Holger Rune fik Denis Shapovalov til at ligne en ordinær spiller, da han med både autoritet og fuld fokus vandt overbevisende i 3 sæt

På Roland-Garros’ Youtube-kanal blev der inden 1. runde opgøret mod 14. seedede Denis Shapovalov (CAN) vist denne præsentation af 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune, hvor både hans junior titel ved French Open 2019 og hans første ATP 250 titel i München forleden blev nævnt sammen med hans avancement på 430 pladser på 16 måneder til no. 40 på ATP-ranglisten, og der blev stillet spørgsmål om, hvor langt Holger kan nå i karrieren.

På forhånd var canadieren favorit hos bookmakerne, men dog ikke med odds, som kan betegne dansk sejr som en sensation, idet Holger på det seneste har fået opbygget masser af selvtillid, som ikke mindst sejren forleden over ranglistens no. 3 Alexander Zverev, da Holger vandt karrierens første ATP 250 titel i München, har bidraget til.

Desuden er de øvrige spillere på touren klar over den unge danskers potentiale, og derfor har Shapovalov formentlig været helt bevidst om, at han havde fået en “livsfarlig” 1. runde lodtrækning, især hvis Holger formåede at spille op til sit bedste og bevare et stabilt højt niveau over en hel kamp.

Starten af kampen kunne dog tyde på, at Holger ville få svært ved at gøre ret meget ved canadierens server, idet Holger blot vandt et enkelt point i modstanderens 2 første servepartier, hvorimod Shapovalov i Holgers servepartier var med ved 30-30, og han havde desuden en enkelt mulighed for at bryde serven til 3-1 efter et par sjældne danske fejl.

Muligheden blev afværget, da Holger i en slagudveksling fangede Shapovalov med en longline vinder modsat canadierens løberetning, og efter en servevinder og en velplaceret 1. serv, som blev returneret en anelse for lang, udlignede Holger til 2-2.

Shapovalov indledte sit næste serveparti med et es på 2. serven, troede han i det mindste, men efter et linjetjek fra dommeren blev bolden dømt ude til canadierens store utilfredshed, og efter en efterfølgende kort duel, sendte Shapovalov bolden for langt, så han for første gang var en smule presset ved 0-30.
Presset øgedes efter en fejl på 2. bolden til 15-40, og da Shapovalov derefter forsøgte sig med serv-flugt ramte han Holgers servereturnering helt skævt, så Holger fik kampens første break, som blev fulgt op med et sikkert serveparti til 4-2, og det blev desuden 5-3, da begge vandt deres næste serveparti.

Gennem hele sættet havde Holger været fuldt fokuseret på opgaven, og han gav meget få gratis point til sin modstander, der oftere end Holger afsluttede duellerne med fejl, hvilket også var tilfældet, da Shapovalov ved 3-5 kom bagud 15-30 efter en dobbeltfejl og en skævert på 2. bolden.

En dyb servereturnering fra Holger fremtvang derefter en kort 2. bold, som Holger fulgte op og pressede Shapovalov til en fejl, som betød 2 sætbolde, og på den 2. sætbold ramte 2. bolden netkanten og havnede bag baglinjen, hvorved Holger med et dobbelt break vandt sættet 6-3.

Der blev ikke slækket et tøddel på koncentrationen fra Holger i 2. sæt, som nogenlunde fulgte mønstret fra 1. sæt, og efter dansk break til både 2-0 og 5-1, kunne Holger med et rent serveparti sikre sættet 6-1.

I 3. sæt fulgte Shapovalov med til 3-3, hvorefter han i det “psykologiske” 7. parti kom bagud 0-40, men på alle 3 break-muligheder spillede canadieren noget af sit bedste i hele kampen, og han vandt de næste 5 point i træk, uden at Holger kunne bebrejde sig selv, at han ikke fik udnyttet en af mulighederne.

Derved blev det snarere det 8. parti, som blev psykologisk, men Holger bevarede fuldt fokus og vandt sit serveparti efter 40-15 og udlignede til 4-4, hvorefter Shapovalov igen kom bagud 0-40 i egen serv, og denne gang brød Holger serven i første forsøg, da Shapovalov fulgte op på en skarp udadskruet serv, der fremtvang et smashoplæg fra Holger, med en afbrænder, da canadierens oplagte smash-mulighed blev sendt i nettet.

