Michael Mortensen fortsætter sammen med Anders Haahr Rasmussen og Thomas Skouboe som faste kommentatorer. Per Colstrup Vinkel, Peer Kaae og Lone Vandborg træder til ved Grand Slams

Selvom Eurosport fra 2017 sender færre ATP-turneringer – og heller ikke har rettigheder til Davis Cup – bliver der ikke tale om at skille sig af med en eneste af de 6 kommentatorer, som blev benyttet i 2016, hvilket ikke mindst skyldes, at Eurosport fortsat dækker de 3 Grand Slam turneringer Australian Open, French Open og US Open.

Eurosport har dog sikret sig rettigheder til en række ATP 250 turneringer samt enkelte WTA turneringer i International kategorien, og ved disse turneringer bliver det først og fremmest Michael Mortensen, der sidder bag mikrofonen, og desuden vil Anders Haahr Rasmussen og Thomas Skouboe blive benyttet ved disse turneringer.

Per Colstrup Vinkel, Peer Kaae og Lone Vandborg vil primært blive benyttet i forbindelse med de 3 Grand Slam turneringer, hvor der sendes i mange timer på begge Eurosports kanaler.

Ketil Berg-Sørensen, der er Channel Manager hos Eurosport, er meget glad for, at det er lykkedes at holde fast i hans Tennis-team, selvom der dækkes færre turneringer. Det er en stor gensidig tillidserklæring, som betyder meget for ham og Eurosport.

Da Tennisavisen spurgte, om Eurosport kunne have interesse i at lave indslag eller sende fra danske turneringer eller Davis Cup, når Danmark møder Marokko i Vejlby Riiskov hallen 3-5. februar, havde Ketil dette svar:

Vi har ikke længere rettighederne til Davis Cup, så det skal i så fald først på plads. Men alle lokale events er interessante, hvis vi kan få en case ud af det. Og vi vil gerne i dialog med DTF’s nye ledelse, men der er ikke endnu aftalt møder eller noget.

Selvom flere af kommentatorerne formentlig er velkendte for mange, har Tennisavisen alligevel kontaktet Eurosport og opfordret hver enkelt til at fortælle lidt om deres forhold til tennis.

Michael Mortensen føler kommentering som at spille selv

I Danmark er det svært – eller umuligt – at finde nogen med større indsigt i den professionelle tennis-verden end Michael Mortensen, der både som aktiv spiller opnåede store resultater, og som træner har hjulpet Li Na til som den første kineser nogensinde at vinde en Grand Slam titel, da hun i 2011 vandt French Open med finalesejr over Francesco Schiavone.

Michael havde forinden i 11 år været cheftræner i KB, hvor han for en stund vendte tilbage i 2014, indtil han blev fast tilknyttet Eurosport, hvor han har været kommentator i en årrække.

Michael erkender, at ingen kommentatorer kan stille alle tilfredse, da der altid er delte meninger om, hvad der er væsentligt at fortælle, men han tilstræber at være så objektiv som mulig, når han analyserer de enkelte spillere.
Han er blevet beskyldt for at være både for negativ og for positiv, når han har kommenteret kampe med Caroline Wozniacki, som han ikke er i tvivl om hører til i toppen og har forudsætninger for at vinde Grand Slam, hvis hun kan holde sig skadesfri, og motivationen er i top, hvilket han baserer på hans personlige kendskab til hendes formåen.

Når Michael kommenterer tennis, er det næsten som at spille selv, og han kan have dage, hvor han selv føler, at han ikke lige ramte topniveauet, og andre dage hvor han går hjem med en god fornemmelse af, at det fungerede ganske godt.

Ved større kampe – f.eks. semifinaler og finaler – vil der nogle gange være to kommentatorer, hvilket giver anderledes muligheder for gennem samtalen at få flere nuancer med, og han vil ikke afvise, at der i den sammenhæng kan opstå en naturlig anledning til også at få en snak om dansk tennis og de spændende talenter, der er begrundede forventninger om vil klare sig på et højt internationalt plan i fremtiden.

