Kun langt ude i teorien kan Danmark undgå at spille om oprykning, efter at Danmark med en sikker 3-0 sejr over Portugal fører Pool B inden den sidste puljekamp mod Egypten

Inden Danmarks 2. kamp ved Fed Cup Group II Europe/Africa i Helsinki stillede modstanderne fra Portugal velvilligt op til fotografering.

Fed Cup
Foto: Georg Beyer Clausen – Holdkaptajn Neuza Silva, Maria Ines Fonte, Francisca Jorge, Matilde Jorge, Ines Murta

Som det altid er tilfældet indledtes med 2. singlen, hvor Karen Barritza mødte 22-årige no. 628 Ines Murta, der dagen forinden vandt Portugals eneste sejr mod Egypten i doublen sammen med Matilde Jorge 6-2, 5-7, 6-1 over Mai El Kamash og Rana Sherif Ahmed.

Portugal havde tabt begge singler mod Egypten, hvor det var 20-årige no. 894 Maria Ines Fonte, der spillede 2. single mod Sandra Samir, som vandt 4-6, 6-4, 6-2.

Udskiftningen af Portugals 2. single fik ikke den ønskede effekt, idet Karen brød modstanderens serv til både 1-0 og 3-0, og hun afgav i hele første sæt kun et enkelt point i egen serv.
Karen var også tæt på at bryde serven til 5-0, men trods 5 break-muligheder lykkedes det for portugiseren at reducere til 1-4, men efter endnu et rent parti sikrede Karen sættet 6-1, da hun udnyttede sin 4. sætbold.
Selvom Karen kun afgav et enkelt point i egen serv, varede sættet 47 minutter, da der var væsentlig mere kamp om point’ene i portugiserens serv.

I det allerførste parti i 2. sæt måtte Karen dog afgive flere point, da hun i et monsterlangt parti måtte afværge 3 breakbolde, inden hun udnyttede sin egen fjerde fordel, og hun bragte sig desuden foran 2-0, efter at Ines Fonte havde afværge breakbolde ved 0-40 og ved endnu en dansk break-chance, men i 5. forsøg lykkedes det for Karen at bryde serven til 2-0.
Herefter havde Karen helt styr på begivenhederne, og i løbet af 39 min. havde hun uddelt “æg” og bragt Danmark foran 1-0 med de overbevisende cifre 6-1, 6-0.

I et efterfølgende interview fortalte Karen, at det ikke gjorde nogen forskel i hendes forberedelser, at Portugal ikke benyttede samme spiller i 2. single som dagen før, idet hun under alle omstændigheder skulle forberede sig mod en – for hende – ukendt modstander, hvor det gælder om i begyndelsen af kampen at finde ud af, hvordan kampen skal justeres taktisk.

Karen synes flere af parametrene i hendes spil fungerede bedre end dagen før, heriblandt serven hvor hun i hele 1. sæt kun afgav et enkelt point, og derved lykkedes det at vinde sikkert.
Hun var tilfreds med, at det i dag lykkedes bedre at udnytte chancerne, da hun – i modsætning til starten af 2. sæt dagen før, hvor hun trods flere chancer i de første partier kom bagud 0-2 – mod Murta i stedet kom foran 2-0 efter et par meget tætte partier, som kunne være gået modsat.
Trods forspringet var det først i slutningen af 2. sæt, at Karen følte sig sikker på, at hun havde kampen helt under kontrol.

I den efterfølgende 1. single mod 19-årige no. 561 Francisca Jorge startede Clara Tauson med et rent serveparti, og hun brød straks sin modstander efter 0-40 og 15-40, hvorefter Clara efter en portugisisk breakbold og 4 danske fordele holdt serv til 3-0.
Jorge kom derefter foran 40-0, og selvom Clara reducerede til 30-40, vandt Jorge sit eneste parti i sættet, hvorefter Clara holdt serv og brød til 5-1 og derefter servede sættet hjem til 6-1 efter 28 minutter.

2. sæt blev ligeledes en kort forestilling, idet Clara brød portugiseren i det første serveparti, og hun holdt serv til 2-0, inden Jorge holdt serv og reducerede til 1-2, men efter et rent dansk serveparti fortsatte Clara sejrkursen med endnu et break i 3 forsøg, og med 10 vundne bolde på stribe lukkede hun kampen, som endte 6-1, 6-1, og dermed var den samlede sejr sikret, uanset resultatet af doublen.

De danske kusiner Emilie Francati og Maria Jespersen sørgede for, at den danske sejr blev 3-0, da de vandt 6-4, 6-2 over de portugisiske søstre Francisca og Matilde Jorge.
I 1. sæt fik danskerne det afgørende break til 2-1, og de holdt fast i føringen, da de afværgede 2 portugisiske break-muligheder ved 3-2 og igen ved 5-4, hvorved de vandt sættet 6-4.

