Krav, retningslinjer og restriktioner. Ord der det seneste halve år er blevet hverdag i danskernes liv under Corona. Meget har været øv, men nye muligheder er også dukket op for tennissporten i en svær tid.
11.marts lukkede Mette Frederiksen det meste af Danmark ned. En ny hverdag blev fra den ene dag til den anden implementeret over hele landet. En hverdag, hvor det meste var forandret.
Men også en hverdag, hvor mange ting først skulle sættes i system. For der var måske ikke ligefrem en åbenlys anden måde at gøre tingene på. Og hvad gjorde man så?
For hvis træningen i den lokale idrætsforening var bygget op omkring de stærke sociale relationer og fysisk tilstedeværelse, så kunne den vel ikke sådan lige erstattes. Eller kunne den?
En ting er sikkert, det har sat store krav til alle dele af vores samfund. Krav om at kunne agere mere agilt og uden at planlægge for længere perioder eller regne med, at det man planlægger, nødvendigvis kan blive en realitet.
Nye aflysninger rammer tennissporten
Tennis i Danmark er naturligvis ikke gået ramt forbi, når det handler om udfordringer med nye retningslinjer. Tilbage i foråret nåede man lige præcis at afvikle en Davis Cup-hjemmekamp med tilskuere og sejr. Den stort anlagte jubilæumsfest i anledning af Dansk Tennis Forbunds 100-års jubilæum blev dog aflyst. Ikke på grund af Corona, men på grund af manglende tilslutning til arrangementet.
Der er nu gået et halvt år siden Corona-krisen ramte Danmark. Selvom mange ting er begyndt at vende tilbage til et mere normalt leje, så giver de nye mikroudbrud rundt om i landet stadig udfordringer for afviklingen af tennisbegivenheder. Det fortæller direktør i Dansk Tennis Forbund, Emil Bødker.
– Aktuelt har vi måtte lave et andet format af slutspillet for juniorernes holdturnering. Stævnet er blevet delt op på flere forskellige anlæg, formatet ændret og bronzekampene er aflyst, fortæller Emil Bødker.
Der findes dog fortsat danske mestre i de fire juniorårgange. Derimod har man været nødt til helt at aflyse DTF Jubilæums Cup, der skulle afvikles i Rødovre. En af de kommuner, der aktuelt er underlagt særlige restriktioner, herunder at kun 50 og ikke 100 mennesker må forsamles.
– Det er vi ekstremt kede af. Turneringen skulle netop være indkapslingen af den mangfoldighed tennis er. Det var den mangfoldighed, vi gerne ville sætte sammen i en anderledes turnering. Men vi må erkende, at tiderne ikke alle steder er til at sætte en lang række forskellige mennesker sammen på et sted. Derfor var der ikke andet valg end at aflyse, fortæller Emil Bødker.
Eftersom det er svært at planlægge lang tid ud i fremtiden, har man hos Dansk Tennis Forbund endnu ikke lagt sig fast på, om og i givet fald, hvordan de aflyste arrangementer skal afvikles på et senere tidspunkt. Et faktum er det dog, at det der skulle have været en stor fejring af DTF i anledning af forbundets 100-års jubilæum næppe bliver en stor fest. I al fald ikke før jubilaren fylder 101 år.
Tennis i topform
Da Danmark i løbet af foråret langsomt åbnede op, var tennis med i første række. Sportens DNA med god afstand, et net mellem udøverne, kombineret med udendørssæsonen netop startede, gjorde af tennis var blandt de første til at starte op i idrættens verden.
Det betød, at klubberne landet over oplevede en stor tilstrømning af nye medlemmer. En tendens der de senere år har været i klubberne med stigende medlemstal på landsplan, men i foråret fik denne udvikling et ekstra skub.
”Det er en tendens, vi har mærket via vores kontakt med klubberne. Det glædelige er, at tendensen bygger i forlængelse af en generelt positiv medlemskurve i udviklingen af dansk tennis over de seneste år. Mange klubber har formået at skabe gode tilbud til medlemmerne, der gør de forbliver aktive tennisspillere. Vi tror det er de tilbud, der gør, at også mange af de nye Corona-tennisspillere vil fortsætte i sporten på længere sigt,” fortæller Emil Bødker.
Han ser samtidig et stort potentiale i, at de udfordringer Corona-krisen også har givet omvendt kan bruges konstruktivt. Fordi de mange krav og nye retningslinjer har hjulpet både samfundet i almindelighed, herunder også tennisorganisationer, til at agere mere agilt i en omskiftelig tid.
”Jeg ser grundlæggende positivt på tennissportens fremtid herhjemme. Vi har lært en masse den senere tid, særligt at agere med et agilt mindset både hos klubber og hos os i organisationerne. Vi har udviklet en egenskab til at være omstillingsparate. Det setup vi har den ene uge, kan hurtigt udvikles og justeres, så det passer til næste uges retningslinjer. På den måde ser jeg, at vi som tennissport står stærkt, til trods for Corona,” fortæller Emil Bødker.
Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis har de senere år oplevet en generel positiv tendens med flere medlemmer. Udviklingen under Corona gør næste forårs offentliggørelse af medlemstal i idrættens specialforbund ekstra interessant at følge med i for tennissporten.