Klubstørrelsen er langtfra afgørende, når det handler om som tennisklub at kaste sig ud i projektet med at etablere en padel-bane. Det handler i høj grad om engagement og se muligheder i stedet for begrænsninger.
De store smil på formand og næstformand fortæller en stor del af historien om en stolthed, der har bredt sig i Rødekro Tennis Klub. En lille klub, der tidligere var gemt væk bag knap så flotte jordvolde. Men de er nu væk og erstattet med en udendørs padel-bane.
”Før var vores anlæg lidt lukket og trist med en vold mellem tennisbanerne. Nu er det åbnet op og meget mere friskt. Det er blevet så flot,” fortæller Birger Hansen, formand i Rødekro Tennis Klub til dgi.dk.
Smilet på formandens ansigt bliver ikke mindre, hvis han kaster et blik ned på listen over medlemmer af den sønderjyske tennisklub. Listen er bare vokset og vokset siden padel-banen blev etableret. Faktisk er medlemstallet fordoblet, og i Rødekro er man slet ikke færdig med udviklingen. Her arbejder man efter mottoet ”alle skal have råd til en fed sport”.
Det motto kan direkte aflæses i klubbens kontingentsatser. Eksempelvis kan en familie på to voksne og to børn spille ubegrænset tennis og padel en hel sommersæson fra 15.april til 1.oktober for 1000 kroner. Og nej, det er ikke pr. Person, det er for hele familien.
Hoppet med på bølgen
Rødekro Tennis Klub er dermed hoppet med på den bølge, der de seneste år har ramt Danmark. En bølge vi løbende har fulgt her i Tennisavisen. En padel-bølge. Hvor både kommercielle anlæg og anlæg i forbindelse med tennisklubber skyder op i hele Danmark. Alene i 2019 blev antallet af baner tredoblet i Danmark og rundede 100 baner. For formanden i Rødekro Tennis Klub var det længe før bølgen ramte, at han fik øjnene op for sporten, der slægter tennissporten på med både ketsjer, bolde og net på banen.
”Jeg er kommet på La Santa i mange år. De fik to padel-baner på et tidspunkt, men jeg spillede tennis og sagde, at det kommer vi aldrig til at spille. Et par år senere havde de fire baner, og en dag prøvede vi det. Det var faktisk meget sjovt,” fortæller Birger Hansen.
I 2018 startede tankerne om at få en bane etableret i forbindelse med tennisklubben i Rødekro. Et udvalg på fem medlemmer begyndte at undersøge, hvad det krævede i forhold til projektbeskrivelse, priser og fundraising.
Alternativ finansiering
Hurtigt stod det klart, at økonomien i projektet skulle findes via ”mange bække små”. Som lille klub med en lille egenkapital skulle der tænkes ”ud af boksen” for at finde frem til muligheden for at få den ønskede padel-bane etableret.
I første omgang gik man i krig med de mange puljer, der som forening er mulighed for at søge. Her fik man samlet 305.000 kroner, lidt mere end målet på 250.000 kroner.
Derefter stod den på indsamling af tomme flasker. Sådan i en form for overført betydning.
”Der var mange lokale virksomheder, som kunne tænkes at bidrage til projektet. Det kunne være i form af materialer, lån af maskiner eller anden arbejdskraft. Det er en lettere måde for mange af de lokale virksomheder at give som en form for sponsorat frem for et beløb,” forklarer formanden i Rødekro Tennis Klub.
Det arbejde gav pote, det var faktisk den del, der fik projektets økonomi til at balancere, så man kunne komme i gang med at etablere banen.
”Vi fik samlet tomme flasker svarende til 60.000 kroner. Primært i form af materialer, som skulle bruges til etablering af banen,” siger Birger Hansen og nævner som eksempel, at den lokale grusgrav sponserede grus og en anden lokal virksomhed gav alle de materialer, der skulle bruges til kloakering,” fortæller Birger Hansen.
Frivillig arbejdskraft afgørende
En ting er økonomi og materialer, det skal kombineres med frivillig arbejdskraft som motor i projektet, hvis det skal nå i mål i en mindre klub.
”Vores næstformand, Gunnar Nielsen, er gået foran i hele projektet og har brugt oceaner af timer denne vinter med projektering og eget fysisk arbejde på padel-banen. Derudover har også mange medlemmer været involveret med mindre eller større arbejdsopgaver, og havde det ikke været i en coronatid, ville der sikkert være stødt flere til,” siger Birger Hansen.
Det succesfulde projekt har givet de entreprenante sønderjyder mod på mere. For den næste puljeansøgning er allerede sendt af sted. Ambitionen er at etablere en minitennis-bane ved siden af padel-banen. En bane der kan bruges til både minitennis og opvarmning til padel. På den måde håber klubben at fortsætte den gode udvikling og gøre medlemslisten endnu længere i fremtiden.