I 2. sæt overlevede portugiserne 3 break-muligheder i det første parti, inden de på deres 4. fordel kom foran 1-0, de blev derefter brudt til dansk føring 2-1 og igen til 4-1.
Portugiserne tog derefter det ene break tilbage til 2-4, men straks efter blev de brudt igen til 5-2, hvorefter danskerne afgjorde kampen med et rent serveparti.

Dermed tangerede de samtidig Karin Ptaszeks og Tine Scheuer-Larsens rekord (5-2) som Danmarks mest vindende double-par med 5 sejre. Emilie og Maria er fortsat ubesejret som par.

Dermed vandt Danmark 3-0, og da Finland vandt 3-0 over Egypten, fører Danmark Pool B med 2-0 foran Finland og Egypten med 1-1 og Portugal med 0-3, og holdet kan med sejr torsdag mod Egypten sikre 1. pladsen i puljen og derved få en kamp om oprykning mod no. 2 i Pool A.

Efter sejren stillede spillerne og holdkaptajn Jens Buus Andersen op til et interview, hvor Clara var godt tilfreds med sit spil, og hun følte at det lidt hurtigere underlag på bane 3 lå bedre til hendes spil end på center court mod Finland.
Clara ville ikke påstå, at hun havde “fat i kampen” fra start, men hun var god mentalt og var “på” og spillede godt hele kampen.

Selvom den samlede sejr var i hus inden doublen, mente Emilie ikke at stillingen var afgørende for, hvordan de greb kampen an, og hun påpegede desuden at alle point og kampe tæller.
Maria bekræftede, at de i hele kampen følte at have styr på tingene, og derfor var der også plads til at prøve nogle ting af mod et godt par, der spillede mere “rigtig double” end de finske single-spillere dagen før.

Hannah Viller Møller synes det har været fedt at være med og se en masse god tennis, og hun gav holdkammeraterne anerkendende ord for deres indsats.

Holdkaptajnen blev mindet om, at han efter Danmarks sejr over Egypten i den første puljekamp for 2 år siden i Athen spøgefuldt mente, at Danmark kunne nøjes med uafgjort i den næste kamp, og han blev derfor spurgt om uafgjort også vil være nok, når Danmark torsdag igen møder Egypten, hvilket han dog ikke lige var klar over, men kampen vil under alle omstændigheder blive grebet an med det formål at vinde.

Anker havde svært ved at finde noget at sætte fingeren på ved indsatsen i dagens kampe, men han ville ikke afvise, at han ved at tænke sig godt om måske kunne finde på noget til næste morgens samtale med spillerne.
For Anker har det ikke den store betydning, om Danmark i en kamp om oprykning møder Georgien eller Tunesien, da han ikke ser den store forskel på holdene.

I den anden kamp i Pool B mellem Finland og Egypten indledte Anastasia Kulikova med at vinde 2. singlen 6-1, 6-2 over Sandra Samir, og derefter vandt Oona Orpana uventet stort 6-4, 6-2 over ranglistens no. 188 Maiar Sherif Ahmed Abdelaziz.
I doublen fik 16-årige Laura Hietaranta debut, og sammen med Oona Orpana blev doublen vundet 7-6(6), 6-4.

Laura Hietaranta og Emma Laine
Foto: Georg Beyer Clausen – Laura Hietaranta og Emma Laine

Dermed er stillingen i gruppen følgende (i parentes vundne kampe, vundne sæt)
1. Danmark 2-0 (5-1, 11-2)
2. Finland 1-1 (4-2, 8-5)
3. Egypten 1-1 (2-4, 5-10)
4. Portugal 0-2 (1-5, 4-11)

Det er svært at forestille sig, at Danmark kan gå glip af en oprykningskamp, men en sejr over Egypten vil betyde, at Danmark sikrer sig 1. pladsen og møder no. 2 i Pool B, som højst sandsynlig bliver Tunesien eller Georgien, der møder hinanden torsdag i en direkte duel om 1. pladsen, idet begge nationer har 2 sejre efter de 2 første opgør.

Israel vandt 2. singlen mod Tunesien, da Lina Glushko vandt 6-1, 6-2 over Chiraz Bechri, hvorefter Ons Jabeur som ventet vandt sikkert 6-4, 6-0 over Vlada Katic og udlignede til 1-1, hvorefter Jabeur og Bechri sikrede Tunesien 2-1 sejren efter 7-6(4), 6-1 mod Lina Glushko og Shavit Kimchi.

Moldavien kunne – ligesom mod Tunesien i den første kamp – ikke stille meget op mod Georgien, da Ekaterine Gorgodze indledte med at uddele “briller” 6-0, 6-0 mod Iana Tishchenko.
Der var dog større jævnbyrdighed, da Mariam Bolkvadze vandt med mere beskedne cifre 7-5, 6-3 over Anastasia Vdovenco.
I doublen vandt Mariam Dalakishvili og Zoziya Kardava 6-2, 6-4 over Daniela Ciobanu og Iana Tishchenko og cementerede sejren 3-0.

Forrige artikelEn god historie fra Ry Tennis Klub
Næste artikelEn god historie fra Risskov Tennisklub
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.