Titlen som vinder af juniorernes Australian Open kan ved hjælp af wild cards forkorte vejen til WTA-touren for Clara Tauson

Efter en forrygende 2018-sæson, hvor Clara Tauson både blev Europamester i U18 og vandt flere titler i både Grade 1 og Grade A kategorierne samt var i semifinalen ved den afsluttende Junior Masters, kulminerede junior-karrieren med sejren i finalen i Grand Slam turneringen Australian Open, hvor hun samtidig overtager 1. pladsen på ITF’s junior-rangliste.

Junior Grand Slam: Clara Tauson Grand Slam vinder og no. 1 på rangliste

Dermed kan der sættes flueben ved et af de store delmål i karrieren, og selvom Clara Tauson for blot en måned siden blev 16 år, vil det næste naturlige mål være at forsøge at opnå en placering på WTA-ranglisten, så deltagelse i WTA-turneringer bliver en naturlig del af hverdagen.

Derfor vil Clara formentlig ikke deltage i flere junior-turneringer udover eventuelle Grand Slams, og et studie af diverse entry-lister for uge 7 – efter Fed Cup i Polen uge 6 – indikerer, at der – som det første skridt på vejen mod WTA-touren – primært sigtes efter at deltage i turneringer på ITF World Tennis Tour, som Tennisavisen tidligere har forsøgt at belyse efter de omfattende ændringer, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Transition Tour: Ny ITF-rangliste som springbræt til ATP og WTA fra 2019

En af intentionerne med den nye struktur er at gøre overgangen til ATP og WTA lettere for de bedste juniorer, og derfor er der i alle $15.000 – som betegnes M15 for mænd og W15 for kvinder – reserveret 5 pladser til de tilmeldte med den højeste junior-rangering.

Det betyder i praksis, at Clara frit kan vælge blandt alle W15-turneringer, hvor hun som no. 1 på junior-ranglisten altid vil stå øverst på Acceptance-listen under “MAIN DRAW JUNIOR RESERVED” ved de turneringer, hvor hun tilmeldes.

Da der efter den nye struktur ikke spilles om WTA rangliste-point i W15 turneringer, er målet for Clara at få mulighed for at deltage i de højere ITF-kategorier, hvor der spilles om WTA-point, men da Clara næsten udelukkende spillede junior-turneringer i 2018, har hun ingen WTA-point, og derfor kan hun i første omgang kun komme ind, hvis hun får wild card.

Tennisavisen har fået oplyst, at Clara på grund af sin junior-rangering har ret til 2 wildcards i $60.000 kategorien (W60) og et enkelt i $25.000 (W25), men det er endnu ikke afklaret, hvilke turneringer der bliver tale om.
Grand Slam titlen åbner sandsynligvis også mulighed for yderligere wild cards, da mange arrangører formentlig gerne vil have en junior Grand Slam vinder på plakaten.
Desuden har Piotr Wozniacki tidligere givet udtryk for, at han som følge af Caroline’s status kan være med til at bane vejen for wildcards.

Da Danmark for tiden ikke selv er vært ved hverken WTA eller ITF turneringer, kan det måske alligevel tænkes, at nogle arrangører vil være tilbageholdende med at tildele wildcards til en dansk spiller, da de større tennis-nationer formentlig vil være mere tilbøjelige til at udveksle wild cards indbyrdes samt prioritere egne spillere.

Wild card eller W15 ugen efter Fed Cup?

Som illustration af proceduren ved tilmelding og valg af turnering kan uge7 – som er ugen efter Fed Cup i Polen – bruges som eksempel.
En oversigt med ugens turneringer kan ses på dette link.

Entry deadline for turneringerne i uge 7 var torsdag 24. januar, og samme dag blev Acceptancelisten for disse turneringer tilgængelig, og her fremgår at Clara Tauson er tilmeldt følgende turneringer i prioriteret orden:
1. W60, Shrewsbury (GBR)
2. W25, Trnava (SVK)
3. W15, Sharm El Sheikh (EGY)
4. W15, Monastir (TUN)

Indtil Withdrawal-deadline, som ifølge “Factsheet” er 29. januar, kan der træffes beslutning om, hvilken turnering der eventuelt vælges, og efter deadline vil det derefter fremgå, hvem der er inde i hovedturneringen og kvalifikationen, og det vil desuden fremgå, hvem der har trukket sig på den ofte meget lange “Withdrawals” oversigt, hvor også dato for withdrawal fremgår.

Ved de 2 førstnævnte turneringer, som har højest prioritet for Clara, forekommer det helt urealistisk, at hun kan få adgang uden wild card, da hun i skrivende stund er helt nede som no. 269 på “Alternate” listen ved W60 i Shrewsbury, og ved W25 i Trnava er hun no. 354 på “Alternate” listen, og hun er også no. 354 på den såkaldte “ITF RESERVED ALTERNATES” liste, hvor der i den nye struktur er reserveret 5 pladser til de 5 højst rangerede tilmeldte fra den nye ITF-rangliste, hvor Clara har 16 point, som hun optjente i 2 $15.000 turneringer i 2018.

Til gengæld er der ingen problemer med at komme ind i W15 i Sharm El Sheikh eller Monastir, og den endelige beslutning bliver formentlig truffet i samråd med DTFs Sportschef.

For at være uafhængig af wildcards til W25, som er den laveste kategori, hvor der spilles om WTA-point, tyder de første ugers turneringer på, at “cuttet” for at få adgang til kvalifikationen via sin WTA-rangering ligger omkring top 400-500 og til hovedturneringen omkring top 300-400 eller via ITF-rangeringen omkring top 20-30, men der kan være større udsving mellem de forskellige turneringer.

For at opnå en ITF-rangering mellem no. 20 og no. 40 kræves point i størrelsesordenen 340-430 point.
En W15 titel udløser 100 point, og der er 60 for at nå finalen, 30 for semifinale og 12 for kvartfinale, så med mindre der vindes flere titler på stribe, kan vejen til W25 risikere at blive lang og trang, da de færreste top-juniorer kan forvente, at de bare “vader” igennem disse turneringer, selvom Clara allerede i sin 3. optræden i Women’s Pro Circuit i 2017 sikrede den første $15.000 titel i Stockholm, hvor billedet herover blev taget.

Til gengæld kan et par wild cards fulgt op af gode resultater i W60 hurtigere sikre avancement til top 300-500, hvor der kræves størrelsesordenen 50-150 WTA-point.
Der er 80 point for en W60-titel, 48 til finalisten, 29 for semifinale og 15 for kvartfinale, så en enkelt titel kan gøre underværker, men da de topseedede i sådanne turneringer ofte er spillere omkring no. 100, kan det blive en større udfordring at nå dertil.

Derfor må Clara være indstillet på, at top 100 måske ikke ligger lige om hjørnet, men med det potentiale, som hun er i besiddelse af, er der ingen grund til, at hun skal bruge mere end en enkelt eller højst to sæsoner, inden hun er permanent deltager på WTA-tour’en.

Forrige artikelSøndag 27. januar: Gigantmøde når Djokovc og Nadal mødes i 8. Grand Slam finale
Næste artikelKampe uge 5: WTA St. Petersburg og Hua Hin og Torpegaard Challenger – Davis Cup weekend
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.