspenderet for matchfixing
Nov 2014: Matchfixing: Danske tennisspillere går i offensiven mod matchfixing
Jul 2014:
– Husker du: Sagen om Davydenkos involveren i matchfixing
– Matchfixing fortsat et problem i tennis
Billedet herunder er et eksempel på, at kampagnen bakkes op af klubberne
Tilføjelse: 2 minutter efter udgivelsen af denne artikel meddelte KB, at de også bakker op om kampagnen