En nystiftet fond, stiftet af Jan Leschly og hans søn Mark Leschly, skal gøre det lidt lettere at være dansk tennisspiller med internationale ambitioner. Det er dog ikke kun økonomisk støtte til de største talenter, den nye fond har i sinde at bidrage med.
Fokus vil fra starten være at opdage og støtte de største dansk tennistalenter. Det skal ske via økonomiske indsprøjtninger og mentale hjælpemidler i form af eksterne konsulenter med ekspertise fra både tennis- og erhvervsliv.
”Vores støtte er mere end penge. Vi kan give de unge et stærkt netværk og nye perspektiver på livet både på og udenfor tennisbanen. Derudover kan vi skabe en sund kultur omkring at repræsentere Danmark,” siger Jan Leschly i en pressemeddelelse.
I første omgang er fire talenter udvalgt. De er blevet tildelt et samlet støttebeløb på en halv million kroner. De fire er Mikael Torpegaard (24 år, ATP-rangering: 262), Clara Tauson (16 år, ITF-rangering: 1), Holger Rune (15 år, ITF-rangering: 26), Elmer Møller (15 år, ITF-rangering: 91).
Lettelse hos et af stortalenterne
Det er dyrt at jagte drømmen om en karriere i internationale tennis. I modsætning til de voksnes rækker, så er der ingen præmiepenge på spil i ungdomstennis på internationalt niveau. Det eneste du som spiller er sikker på, når en turnering er ovre er, at den har kostet dig mange penge. Rejser, træner, mad og ofte også ophold i forbindelse med turneringen koster. Turneringerne er placeret, præcist som hos seniorerne, på alle kontinenter. Hvis du vil kæmpe mod de bedste og blive skærpet af konkurrencen, så er der ingen vej udenom et budget som minimum på den gode side af 500.000 kroner om året. Uden stor opmærksomhed fra sponsorer og andre hjælpende faktorer, så er det en økonomisk tung byrde for i særdeleshed forældrene.
En af modtagerne, Holger Rune, er netop hjemvendt fra et par ugers turneringstennis i Brasilien. Før det var han i Australien og debuterede i Grand Slam-regi for juniorer. Et meget godt billede på den rejseaktivitet der kræves, hvis man vil være ambitiøs i jagten på den internationale top. Seriøst er præcis, hvad Holger Rune og familie er i deres daglige arbejde med den 15-åriges tennis. Tennis, fysik, manager, planlægning. Intet er overladt til andre end kompetente fagfolk. Familien har optaget lån i deres hus for at kunne optimere betingelserne for deres yngste søn. Derfor kommer hjælpen fra Team Leschly også som en kærkommen gave.
”Pengene fra Leshly-fonden gør, at det lige præcis går op med udgifter til fly og hoteller i sæson 2019,” fortæller Aneke Rune, mor og fast støtte til sønnen Holger uanset hvor i verden han rejser til Politiken.
Hun har allerede oplevet, hvordan forskellene allerede i juniorrækkerne kan være enorm. Både i forhold til måden der arbejdes på, men også hvilke hjælpemidler spillerne har til rådighed, alt efter hvilket land de kommer fra.
”Tennisfonden er et meget sympatisk projekt med ønsket om både at støtte talenterne og skabe muligheder for en kombination af tennis og uddannelse. Enhver støtte er meget velkommen, og interessen fra Leschly-familien er fantastisk. Det er jo professionelle erhvervsfolk, der går seriøst ind i arbejdet. Vi ser for eksempel herovre i Brasilien, at andre nationer har helt andre muligheder end os. Men vi skal også være realistiske og indse , at vi kommer fra et lille land,” siger Aneke Rune til Politiken.
Udover den økonomiske støtte og de mentorpersoner fonden vil tilknytte, vil også en ny teknologi blive udrullet i dansk tennis generealt. UTR (Universal Tennis Ration) hedder systemet, der kan bruges i den daglige træning og til afholdelse af niveaubaserede turneringer på tværs af alder og køn. Systemet har en algoritme, der skaber et objektivt billede af en tennisspillers øjeblikkelige niveau. Det gør det let for systemet at sammenligne danske spillere med hinanden og øvrige spillere verden over. Det giver også muligheden for optimal matching af træningsmakkere og andre nytænkende funktioner.
Hjælp falder på et tørt sted
Det er ikke kun Aneke Rune og sønnen Holger, der er glade for den nye fond og den kapital den ser ud til at ville føre ind i dansk tennis. Det er også nogle af dem, der har arbejdet med tennis i mange år i Danmark. En af dem er Tine Scheuer. Udover et aktuelt job som kommentator har hun i mange år arbejdet med talenter. Før det var hun selv en dansk profil med et højt internationalt niveau. Selvom nyheden også er ny for Tine Scheuer, og hun ikke ved meget om det nye projekt, tør hun alligevel godt sige, at det er en rigtig god nyhed for dansk tennis. Det har nemlig i høj grad været kapital, der har været den største mangelvare i sporten herhjemme.