Derefter havde Holger mulighed for at serve kampen hjem, men selvom Shapovalov siden kampens 4. pariti i 1. sæt, ikke havde haft en eneste break-mulighed, er det altid en risiko for, at der bliver rystet på hånden, når et stort resultat er indenfor rækkevidde.
Den første usikkerhed opstod, da Holger ved 15-0 afsluttede en duel med en bold i nettet til 15-15, men i en endnu længere slagudveksling sendte Shapovalov til sidst bolden for langt.

En tidlige dansk fejl i den næste duel lukkede Shapovalov tilbage ved 30-30, men efter en ny længere slagudveksling sendte Shapovalov bolden i nettet, så Holger derved havde matchbold, som han omhyggeligt byggede op ved at presse Shapovalov til en kort bold.
Shapovalov var allerede på vej i retning mod sin forhånd, og Holger kunne derfor afgøre kampen ved at spille bolden modsat med et slag, som han normalt højst misser 1 ud af 100 gange, men desværre for Holger var matchbolden denne ene gang, idet han sendte bolden direkte i nettet.

Fejlen fik dog ikke Holger til at ændre sit spil, og han fortsatte med at presse Shapovalov, der dog sendte det hele retur, indtil en bold fra Holger blev for lang, så canadieren for første gang siden 1. sæt havde break-mulighed, som blev udnyttet, da Shapovalov i næste slagudveksling fik et overtag, som fremkaldte en fejl, der lukkede Shapovalov helt tilbage i sættet ved 5-5, og presset blev flyttet over på Holger, da Shapovalov efter en rent parti førte 6-5.

Da Holger servede for at blive i sættet, førte han 40-15, men Shapovalov vandt de 3 næste point, hvorved han havde sætbold, som Holger afværgede, da han først pressede Shapovalov dybt i forhånden og derefter havde modet til at lægge en stopbold, som canadieren akkurat nåede frem til, men han var ikke i stand til at kontrollere retningen, så bolden havnede ved siden af linjen, hvorefter Holger vandt partiet og fremtvang tiebreak.

Efter et dansk minibreak til 3-1, vandt de begge deres egne server, hvorved Holger fik mulighed for at sikre sejren, da han skulle serve ved 5-4.
Det første point blev sikret, da Shapovalov blev presset til at returnere 1. serven i nettet, og Holger bad om at serve igen med den samme bold på matchbolden, og efter en kort slagudveksling sendte Shapovalov bolden ud af banen til dansk sejr 6-3, 6-1, 7-6(4).

Matchbolden kan genses herunder.

Gennem hele kampen leverede Holger et højt stabilt niveau, hvor han havde fuldt fokus på at følge taktikken, og selvom han var tæt på at lukke Shapovalov tilbage i kampen efter den brændte matchbold, bevarede han koncentrationen uden at lade sig gå på af den forspildte mulighed, hvilket er udtryk for at Holger også har gjort kæmpe fremskridt på det mentale plan.

Herunder highlights fra kampen

Michael Mortensen, der sammen med Per Colstrup Vinkel kommenterede kampen på 6’eren og Discovery+ var dybt imponeret over Holgers kæmpe præstation, som herunder roses til skyerne.

Også Mats Willander var imponeret og forventer store resultater fremover fra Holger.

I interviewet herunder med Per Colstrup Vinkel sætter Holger selv ord på præstationen, og han fremhæver især, at han var opsat på at bevare fokus i pressede situationer.
Holger var ikke helt enig i, at sejren var hans største bedrift hidtil i karrieren, idet han rangerer sejren over Zverev en anelse højere, da den gav det ekstra selvtillidsboost, som er en væsentlig årsag til de efterfølgende præstationer.

Da Holger blev spurgt, om han kigger frem i lodtrækningen, svarede han på samme måde, som Caroline Wozniacki var kendt for, at han tager “en kamp ad gangen”, fordi niveauet er så højt, at man ikke kan tillade sig at gå ud fra, at man vinder den næste kamp.

Det skal dog ikke hindre, at der herunder vises en oversigt over, hvem Holgers sandsynlige modstandere kan blive i de kommende runder, hvor det eneste sikre er, at Holger torsdag møder no. 95 Henri Laaksonen (SUI), der i 2021 vandt begge indbyrdes opgør i 2 sæt i franske Challenger turneringer på hardcourt i henholdsvis Brest og Orleans, men bookmakerne har Holger som klar favorit i torsdagens opgør.

