Fed Cup på Kreta 18-21. april kunne være en perfekt optakt til Istanbul uge 17 og Madrid uge 19 inden French Open - og samtidig holde døren åben til OL 2020

Selvom billedet herover blev taget efter Danmarks nederlag i kampen mod Sverige om oprykning til Fed Cup Group I Europe/Africa, afspejler ansigtsudtrykkene hos Karen Barritza, Clara Tauson og Emilie Francati formentlig stemningen i Dansk Tennis Forbund, da Caroline Wozniacki gennem sin danske agent netop har meddelt, at hun ikke står til rådighed for Danmarks Fed Cup hold, som 18-21. april i Heraklion på Kreta gør et nyt forsøg på at sikre oprykning.

Hvis Caroline igen i 2020 ønsker at deltage ved OL, er en afgørende forudsætning, at hun forinden repræsenterer Danmark mindst 2 gange, og derfor forekommer det oplagt, at benytte stævnet i Heraklion til at tage det første skridt på vejen til at opfylde kravet – ikke mindst da terminen tilsyneladende kunne passe fint ind i sæsonplanen.

Carolines sidste turneringer i forårets hardcourt-sæson er de to Premier Mandatory turneringer i Indian Wells uge 10-11 og Miami uge 12-13, og afhængig af hvor langt hun når i sidstnævnte turnering, vil der således være 3-4 ugers pause, inden de to planlagte grus-turneringer i Istanbul uge 17 og Premier Mandatory i Madrid uge 19 forud for Grand Slam turneringen French Open uge 22-23.

Det fremgår af omtalen i medierne, at begrundelsen for at melde fra skyldes, at Caroline vil fokusere på sin individuelle karriere, og at hun går benhårdt efter at vinde en Grand Slam, og derfor vil hun neddrosle deltagelsen i mindre turneringer, og det anføres desuden, at Fed Cup ligger på et tidspunkt, hvor hun har brug for restitution.

Meget lidt tydede dog umiddelbart på, at der for alvor drosles ned i de første måneder af hardcourt sæsonen, hvor Caroline allerede ugen efter Australian Open ifølge Tennisavisens oplysninger deltager i St. Petersbourg, og i de efterfølgende uger i både Doha (uge 7), Dubai (uge 8), Indian Wells (uge 10-11) og Miami (uge 12-13).

De 2 sidstnævnte er dog Premier Mandatory, hvor top 10 spillere SKAL deltage, og Doha er Premier 5, hvor top 10 spillere skal deltage i mindst 4 af de 5 turneringer i kategorien.
Patrik Wozniacki har imidlertid netop oplyst til Tennisavisen, at Caroline – efter længere tids overvejelser – for ganske nylig har besluttet, at hun ikke deltager i Dubai, og derved er der gjort alvor af planen om at skære ned i antallet af turneringer.

Selvom der sagtens kan argumenteres for, at der er brug for en længere restitutions-pause efter Miami – især hvis Caroline igen når finalen – kunne nogle kampe mod “overkommelige” modstandere i Fed Cup Group II alligevel være en god måde at få lidt kamprutine på grus inden turneringen i Istanbul, som er i umiddelbar forlængelse af Fed Cup på Kreta.

Når Caroline alligevel fravælger Fed Cup, forekommer det for undertegnede i lige så høj grad som udtryk for en prioritering, hvor deltagelse ved OL i 2020 ikke rangerer særlig højt, og måske er det i virkeligheden endnu en indikation af, at Caroline allerede til den tid har valgt at indstille sin karriere.

Hvis der er realitet i den antagelse, er det helt forståeligt og giver god mening at melde fra, da det ikke har den helt store sportslige værdi for en af Verdens bedste spillere at tilsidesætte sine individuelle interesser til fordel for at spille Fed Cup på Group II niveau.

Caroline har for flere år siden udtalt, at hun ikke ser sig selv som aktiv på WTA-touren efter 30-års alderen, og flere andre udmeldinger har ligeledes peget i retning af et karrierestop i overskuelig fremtid.

775037026ME00172_BNP_Pariba
2017 Getty Images – Caroline Wozniack efter sin hidtil største titel ved WTA-slutspillet i Singapore 2017

Afslutningen på 2017-sæsonen har desuden givet ny næring til at tro på, at det i løbet af 2018 eller 2019 kan lykkes for Caroline at opnå at vinde en Grand Slam, som er et af de store karrieremål, som endnu ikke er opnået.

Da Caroline både har nået sit mål at blive no. 1 i Verden – endda i 67 uger – og hun desuden har vundet et utal af turneringer ved uafbrudt at vinde mindst 1 WTA-turnering årligt siden 2008, hvoraf 2 er Premier Mandatory og den hidtil største WTA-slutspillet i 2017, har hun under alle omstændigheder haft en karriere, som er helt unik for en dansk idrætsudøver.

Hvis karrieren kan krones med en – eller flere – Grand Slam(s), vil det være ekstra bonus, som langt fra er urealistisk.

En dør på klem for både Fed Cup og OL 2020

Carolines afbud er dog ikke et endegyldigt farvel til muligheden for at deltage ved OL i 2020, hvis hun alligevel ikke har lagt ketsjeren på hylden til den tid, men i så fald skal hun være til rådighed for Fed Cup holdet i både 2019 og 2020.
Da 2018 måske er året, hvor hun har de allerstørste muligheder for at opnå en Grand Slam titel, giver det trods alt god mening at gå helhjertet efter dette mål.

Dansk Tennis Forbund vil i forbindelse med 100-års jubilæum i 2020 forsøge at blive vært for Fed Cup, og hvis det lykkes, kan Fed Cup således samtidig blive en fornem ramme, hvor et dansk publikum både kan opleve Caroline på hjemmebane inden et karrierestop og samtidig på nærmeste hold opleve nogle af de talentfulde afløsere, som måske er ved at være klar til at overtage scenen.

Sidste år var Fed Cup holdet – uden Caroline – meget tæt på at sikre oprykning til Group I, og det kan ikke på forhånd udelukkes, at det lykkes i 2018, hvor de øvrige deltagere er Bosnia & Herzegovina, Egypten, Grækenland, Luxembourg, Moldova og Norge.
På papiret er Grækenland med no. 51 Maria Sakkari, som vandt over Caroline i Wuhan i september, og Luxembourg med no. 145 Mandy Minella, som Karen Barritza vandt over i 2017, samt Norge umiddelbart de største konkurrenter, men næsten alle lande har spillere, der er højere rangeret end de danske spillere.

 

Forrige artikelWTA: Årets top 12 præstationer – Del 2 – 6-9
Næste artikelWTA: Årets top 12 præstationer – Del 3 – 3-5
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.