Da Eurosport ikke sender så meget tennis som tidligere, vil Michael igen få mere tid til også at fungere som træner, så dansk tennis fortsat kan få gavn af hans kvaliteter.

Michael Mortensen

Anders Haahr Rasmussen græd da Lendl tabte til Cash

For Anders Haahr Rasmussen blev interessen for tennis vakt allerede som 6-årig, hvor han spillede tennis på Strandgade i Frederiksværk, når der ikke var biler på vejen, men senere anlagde den lokale tennisklub nye baner lige bag huset, så han i de efterfølgende år blot kunne smutte gennem et hul i baghaven, inden han stod på det røde grus.

Et af de tidligste – og mest smertefulde – tennisminder var fra sommeren 1987, hvor han ved familiens sommerhus på Bornholm udkæmpede Sømarkens Wimbledon på deres egen version af Centre Court.
Anders var altid Ivan Lendl, og ved hjælp af et viskestykke kopierede han sit forbilledes velkendte legionærhat.

Ivan Lendl, Anders Haahr Rasmussen
Foto: Privat – Ivan Lendl og Anders Haahr Rasmussen med hver sin legionærhat

Netop denne sommer var Lendl, der kun manglede Wimbledon i sin samling af Grand Slam titler, i finalen mod Pat Cash, og det var mindst lige så vigtigt for Anders, at det skulle lykkes for Lendl, og da det ikke lykkedes for ham græd Anders – måske også Lendl.

Højdepunkterne i Anders’ egen aktive karriere var nogle klubmesterskaber i Frederiksværk, et Halsnæsmesterskab og et Sjællandsmesterskab for hold.
Indtil for nylig har han spillet serie 1 tennis for Arbejdernes Tennisklub (ATK), men nu spiller han mest med familie og venner – bl.a. med Michael Mortensen som det øverste billede viser.

Karrieren som tennisreporter begyndte ved French Open 2009, og derefter fulgte en årrække, hvor han rejste Verden rundt og dækkede især Caroline Wozniackis bedrifter for Ritzaus Bureau, Dagbladet Information og DR.
I 2010 udkom hans bog “Én bold ad gangen” på Gyldendal, en fortælling om Wozniackis vej til US Open-finalen og om det omrejsende tenniscirkus i det hele taget.
Bogen blev nomineret til Montanas Litteraturpris, hvor den vandt publikumsprisen – https://www.information.dk/kultur/2010/12/forkaerlighed-sprog-form

Anders er uddannet journalist fra Syddansk Universitet, og han har en Master i sociologi fra The New School i New York. Se evt. mere på http://hrhaahr.dk/.

Anders har kommenteret tennis på Eurosport siden omkring 2011, og han betegner de store finaler, som han har kommenteret sammen med Michael Mortensen, som højdepunkterne.

De seneste 2 somre har han været vært på Radio 24syvs radioprogram Wimbledon, som han laver sammen med producer Cathrine la Cour, digter Anders Abildgaard og Kewin Christiansen, som han betegner som “sportsidiot”.
Kewin Christiansen spillede en væsentlig rolle, da han satte gang i heppekoret hos publikum, da Mikael Torpegaard efter 0-2 comeback sikrede Danmark sejren i Davis Cup mod Finland.

Davis Cup: Største øjeblik nogensinde for Torpegaard efter matchbold

Anders Haahr Rasmussen
Foto: Kasper Løftgaard – Anders Haahr Rasmussen

Thomas Skouboe i branchens bedste kommentatorteam

Da Thomas Skouboe fremsendte informationer til Tennisavisen, indledte han med denne bemærkning: “Det lyder skide godt, at du laver en artikel om branchens bedste kommentatorteam“.
Thomas behøver da heller ikke at være overdreven beskeden, når man tager hans tennismæssige baggrund i betragtning.