Modregn R64 R32 R16 Kvart Semi Finale Vinder
30 45 90 180 360 720 1200 2000
Ny Point 1174 1219 1309 1489 1849 2329 3129
06-jun (ca.) 36 31 31 28 20 17 13
Modstander Laaksonen Gaston? Tsitsipas? Ruud? Medvedev/
Sinner?
Djokovic/
Alcaraz?

 

De seneste præstationer – og ikke mindst sejren over Shapovalov – har overbevist stadig flere om, at Holger i fremtiden kommer til at vinde Grand Slam titler, og der forudses en rivalisering mellem Holger og den 6 dage yngre Carlos Alcaraz i de kommende mange år.

Ingen har dog hidtil vovet at antyde, at det første store finaleopgør mellem de to 19-årige supertalenter allerede finder sted i dette års French Open, hvor Alcaraz dog betragtes som et realistisk bud på titlen.
Inden turneringen blev der tilbudt pengene tilbage 500 gange, hvis Holger vinder titlen, men efter sejren over Shapovalov er disse odds styrtdykket til ca. 150.

I tilfælde af sejr i over Laaksonen tydede lodtrækningen på en 3. runde mod 19. seedede Alex De Minaur (AUS), der forleden havde matchbold mod Alcaraz i semifinalen i Barcelona, men en fæl afbrænder på en oplagt matchbold inviterede den unge spanier tilbage i kampen, hvorefter Alcaraz vandt titlen.

Meget tydede på, at De Minaur ville vinde sin 1. runde, da han efter 6-0 i 4. sæt førte 3-0 i det afgørende sæt over Hugo Gaston (FRA), der dog med med støtte fra et medlevende publikum hev sejren i land i den afsluttende tiebreak, hvor der spilles til 10.

Da Gaston i 2. runde møder no. 152 Pedro Cachin (ARG), der udnyttede en ekstra chance som Lucky Loser med sejr 6-1, 3-6, 6-2, 6-3 over no. 115 Norbert Gombos (SVK), er der lagt op til et 3. runde opgør mellem Holger og Gaston, der sammen havde succes i double, da de for 3 måneder siden nåede semifinalen i Marseille.

Hvis Holger klarer sig videre til 1/8-finalen, forventes han at møde 4. seedede Tsitsipas, som betragtes som det bedste bud til at nå finalen, men han var i stor risiko for at ryge ud allerede i 1. runde mod 20-årige no. 66 Lorenzo Musetti (ITA), der førte 2-0 i sæt, men Tsitsipas fik vendt opgøret og vandt 5-7, 4-6, 6-2, 6-3, 6-2 over italieneren, der ved French Open sidste år også satte en 2-0 føring over styr mod selveste Novak Djokovic i 1/8-finalen.

En forudsætning for et dansk-græsk møde er dog, at Tsitsipas først vinder over no. 136 Zdenek Kolar (CZE) og derefter over vinderen af kampen mellem 29. seedede Daniel Evans (GBR) og no. 96 Mikael Ymer (SWE), som vandt sikkert 6-2, 6-4, 6-2 over no. 70 James Duckworth (AUS).

Vinderen af en eventuel 1/8-finale mod Tsitsipas forventes at møde 8. seedede Casper Ruud (NOR), der havde uventet stort besvær med at vinde over den populære franskmand Jo-Wilfried Tsonga, der i slutningen af 4. sæt fik så store problemer med skulderen, at han på et tidspunkt var nødsaget til at flytte ketsjeren til venstre hånd for at slå til en høj bold.
Derfor kunne franskmanden intet stille op i den afsluttende tiebreak, som Ruud vandt 7-0.

Herunder kampens sidste bold, som samtidig blev afslutningen af en glorværdig karriere for Tsonga, der efter kampen blev hyldet efter alle kunstens regler.

Forinden tog Tsonga en følelsesladet afsked med Court Philippe Chatrier, som har lagt grus til mange uforglemmelige kampe med Tsonga.

Der var ikke et øje tørt, da Ruud efter kampen ikke ønskede at tale om selve kampen, og i stedet holdt han en rørende tale for den franske legende.

Herunder en kavalkade med højepunkter fra karrieren.

Tsonga er dog stadig med i turneringen i double, hvor han sammen med landsmanden Richard Gasquet har wildcard, og efter lodtrækningen møder han Holger og hans portugisiske makker Francisco Cabral, med mindre skulderskaden forhindrer det.

Forrige artikelTurneringer uge 21: Holger Rune udfordres i 1. runde af 14. seedede Denis Shapovalov
Næste artikelFrench Open: Magtdemonstration af bundsolid Holger Rune mod Laaksonen
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.