Efter et par år i stilstand og uden mulighed for at udnytte et homogent hold er Davis Cup tilbage for fuld skrue. Danmarks sejr i Kolding mod Thailand giver muligheden for en længe ventet oprykning.
– Hvor er det bare en fed spiller at se. Han udstrålet glæde, begejstring og vilje på en gang. Han er sådan en, hvor man bare ikke kan slukke for fjernsynet. Dejlig overraskelse.
Beskeden tikkede ind på min telefon tilbage i september måned. Jeg så den først et par timer senere. Jeg var i fuld gang med at kommentere August Holmgrens spændende og intense kamp mod Thailand ved Davis Cup i Kolding. Et opgør min ekspertkommentator Michael Mortensen og jeg kommenterede, da den blev sendt direkte på dansk tv. Her fik publikum et medrivende drama. Fordi August Holmgrens dedikerede indsats fortjente alles opmærksomhed i hallen i Kolding. En imponerende sejr i tre sæt var fundamentet for den samlede sejr mod Thailand.
En sejr der kom i hus via flotte sejre til August Holmgren, Christian Sigsgaard samt Frederik Løchte Nielsen og Benjamin Hannestad i doublen. Dermed var sejren i hus, hvilket naturligvis var en glædelig begivenhed. Det særlige ved situationen var dog, at det ikke helt var til at sige, hvad sejren havde af betydning for næste opgør. Uagtet det i sagens natur sjældent er skidt at vinde, så var det ikke givet, hvem næste modstander ville være samt hvilken betydning opgøret ville have.
Marokko venter på udebane
Årsagen er en omrokering i toppen af Davis Cup, World Group. Her reducerer man fra næste sæson antallet af hold, hvilket betyder flere hold må forlade turneringens bedste række. Det rykker igen ved det normale system for op- og nedrykninger i de lavere rækker, hvilket i denne sæson har fået direkte konsekvens for Danmark. I stedet for at rykke direkte op som følge af sejren skal Danmark ud i en ekstra kamp, inden en oprykning til World Group 1 er en realitet. Det bliver i slutningen af november på udebane mod Marokko. Det nordafrikanske land har bestemt, at opgøret skal spilles udendørs på grus.
Det er måske en meget god ide, hvis man ser på den indbyrdes statistik mellem de to nationer. Tilbage i 2017 mødtes de to lande på det hurtige indendørs underlag i Aarhus. Her vandt Danmarks nuværende kaptajn Frederik Løchte Nielsen to singler og en double, hvilket var stærkt medvirkende til, at sejren blev dansk med samlet 4-1.
Anderledes udfordret var Danmark, da de tilbage i 2007 var på besøg i Marokko. Her måtte både Rasmus Nørby og Frederik Nielsen se sig besejret af Marokkos måske største tennisprofil gennem tiden, Younes El Aynaoui. Nielsen og Nørby vandt en flot doublesejr, men det kunne ikke ændre på den marokkanske dominans, der resulterede i en sejr på 4-1.
Det er dog Danmark der fører 2-1 i den indbyrdes statistik inden årets sidste landskamp. Tilbage i 1991 gæstede Marokko Danmark, der stillede med Frederik Fetterlein, Michael Tauson og Morten Christensen. Også her var Marokko anført af Younes El Aynaoui, der dog intet kunne stille op mod de danske profiler, der sikkert vandt opgøret med 5-0.
Store perspektiver i sejr
Danmark har hovedparten af de sidste par årtier været placeret i den tredjebedste række i Davis Cup, det der tidligere hed den euro/afrikanske Zone 2. Den hedder nu World Group 2, hvilket gjorde Danmark blev indplaceret her. Efter to sejre i træk er muligheden nu tilstede for oprykning. Det vil være første gang i seks år Danmark rykker en række op.
Sejren mod Thailand kom i hus uden Danmarks to bedste singlespillere, Mikael Torpegaard og Holger Rune. Tvivlsomt er det nok også, om de to er en del af Danmarks hold mod Marokko. Det skal både give sportslig mening og være interessant for de bedste spillere at være med på landsholdet. Sådan vil det altid være i en individuel sport, hvor alle uger med landsholdet i princippet ”koster” den internationale karriere. Til gengæld er en uge på et homogent landshold noget, der kan give humør og gejst til de mange uger, hvor man er helt alene på hotelværelserne til turneringer rundt om i verden.
Det er den konstante opvejning Mikael Torpegaard, Holger Rune og mange andre topspillere verden over skal gøre sig, når de skal vælge deres landshold fra eller til. Skulle Danmark lykkedes med at besejre Marokko på udebane, så vil det være markant sværere for Holger Rune og Mikael Torpegaard at fravælge Danmark i fremtiden. Fordi kampene mod bedre lande vil have høj sportslig værdi, præcis som det at repræsentere Danmark fortsat betyder noget, selv i en individuel sportsgren.
Marokkos bedste spiller er Elliot Benchetrit. Han er 23 år og ligger nr. 367 på verdensranglisten: i 2020 var han dog oppe som nr. 198