”Generelt kan man sige, at der er behov for initiativer, der kan styrke talentarbejdet i dansk tennis. Det vil kunne aflaste klubberne, hvis sporten tilføres flere midler, for der har længe været lavvande i kassen i tennisforbundet, da der er skåret i støtten fra Team Danmark. Jeg synes, man savner et sted til talenterne, et elitecenter, som vi tidligere havde, for det koster mange penge at føre talenter frem. Der skal investeres, hvis man vil lykkes med det arbejde,” siger Tine Scheuer til Politiken.
Med en medlemshalvering set over de seneste tyve år og en støtte fra Team Danmark, der er forsvundet er, som Tine Scheuer beskriver det, Dansk Tennis Forbunds muskler blevet mindre. Tennis er og bliver ikke en folkelig sport på linje med fodbold og håndbold. En af de helt store udfordringer er, at de dygtige spillere kun sjældent opholder sig i Danmark. Når de gør, er det oftest kun på familievisit og så godt som aldrig for at spille en vigtig kamp. De spilles i Melbourne, Paris, London og New York. Langt væk og svært for alvor at gøre folkeligt.
Da Caroline Wozniacki i starten af januar blev kåret til årets danske sportsnavn var hun med via en Skype-forbindelse. Hun sad på et hotelværelse i Melbourne og forberedte sig på titelforsvaret ved Australian Open. Imens sad så godt som alle sportsstjerner i Jyske Bank Boxen i Herning til årets traditionelle hyldest af dansk idræt. En fest Caroline Wozniacki aldrig selv har deltaget i. I grunden et glimrende billede på, hvordan dansk tennis altid har levet et lidt mere isoleret liv end andre idrætsgrene gør det.
Vil ikke gå enegang
Jan Leschly har selv haft en stor karriere som tennisspiller. Han lå nummer 10 i verden i 1967, nåede semifinalen ved US Open samme år og var i mange år fast inventar på det danske Davis Cuphold. Senere blev han erhvervsleder i medicinalbranchen, blandt andet i den farmaceutiske virksomhed SmithKline Beecham. Senest har han grundtalt venturekapital-fonden Care Capital, som han nu er managing partner i. Jan Leschly er bestyrelsesmedlem i A.P. Møller – Mærsk og A.P. Møller – Holding og er bosat i USA.
Sønnen Mark Leschly har også en karriere som professionel tennisspiller bag sig. Han arbejder i dag med teknologi, investering og venturekapital i diverse firmaer. Han er medlem af USA´s tennisforbunds spillerudviklingsråd og er bosat i USA.
Man skulle, med de mange imponerende erhvervsaktiviteter, tro det ville være et projekt udelukkende med Leschly-familien i ejerkredsen af fonden. Det er dog langtfra det håb Jan Leschly går ind i projektet med.
”Fonden kan kun få langvarig effekt, hvis vi løfter i samlet flok. Derfor er det afgørende for os at etablere en gruppe af partnere, hvis hjerter banker lige så højt for dansk tennis som vores,” forklarer Jan Leschly.
Ud over Jan Leschly som formand og Mark Leschly som viceformand og præsident består fondens bestyrelse af Tom Christensen (tidl. tennisspiller, direktør, Aceline), Michael Gaarmann (advokat, partner, Lundgrens), Pernille Gjøls-Andersen (partner, Implement Consulting Group) og Anders W. Eriknauer (managing partner, Nordic M&A).
Martin Pedersen (tennisspiller, jurist, Nordea) er rådgiver for bestyrelsen. Frederik Løchte Nielsen (tennisspiller og -træner) er fondens første ambassadør.
Enormt potentiale
Skribenten bag denne artikel kan huske, hvordan en nærmest opgivende Kristian Pless for snart ti år siden i et interview fortalte om et overraskende tidligt karrierestop. En karriere der fra starten tegnede stor. En sejr ved Australian Open i 1999 var den første store sejr i ungdomstiden, der senere skulle konverteres til en succesfuld tid som senior.
Pless nåede op i top-100, fik flere år på tennissportens første klasse, men det blev aldrig på det niveau juniorresultaterne ellers kunne indikere. Netop manglen på de helt store præstationer var det, alle ville vide efterfølgende.
”En ting er talent, niveau og arbejdsmoral. Noget andet er de folk du omgiver dig med. I tennis skal du virkelig være dygtig til at finde de, der vil dig det bedste og ikke bare tjene penge på dig. Der må jeg sige, når jeg ser tilbage, at det ikke er alle dem jeg har arbejdet med, der altid har været udelukkende gavnlige for min karriere. Ikke at det er en undskyldning, men der er mange andre elementer i en tenniskarriere end det der foregår på banen,” forklarede Kristian Pless dengang.
Netop den historie er langtfra enkeltstående i international tennis. Derfor er det også interessant at se, hvordan Leschly Tennis Foundation vil hjælpe talenterne på alle parametre af det at være en professionel tennisspiller. Nu er spørgsmålet bare, hvordan de mange flotte intentioner og hensigter bliver ført ud i livet. De første penge er sendt ind på diverse konti til gavn for fire talenter. Men hvordan vil dagligdagen i dansk tennis ændre sig, nu hvor 20 millioner kroner de kommende år vil blive uddelt? En ting er sikkert, det bliver interessant og vi vil her på Tennisavisen løbende følge projektet.