Julia Boserup indledte for kort tid siden en ca. 3 måneder lang Europa tourne med base hos familien i Danmark. Tennisavisen havde en snak med Julia om hendes nye status som top 100 spiller samt overvejelserne om at repræsentere Danmark

Da Tennisavisen i juni 2015 talte med den nu 25-årige Julia Boserup i forbindelse med et af hendes besøg i sit andet hjemland, Danmark, var hun no. 212 på WTA-ranglisten, men hun lagde ikke skjul på, at hendes ambition var at slutte året i top 100, hvilket dog ikke blev indfriet i hverken 2015 eller 2016, hvor hun sluttede som henholdsvis no. 191 og 120.

Portræt: Julia Boserup har WTA top 100 som mål for 2015

I 2014 sluttede Julia som no. 177, efter at hun gennem 3-4 år havde befundet sig omkring top 300.
Derfor var Julia i de første mange år af sin karriere meget afhængig af den økonomiske støtte, som hun kunne få hjemmefra, og derfor var det heller ikke et realistisk tema at overveje, hvorvidt hun ville vælge at repræsentere Danmark frem for USA, hvor hun er født og opvokset, og fundamentet til hendes tennis-karriere er lagt.

Wimbledon 2016 gav medie-interesse i Danmark

Julia har aldrig tvivlet på, at hun havde de nødvendige forudsætninger for at indfri målet om at nå top 100, men perioder med skader og sygdom har været med til at gøre det vanskeligere at opnå målet, men i februar 2017 lykkedes det omsider at nå den milepæl, som for mange tennisspillere er et stort karriere-mål.

Julia Boserup når et stort karriere-mål som top 100

Et væsentlig skridt på vejen til top 100 blev taget, da Julia sidste år for alvor markerede sig og optjente 170 point til ranglisten ved Grand Slam turneringen Wimbledon, hvor hun efter 3 overbevisende sejre i kvalifikationen vandt yderligere 2 kampe i hovedturneringen over Tatjana Maria (GER) og Belinda Bencic (SUI), inden hun tabte knebent 5-7, 5-7 til Elena Vesnina (RUS).

Wimbledon: Julia Boserup viser klassen i første og tredje sæt
Wimbledon: Julia Boserup viser klasse-tennis for danske seere
Wimbledon: Boserup slutter Wimbledon eventyr med flot kamp

Julias præstationer gav desuden stor medie-interesse i Danmark, hvor nogle af hendes kampe blev vist på TV, og hun blev desuden interviewet til både TV og aviser, hvilket hun ikke har været vant til tidligere.
Joakim Boldsen fra TV3 Sport forsøgte ihærdigt at få Julia til at give tilsagn om, at hun ville stille sig til rådighed for det Danske Fed Cup hold, hvilket hun på diplomatisk vis behændigt undgik at tage stilling til, mens den daværende Fed Cup holdkaptajn, Kenneth Carlsen, der som ekspert-kommentator for kanalen også var til stede ved interviewet, gerne så Julia på holdet, men han betonede dog, at det var hendes afgørelse.

Her sætter Julia selv sætte ord på, hvordan hun oplevede den opmærksomhed, som hun blev genstand for ved Wimbledon, og hvad det betød for hende at opleve danske tilskuere heppe på hende ved turneringen i Doha

Racelisten giver mere ro end bortfaldne rangliste-point

På den aktuelle rangliste (17. april 2017) er Julia no. 88, og hun fortæller i dette lydklip om, hvilken betydning det har for hendes muligheder for at få nogle specielle oplevelser og nye udfordringer ved at spille i større turneringer og møde endnu bedre modstandere.


Julia er bevidst om, at hun risikerer at falde ud af top 100 igen, hvis hun ikke præsterer tilsvarende resultater som for et år siden, når point optjent for 52 uger siden dropper ud.
Det pres vil hun undgå at lade sig påvirke af, og derfor foretrækker hun at se på racelisten, hvor det handler om, hvor mange point man kan optjene i løbet af året, og på den aktuelle raceliste er Julia no. 68, selvom Wimbledon ikke tæller med, hvilket hun fortæller om herunder, hvor hun også giver udtryk for, at hun tror på, at hun kan forblive i top 100, hvis hun bevarer et godt helbred.
Julia nævner også, at hun skulle vænne sig til, at det oftere var hende selv, der havde den højeste rangering i kampene, hvilket var en udfordring at blive fortrolig med.


Her fortæller Julia desuden, at hun ikke vil spekulere over, om hun opfatter sig som top 100 spiller eller ej, da hun nemt kan risikere at rykke ned efter et par dårlige kampe eller uheldig lodtrækning, men ved at fokusere på spillet føler hun sig i så fald bedre klar til at vende tilbage, fordi hun har vist, at hun har niveauet dertil.