Sideløbende med tjansen som kommentator hos Eurosport siden 2010, hvor han begyndte under US Open, har han fungeret som træner.
Han begyndte i Hvidovre i 1998, hvor han var sportschef i 16 år. Derefter et år som sportschef i Hørsholm/Rungsted og siden maj 2015 i KFUM Tennis på Nøkkerosevej i Emdrup.

Derudover var han i 2010 ved siden af jobbet i Hvidovre i et år tilknyttet Dansk Tennis Forbund som U12 landstræner.
Han har rejst en masse med forskellige landshold, arbejdet med de bedste danske spillere, samt haft en del privat rejseaktivitet – blandt andet sammen med Frederik Løchte Nielsen.

Det sidste år har han kommenteret ved en masse ATP turneringer.

Thomas, der er uddannet Civiløkonom, sætter disse ord på, hvordan hans interesse for tennis blev vakt:

MIN interesse – begyndte i 70erne med legendariske Bjørn Borg – men tog for alvor fart i 80’erne hvor mine store idoler var Edberg og Wilander – og jeg nød duellerne mellem Becker og Edberg og jublede i 88 og 90 da Edberg vandt – mens jeg kneb en tåre, da Becker sejrede i 89.

Thomas ser det som et stort privilegium at få lov at arbejde med tennis, som er hans helt store passion – både aktivt på banen men også som kommentator.

Thomas Schouboe, Stefan Edberg
Foto: Privat – Thomas Skouboe  og hans idol Stefan Edberg fra træningspas i Växjö

 

Per Colstrup Vinkel vil gerne beskrive vejen mod toppen

Den nyeste blandt Eurosports kommentatorer er Per Colstrup Vinkel, som mange dog har stiftet bekendtskab med, da han tidligere kommenterede ATP tennis på Canal 8 Sport, og han fulgte næsten med i købet, da Eurosport overtog rettighederne, efter at Canal 8 Sport lukkede.

Per er uddannet journalist, og han var i 2011 i praktik på sporten hos TV2. Han har arbejdet freelance med tennis, og for tiden skriver han for Politikken og Weekendavisen, og han bidrager stadig til den trykte udgave af Tennisavisen.
Desuden fungerer han som Nyhedsreporter for DR Sporten og TV2 Fyn.

20 Grand Slam turneringer har Per dækket “on site” hidtil, herunder fire gange Australian Open.
Per har selv været tennisaktiv siden han var 10 år, og han har spillet i Bolbro, OB-tennis, Skovbakken, Kløvermarken og nu Hasselager IF. Han sætter disse ord på hans interesse for tennis:

Min passion for tennis er livslang. Jeg betages af sportens diversitet. Både i forhold til spillestil og spillernes baggrund.
De mange anderledes historier om folks vej til toppen af tennis er interessant stof, der drager langt mere end selve slagene. Det er netop de historier, jeg i min kommentering, i doser, forsøger at berige med.

Per Colstrup Vinkel
Foto: Privat

Peer Kaae vækket af Borg, Connors og McEnroe

Peer Kaae fortæller, at han som dreng sad og så Bjørn Borg, Jimmie Connors og John McEnroe, og det var dem der fik fat i hans tennissjæl.
Som 12-årige debuterede han på bane B i Holte, hvor han stadig spiller – indimellem også på hold, selvom han har rundet de 50.

Han nåede aldrig selv som tennisspiller det niveau, som han drømte om, selvom det blev til over 10 klubmesterskaber i diverse rækker og et enkelt Sjællandsmesterskab for hold, hvilket dog blev kompenseret i hans rolle som kommentator, som han her fortæller:

Til gengæld fik jeg så mere end indfriet det hele, da jeg efter en karriere på både DR’s P3 og Sky Radio for mere end ti år siden skiftede til Eurosport, hvor jeg også indimellem kommenterer cykling.
Jeg kommenterer som journalisten med begejstring for tennissporten. Mit højdepunkt var, da jeg sammen med min skønne kollega Michael Mortensen i 2011 kommenterede finalen i French Open på Roland Garros mellem Roger Federer og Rafael Nadal.
Så hvad jeg ikke nåede som tennisspiller – fik jeg opfyldt som kommentator.

