Med flere tidligere profiler i organisationen bag står tennisakademiet Good to Great nu klar med det ultimative tilbud til kommende generationer af svenske tennisspillere. Bo, træn og gå i skole et og samme sted.
Mats Willander, Stefan Edberg, Thomas Johansson, Thomas Enqvist, Magnus Norman og Robin Söderling. Listen kunne uden tvivl fylde hele denne artikel, men et sted må vi stoppe. Traditionen for tennis i vores naboland er så stærk, at smerten over i dag ikke at være på samme internationale niveau gør ondt langt ind i selvforståelsen. Mange forklaringer er blevet lagt frem i forhold til at finde ud af, hvorfor svenskerne ikke længere har en god portion spillere blandt verdens 100 bedste. Èn enkelt årsag kan næppe stå alene til at svare på dette spørgsmål, men den øgede konkurrence i international tennis kombineret med at mange tidligere professionelle svenske spillere er forsvundet fra sporten i Sverige er uden tvivl nogle af de tungtvejende årsager. For ser man på ATP-touren finder man en perlerække af svenske trænere, der nu er en del af sporten via samarbejder med en lang række internationale topspillere, bare ikke svenske.
Magnus Norman, der rangerede som nummer to i verden og nåede en French Open finale, er en af dem der i en årrække var i feltet af trænere på ATP-touren. Som træner for Stanislas Wawrinka formåede han at bidrage til schweizerens rejse fra manden lige udenfor toppen til tre triumfer på Grand Slamniveau. Norman har dog hele vejen igennem, siden starten i 2011, givet udtryk for, at han gerne ville være mere end bare træner. Arbejdet med Wawrinka, kombineret med egen historik og resultater, har gjort Magnus Norman til et interessant navn hjemme i Sverige. Derfor var det blot et spørgsmål om, hvordan Magnus Norman skulle engagere sig i udviklingen af svensk tennis, der siden Robin Söderlings farvel til tennis på topplan har haft det svært. Good to Great var i de første år et akademi uden egen base, men med flere profilerede spillere tilknyttet, herunder Grigor Dimitrov og Gael Monfils. I arbejdet med at få udviklet egne spillere var det dog fra starten et mål at få eget anlæg, hvor udviklingen for alvor kunne sættes i system.
Sponsorer investerer stort
I februar måned åbnede Catella Arena i Danderyd Kommune lidt vest for Stockholm. Et topmoderne tennisanlæg med alt fra tennisbaner, fitnessrum til overnatningsmuligheder og skadebehandlingsklinik. Udover massive investeringer fra investorer, der håber på en genrejsning af den svenske tennishistorie, er projektet også blevet en realitet via samarbejde med de lokale tennisklubber og kommunen. For en anden af de tidligere topspillere bag Good to Great åbner det nye anlæg store muligheder for fremtiden.
”Siden Good to Great tennis akademi åbnede i starten af 2011 har vi arbejdet hårdt på at få vores egen Arena. Det har vi nu, hvilket giver de bedste forudsætninger for at udvikle morgendagens tennisstjerner med svensk pas. Et arbejder der kræver en sammensat pakke mellem såvel tennis, kost, fysisk træning, skolegang og ikke mindst sammenhængen mellem disse,” fortæller Niklas Kulti.
Det er den mangeårige sponsor af svensk tennis, Catella, der er hovedinvestor i den nye arena. Firmaet har i mange år støttet det Svenske Tennis Forbund, men investerer nu størstedelen af sponsorbudgettet i det private koncept med de tidligere topspillere som bagmænd. En investering firmaet bag ser som meget mere end bare en støtte til svensk tennis.
”Good to Great gør en vigtig indsats for unge talenter for at profilere svensk tennis, et arbejde vi som virksomhed har støttet i mange år. Med Catella Arena tager vi det næste skridt i en langsigtet satsning i svensk tennis, hvilket på sigt skal komme både sporten og vores virksomhed til glæde og gavn,” siger Knut Pedersen, koncernchef i Catella.
Langsigtet strategi
At få kapital i projektet har for tennisprofilerne bag projektet været vigtigt. Fordi de via deres egne erfaringer fra sporten ved, at kortsigtede strategier med resultatmål hvert eneste år ikke skaber tennisspillere, der når toppen af international tennis. Med en udvikling, hvor spillere i toppen bliver ældre og får deres gennembrud senere kræver det kapital at udvikle. Fordi tiden uden indtægter er længere end nogensinde, hvilket stiller store krav til, at der et solidt økonomisk fundament bag udviklingen af en spiller.
I den anden ende er der ingen garantier for succes og økonomisk tilbagebetaling for investeringen, derfor er kapitalen fra Catella vigtig, så det på den måde er muligt at satse på de bedste spillere og ikke bliver et spørgsmål om, hvilken spiller der har flest penge med hjemmefra.
Akademiets filosofi er netop at udvikle hver enkelt spiller individuelt ud fra egne behov. Men aldrig med fokus på den korte bane, det handler om udviklingen af den komplette spiller ud fra det enkelte individs kompetencer. Et koncept der allerede er blevet så interessant, at det schweiziske tennisforbund har indledt et samarbejde med Good to Great. Forbundet håber på den måde at kunne få udviklet landets talenter af folk, der allerede har erfaring med sporten på øverste niveau.
Folk som Magnus Norman og Niklas Kulti, der ved hvad der kræves for at skabe en spiller på internationalt topniveau. En knowhow og et fundament enhver spiller fra en mindre nation drømmer om at kunne trække på, og som nu er tilgængelig en times flyvetur fra Danmark.