Thomas Kønigsfeldt vil ikke kommentere på den kritik der har været af forslag til ny Davis Cupstruktur før efter generalforsamlingen i det Internationale Tennis Forbund er afholdt til august.
Kritikken har været massiv. Både nationalt og internationalt. For bestyrelsen i det Internationale Tennis Forbund har med nye forslag og allerede gennemførte strukturændringer kastet traditioner og mange års tenniskultur op i luften. Kampformater er ændrede og turneringsstrukturer skrinlagt.
Elementer der fik en hård medfart i sidste nummer af TENNISAvisen, hvor det danske landshold i samlet flok udtalte forundring overfor, hvorfor holdets kampe i denne sæson er blevet komprimeret ned fra 3-2 dage og der ikke længere spilles bedst af fem sæt, men i stedet spilles tre sæt.
På World Group-niveau er der endnu ikke gennemført ændringer. Planerne er dog præsenteret. I stedet for et cup-system i dag med kampe afviklet overalt på jordkloden året rundt vil man samle hele turneringen over en uge i Asien. Det vil skabe interesse og opmærksomhed den ene uge, men samtidig betyde mange spillere og fans må sige farvel til hjemmekampe. Kampe der i høj grad er en sjælden mulighed for at kunne spille foran eget publikum og dermed promovere sporten. Det er på et bestyrelsesmøde i august måned danske Thomas Kønigsfeldt og den øvrige bestyrelse i ITF skal tage stilling til, hvad der skal ske.
Tidligere har Kønigsfeldt udtalt sig meget positivt om forslaget til ændringer i en pressemeddelelse udsendt på Dansk Tennis Forbunds brevpapir. Holdningerne må, set ud fra landsholdets kritik, formodes at stå mere for Kønigsfeldts egen regning end for dansk tennis generelt.
TENNISAvisen lovede I sidste nummer at vi I det kommende nummer ville give Thomas Kønigsfeldt lov til at svare på den skarpe kritik af forslaget og ændringerne fremført af blandt andre Frederik Løchte Nielsen. Men i en SMS oplyser Thomas Kønigsfeldt, at han tidligst efter forslaget er blevet behandlet på generalforsamlingen i ITF til august vil udtale sig. Han understreger dog samtidig, at ændringerne er en test og intet er lagt fast for fremtiden. Spørgeskemaer udsendt til spillere, forbund og kaptajner efter hver runde, netop med henblik på at samle feedback på ændringerne inden generalforsamlingen i august. Feedback fra de implicerede parter skal så danne baggrund for, hvad der skal ske i forhold til de strukturændringer der allerede er foretaget. Samtidig vil det også komme an på en afstemning, om ændringerne i World Group bliver gennemført eller blot bliver ved forslaget.
ITF-præsident trækker i land
Straks efter bestyrelsen i ITF annoncerede ændringerne begyndte en markant kritik af forslaget. En af de første til at ytre sig negativt om forslaget var chefen for det belgiske tennisforbund Gijs Kooken. Hans frygt var at et ændret format med alle kampe afviklet i en og samme by ville tage livet af turneringens sjæl, hvor mange byer verden over hvert år har kunne vise verdensklassetennis frem. Den kritik er identisk med den mange andre trænere, spillere og andre tennisinteresserede har ytret verden over. En kritik det Internationale Tennis Forbund nu tager til efterretning. Efter planerne blev præsenteret i februar måned har ITF´s præsident David Haggerty nu modereret det forslag han og bestyrelsen fremsatte. Netop på punktet om at få tennissporten udbredt på globalt plan via Davis Cup virker ITF til at have lyttet på de kritiske ryster.
”Vi kigger lige nu på et format, hvor der er en runde med 24 deltagende nationer, ude og hjemmekampe, i februar. Her vil vi få bredt sporten ud i hele verden, 12 vindere vil, sammen med to inviterede og semifinalisterne fra året før, gå videre til et finalestævne sidst på året. Det er vigtigt for de nationale forbund at have mulighed for at afholde en hjemmekamp. Det er en måde at promovere sporten på,” lyder det fra David Haggerty i et interview med avisen Telegraph.
I samme interview understregede præsidenten, at man arbejder med en lignende revision af kvindernes FED-Cup. En ændring der, efter planen, først vil træde i kraft fra 2020.
Et andet kritikpunkt af de tidligere fremlagte planer har været intentionen om at afvikle finaleugen i Davis Cup i Asien. I forlængelse af ATP-sæsonfinalen i London vil det betyde, at der vil vente en lang rejse inden årets sidste turnering. Også her bløder ITF-præsidenten nu op og åbner for muligheden for at se på justeringer af den oprindelige plan.
”Det vil være lettere for en del af spillerne, at turneringen afvikles i Europa, med den måde ATP-sæsonen afsluttes på i Europa. Også selvom der endnu ikke er sikkerhed omkring, hvor ATP-sæsonfinalen skal afvikles, når kontrakten med London udløber i 2020,” lyder det fra David Haggerty.
Det var i første omgang med KOSMOS som stor investor ITF lancerede planerne om et finaleevent i Asien. Et event der nu, i første omgang, er skudt til hjørne. De kommende måneder frem til en endelig afgørelse tages af ITF´s generalforsamling i august, vil uden tvivl byde på mere debat om, hvordan fremtidens landsholdstennis skal struktureres.