Når man følger tenniskampe med Peer som kommentator, kan ingen være i tvivl om hans store begejstring for sporten, da hans entusiasme brager ud af højttalerne, hvilket er i god overensstemmelse med, at sport for de fleste også er fascination, når man er vidne til den dramatik, som ofte opleves i de store kampe.

Peer Kaae
Foto: Fra Peer Kaaes Facebook

Lone Vandborg fascineret af den mentale sværhedsgrad

Tennis-interesserede, der har fulgt dansk tennis i 1980erne, kender Lone Vandborg, som i sin aktive karriere som professionel tennisspiller var på WTA-ranglisten i både single og double gennem 7 år, med en rangering som no. 387 i single 1987 og 185 i double 1989 som det højeste.
Hun har vundet 20 DM-titler, og hun har i 7 år deltaget ved FED Cup, European Cup og Nordiske mesterskaber på det danske damelandshold, som hun desuden har været kaptajn for i 10 år.

Lone har kommenteret tennis på Eurosport, siden den danske version kom, og hendes styrke er som følge af hendes tennis-baggrund evnen til at analysere spillet, og hun ynder at fortælle om spillerne som private mennesker, hvilket godt kan hænge sammen med 20 års journalistisk erfaring i ugeblads-branchen. Lone afslutter sit svar til Tennisavisen således

For mig er tennis fascinerende, fordi det er så mentalt svært at stå derude på banen i så mange timer… og der er kun en selv til at løse det “problem”, det er at vinde en tenniskamp.
Og så er tennis en teknisk meget vanskelig sport og så utrolig smuk. Og hvem elsker ikke den geniale måde at tælle på… der er ALTID en chance for at komme tilbage i en tenniskamp ligegyldig, hvad den står…
Det gør, at en kamp altid har et spændingsmoment om, hvornår kan det vende. GOTTA LOVE THAT!”

Lone Vandborg
Foto: Privat – Lone Vandborg

Brisbane og Hopman Cup Nytårsdag

Eurosport sender masser af tennis fra starten af det nye år, hvor der allerede kl. 0800 Nytårsdag på hovedkanalen sendes fra ATP 250 turneringen i Brisbane, hvor de 8 seedede er stjernenavne som Raonic, Wawrinka, Nishikori, Thiem, Nadal, Pouille, Dimitrov, Ferrer.

Fra kl. 1030 kan man på Eurosport 2 følge med i Hopman Cup, som indleder med puljekampe i Group B, hvor deltagerne er Tjekkiet (Lucie Hrdecka og Adam Pavlasek), USA (CoCo Vandeweghe, Jack Sock), Australien (Daria Gavrilova, Nick Kyrgios) og Spanien (Lara Arruabarrena, Feliciano Lopez).
2. januar spilles i Group A, hvor deltagerne er Frankrig (Kristina Mladenovic, Richard Gasquet), Tyskland (Andrea Petkovic, Alexander Zverev), Great Britain (Heather Watson, Dan Evans), Schweiz (Belinda Bencic, Roger Federer), så der er ikke mangle på navne, som kan trække tennis-interesserede til skærmen.
Finalen mellem de to puljevindere spilles lørdag.

Fra 2. januar sendes endvidere kampe fra ATP 250 i Doha, hvor der ligeledes er topnavne på programmet med Murray, Djokovic, Berdych, Goffin, Tsonga, Karlovic, Kohlschreiber, Baghdatis, så efter et par måneders tennis-tørke starter det nye år med maner.

Ugen efter kan man følge kampe fra ATP 250 i Sydney, og der er desuden transmission fra Exhibition World Tennis Challenge 10. januar.

Fra 15. januar går det for alvor løs med Grand Slam turneringen Australian Open.

Kampene kan også følges på Eurosport Player.

Forrige artikelITF Junior: Stor aktivitet fra årets start hos danske juniorer
Næste artikelWTA Auckland: Wozniacki skarp efter målbevidst træning med Holmgren
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.