For få år siden var klubkassen tom og medlemstallet rekordlavt. Derfor sadlede bestyrelsen i Ry Tennisklub om. Medlemmerne skulle i højere grad præge beslutningerne i klubben. De sidste fire år er antallet af medlemmer fordoblet.

Parkeringspladsen er helt fyldt og mennesker går ind ad hovedindgangen og ud ad bagdøren. De er alle målrettede og iført mundbind. I Ry testes borgerne for Corona i den lokale idrætshal, der er nabo til byens tennisanlæg. Drejer man venstre om hallen kommer en parkeringsplads, hvor der denne fredag formiddag kun er én bil og tre cykler parkeret. De store skilte med ”Ry Tennisklub” er en god vejviser for skribenten, der for første gang er på besøg. Fuglene kvidrer lystigt fra de mange træer, der er nærmeste nabo til de fire indbydende grusbaner. På sådan en solrig dag sidst i maj kan man ærgre sig over, at kun en enkelte doublekamp er i gang på banerne, der nærmest inviterer til serv, smash og slice.

Mit øjebliksbillede af klubbens halvtomme anlæg er dog på ingen måde retvisende for den udvikling klubben de senere sæsoner har gennemgået. Fra 107 medlemmer i 2017 og et rundt 0 på bankbogen til 217 og en fornuftig økonomisk situation sidste år. Dykker man ned i graferne er der yderligere optimisme at hente. Fremgangen i medlemstallet er i høj grad sket blandt klubbens yngre medlemmer.


Formand i Ry Tennisklub, Torben Svejgaard

Torben Svejgaard er formand i klubben og har været med hele vejen i den positive udvikling. Situationen i 2017 var så alvorlig, at handling var nødvendig for at sikre klubbens fortsatte overlevelse.

– Vi begyndte at afvikle caféaftener, hvor vi fik medlemmerne til at deltage aktivt i, hvilken retning klubben skulle. Det handlede ikke om store overordnede strategier, men om helt konkrete tiltag. Hvordan vi skulle gøre vores medlemstilbud niveaudelte, så alle dermed fik det optimale ud af træning eller drop-in tennis, fortæller Torben Svejgaard.

Derudover blev der også sat fokus på rammerne rundt om banerne. Der blev indkøbt en gasgrill og desuden blev køleskabet fyldt med drikkevarer, så man altid kunne købe en kold øl efter kampen og dermed skabe bedre grobund for en social klub.

– Det gav ejerskab af, at man havde et ansvar overfor klubben. Det er ringe i vandet, den gode stemning breder sig. Det giver flere frivillige, der igen giver mulighed for at hæve aktivitetsniveauet, fortæller Torben Svejgaard.

Krise lærte, hvad der var nødvendigt

Perioden med tom klubkasse og få medlemmer lærte klubben om mådehold. Derfor er det i dag ingen andre end trænere, der modtager løn eller tilskud til kontingent. Samtidig lærte klubbens bestyrelse, at det ikke altid var dem, der skulle sætte kursen for klubbens udvikling.

– Vi har gennemført ting, bestyrelsen ikke nødvendigvis selv ville vælge, men som medlemmerne havde som en prioritet, fortæller Torben Svejgaard.

Af initiativer, der har skubbet på den positive udvikling, nævner Torben Svejgaard familietennis. Her kan børn og voksne spille tennis sammen, hvilket i sportens verden er ret unikt. Det har trukket mange nye til. Både nye og ældre medlemmer er særdeles aktive på træningsfronten, hvor mere end 100 af de godt 200 medlemmer modtager træning.

Desuden har man besøgt skoler med tennisnet og ketsjere, hvilket haft en gavnlig effekt forklarer formanden.

Mentorordning mod frafald

Med en yderst begrænset medlemsflok i 2017 begyndte man at spørge, hvorfor folk meldte sig ud. Her faldt man over et medlem, der efter en god håndfuld år stoppede, da hans makker stoppede. Et medlem man ikke havde været opmærksom på og ikke var fortsat uden en mentorordning.

Ordningen går helt simpelt ud på, at nye medlemmer via deres mentor bliver introduceret til klubben og samtidig lærer flere spillere med samme niveau at kende. Det skal hindre, at man stopper fordi ens makker ikke længere spiller. Sammenhængskraften og de sociale bånd skal gøres så stærke, at det enkelte medlem føler sig bredt integreret i klubben.

Nye medlemmer tilbydes ekstra træning, en ketsjer og nedsat kontingent i første år for at gøre det mere tilgængeligt at starte op.

– Vi fornemmer de tiltag har haft indvirkning på vores ambition om at skabe en positiv stemning. Vi spørger nye medlemmer i et spørgeskema, hvad virker. Her modtager vi meget positiv fokus på, at medlemmerne føler sig modtaget. Der bliver sagt hej, vi er en åben klub, fortæller Torben Svejgaard.

Kommer man som ny spiller med erfaring fra andre klubber, bliver man tilbudt tre gange med introduktionsforløb. Et forløb der både skal få den enkelte i gang, men også skal danne sociale relationer på tværs, da det er disse der er afgørende for, at flirten med tennis ikke bliver midlertidig, men varer ved.

I Ry har man ingen indendørshal, medlemmerne spiller enten i Silkeborg eller Skanderborg. Man har det sociale element som omdrejningspunkt i en klub, der har vokset sig ud af krisen ved hjælp af fællesskab i stedet for topstyring. Man håber inden længe at kunne vise nye medlemmer de sociale elementer i klubben, der under Corona har været lukket ned. For uden de sociale elementer i dagligdagen vil udviklingen gå i stå.

Indtil videre går det dog meget godt, ja nærmest forrygende i Ry.

Forrige artikelTurneringer uge 27: Afgørelsens uge ved Wimbledon, hvor Johanne Svendsen deltager i juniorrækken
Næste artikelChallenger Perugia: Flyvende start og suveræn afslutning sikrede Holger Rune sejr
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.