Op og nedture blandt de bedste spillere

Julia fortæller herunder om, hvordan hun er blevet bedre til at acceptere, at der kan være kampe, hvor tingene ikke fungerer som ønsket, hvor det handler om at se fremad mod den næste turnering og blive ved at tro på sit spil, i stedet for at forsøge nye ting, som man ikke har trænet på.


Efter at Julia er kommet i top 100 er det gået op for hende, at de øvrige spillere har de samme udfordringer som alle andre med dårlige dage, hvor tingene ikke fungerer, hvilket hun ikke tidligere havde forestillet sig, fordi hun troede tingene var lettere for topspillerne, men når man har været en del af miljøet opdager man mere de menneskelige sider af spillerne, hvilket hun her fortæller om.

Betydningen af træner Raj Chaudhuri og spilleglæden

Da gennemsnitsalderen for top 100 spillere efterhånden er steget til omkring 27 år, er Julia  som 25-årige på en måde forud for sin tid, men sådan så hun dog ikke på det for et par år siden.
Hun giver dog sit bud på, hvilken betydning alderen har for udviklingen som tennisspiller, og hun fortæller desuden om, hvordan hun har fået større glæde ved spillet, hvilket en stor del af æren for tillægges Raj Chaudhuri, som har været hendes træner siden Indian Wells sidste år.
Raj har været træner på WTA-touren i mange år, og han har bl.a. trænet med Lisa Raymond og Jill Craybas.

 

Top 100 betyder større økonomisk frihed

Den mere stabile rangering bevirker, at Julia ikke som tidligere er afhængig af den økonomiske støtte fra forældrene, da hendes indtjening er øget markant – eksempelvis indbragte resultaterne ved Wimbledon $122.633 i præmiepenge, hvilket svarer til ca. 850.000 Dkr. – og i indeværende sæson har hun indtil nu indtjent ca. 600.000 Dkr.

Derved er Julia økonomisk mere uafhængig, men langt fra alle pengene kan sættes direkte i “kassen”, idet der er store udgifter til træner og rejser.
Julia har ikke nogen sponsor-indtægter – udover at  hun får betalt ketsjere og tøj – så derfor er det præmie-pengene, der finansierer både træning og rejser.

Julia har derved fået bedre muligheder for at rejse til turneringer, og hun har i den seneste periode rejst mere end tidligere.
Julia betegner græs som hendes favorit-underlag, men hun glæder sig meget til de næste 5-6 uger, hvor det er første gang i hendes karriere, at hun får mulighed for at spille grus-turneringer som optakt til French Open, hvor hun sidste år deltog for første gang.

I USA er der sjældent mulighed for at spille på rødt grus, da de i USA har det grønne grus, og derfor har hun ikke tidligere haft mulighed for at spille kontinuerligt på grus, som det bliver tilfældet i den kommende tid, når hun om få dage spiller kvalifikation i Stuttgart.
Julia er så godt som sikker på at komme ind i kvalifikationen til Madrid, men hun kan endnu ikke være helt sikker på, at hun også kan komme med i Rom, men i så fald kan hun i samme uge i stedet spille en $100.000 i Trnava i Slovakiet, så hun under alle omstændigheder får spillet på grus.

Realistisk mulighed at Julia Boserup spiller for Danmark

Da Tennisavisen interviewede Julia i 2015 fortalte hun, at hun sagtens kunne forestille sig, at hun på et tidspunkt sagtens kunne forestille sig at spille Fed Cup for Danmark, og hun havde desuden en drøm om at få mulighed for at deltage ved de Olympiske Lege, men da det ikke var en realistisk mulighed i hendes daværende situation, ønskede hun ikke at der blev offentlighed omkring dette ønske.

Under interviewet 2. Påskedag blev Julia spurgt, om det i den nuværende situation kunne blive aktuelt at stille sig til rådighed for Danmark, og denne gang var Julia væsentlig mere åben for, at det kan blive aktuelt.
Det er dog ikke en beslutning, som hun kan træffe på nuværende tidspunkt, men det skinnede igennem, at det er et reelt ønske for hende, og det indtryk blev ikke mindre, da hun dagen efter blev interviewet til DR Sporten, hvor hun fortalte om sin tilknytning til Danmark, hvor hun har mange gode minder helt tilbage fra sin barndom.

Julia fortalte, at hun ofte taler Dansk, når hun spiller tennis, og hun har været vant til, at ingen kunne forstå hvad hun sagde, men efter at flere af hendes kampe bliver vist på TV, og danske seere kan følge med og forstå det, skal hun pludselig til at tænke over, hvad hun siger.


Efter interviewet stillede Julia beredvilligt op til fotografering med Sortedam Sø i baggrunden.

Julia Boserup
Foto: Tennisavisen – Julia Boserup foran Sortedam Sø udenfor “kartoffelrækkerne”
Forrige artikelFed Cup: Lodtrækning giver god chance for kamp om oprykning
Næste artikelFed Cup: Danmark slår Luxembourg 2-1 på dag 1
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.