2017 har leveret resultater på et højere niveau end forventet. Resultater der på den lidt længere bane tegner særdeles lovende for dansk tennis.
I mange år har den store opmærksomhed i dansk tennis været rettet mod Caroline Wozniacki. Danskerens tilstedeværelse i den internationale tennistop har givet tennis mere opmærksomhed i de danske medier end man umiddelbart kunne forvente. Dels fordi Wozniacki over en lang periode har præsteret og dermed markeret sig som et langtidsholdbart brand, men også fordi de gode præstationer har gjort det interessant at fokusere på arvefølgen og kommende internationale spillere med rødbedefarvet pas. Denne artikel kigger lidt nærmere på de forskellige præstationer dansk tennis i 2017 har leveret på international plan. Resultater der hverken kan eller skal sammenlignes, men som fællesnævner indeholder et positivt element.
Caroline Wozniacki
Den absolutte superstjerne i dansk tennis leverede en sæson, der perfekt symboliserer dansk tennis på den internationale scene i 2017. En stødt stigende kurve, der kulminerede ved sæsonfinalen i Singapore. Her slog Wozniacki den ene topspiller efter den anden kulminerende med finalesejr mod Venus Williams. Ordet slog er med rette valgt her, for danskeren hverken sled eller løb modstanderne i sænk, kampene blev spillet på Wozniackis offensive præmisser. En evne til at diktere kampene med et offensivt udtryk er set før hos Wozniacki, dog med lidt for mange udsving set over en turnering. Udsving der i Singapore var elimineret til et så lavt niveau, at pilen kun peger i positiv retning forud for 2018 sæsonen. Er det her Wozniacki endelig går hele vejen og vinder en Grand Slam? Kan hun fortsætte takterne fra Singapore, så tegner næste sæson til at blive den bedste i karrieren for Miss Sunshine.
Clara Tauson
Med finaleplads og finalesejr slutningen af sæsonen ved to ITF-turneringer slog den 14-årige HIK-spiller sig direkte ind på de voksnes verdensrangliste med en placering som nummer cirka 750. Dermed er hun den yngste spiller overhovedet på WTA-ranglisten. Resultater der kommer efter en sæson, hvor Clara Tauson for første gang for alvor brød gennem lydmuren via en guldmedalje i singlerækken ved Ungdoms-OL. Igen i en række for spillere markant ældre end Tauson selv. I HIK er Tauson i trygge hænder med masser af international erfaring i den daglige træning, eksempelvis Kenneth Carlsen. Sammenligningerne med Wozniacki er allerede mange i medierne. Befriende er det at høre Clara Tauson fortælle, hvordan Wozniacki er en inspiration i form af resultater, men spillestilen er en ganske anden. Det giver gode forhåbninger, at en 14-årig allerede er så selvbevidst om egne kvaliteter og kompetencer. Mulighederne er bestemt mange, men der er forsat lang vej. Det handler i høj grad om at holde fokus på dagligdagen. Som Clara Tauson udtalte efter sejren i Stockholm til DR Sporten. ”Det var to gode uger, nu glæder jeg mig til at komme tilbage på træningsbanen”.
Holger Vitus Nødskov Rune
Endnu en ung spiller fra Hellerup har haft en stor sæson på den internationale scene. For første gang nogensinde blev en dansk spiller Europamester i single for spillere under 14 år. Det var Holger Vitus Nødskov Rune der på sikker vis sikrede sig mesterskabet efter en sublim uge i Most, Tjekkiet. Igen skal det understreges, at der naturligvis er langt fra denne præstation til Center Court i Melbourne, Paris, London og New York, men lige netop mesterskabet i U14-årgangen er en bedre indikator end de fleste andre internationale ungdomsmesterskaber. Novak Djokovic, Grigor Dimitrov, Richard Gasquet og Mario Ancic er blot nogle af navnene på den pokal, der nu står hjemme hos Holger Vitus Nødskov Rune. Efter 14-års alderen mødes de bedste spillere ikke nødvendigvis ved de europæiske mesterskaber, da der satses i flere forskellige retninger. Mesterskabet var altså en understregning af, at Rune er på rette kurs og med den meget dedikerede indsats på træningsbanen tegner det godt. Besøg i diverse TV-shows i Danmark har understreget, at opmærksomheden er tilstede. En opmærksomhed der skal veksles til sponsorater de kommende år, da arbejdet med at udvikle en topspiller er tungt økonomisk, da der er mange rejser uden præmiepenge i juniorregi.
Davis-Cup-holdet.
Landsholdet bestående af en blanding af professionelle spillere og fuldblods amatører præsterede endnu engang en oprykningskamp i den Euro/Afrikanske Zone 2. I februar blev Marokko besejret hjemme i Aarhus, mens Norge med stjerneskuddet Casper Ruud på holdet blev besejret i Stavanger i april. Oprykningskampen blev tabt med 1-3 på hjemmebane i Ceres Arena i Aarhus i september mod et på dagene bedre mandskab fra Sydafrika. Såvel Kenneth Carlsen som spillerne var skuffet efter søndagens single, der efter Frederik Løchte Nielsens nederlag afgjorde kampen, men skuffelsen var ikke værre end alle kunne se tilbage på sæsonen med rank ryg. Særligt ånden på det danske hold er styrken, uden tvivl båret af kaptajn Carlsen og ankermand Løchte Nielsen. Netop fællesskabet er et vigtigt element at holde fast i, så de mange positive tendenser i sporten herhjemme på eliteniveau kan blive ved med at udvikle sig. At man på tværs af klubber og alderskategorier hjælper til, så vi kan få skubbet dansk tennis og de mange talenter fremad. For skal man stå alene, modarbejdet af jantelov og klubtilhørsforhold, så bliver det ikke nemmere i en international konkurrence, der i forvejen er benhård. Danmark møder næste år Irland på hjemmebane i første runde af den Euro/Afrikanske Zone 2.
Lidt længere nede på ranglisterne var også mange opløftende oplevelser. Både på herre og damesiden. Resultater og spillere, der er med til at danne et bredt fundament, så der skabes et træningsmiljø på internationalt niveau herhjemme. Noget der kan være til glæde og gavn for såvel de unge som de ældre spillere.