Johanne Svendsen vandt for andet år i træk den internationale seniorturnering på hjemmebane i Vejle. En flot præstation, men der venter store udfordringer forude, hvis det store potentiale skal indfries.
– For helvede, tag dig nu sammen.
Det er ikke til at tage fejl af, hvem der er i fokus denne lørdag formiddag på Center Court i Vejle Tennis Klub.
Efter en sommer der har budt på deltagelse i juniorudgaven af både French Open og Wimbledon er Johanne Svendsen tilbage i barndomsklubben. Det var her hun stiftede bekendtskab med sporten, her hun trænede til et sådant niveau, at et skifte til en klub i hovedstaden var nødvendigt, hvis talentet skulle udvikles i jagten på drømmen om en international karriere.
Den karriere er stadig et stykke væk, men udviklingen som spiller og erfaringerne fra de store juniorturneringer er et skridt på vejen. Når denne sæson er afsluttet, er tiden som juniorspiller for altid afsluttet. Herefter venter den hårde vej op af verdensranglisten for voksne, hvor Johanne Svendsen aktuelt er nummer cirka 1000. Hun glæder sig, men er samtidig ydmyg overfor opgaven.
– Det bliver helt klart svært at vende sig til. Du går fra de store turneringer med alt betalt og dine nærmeste venner omkring dig til små turneringer, hvor du skal sørge for det hele selv. Det er en helt anden verden, men jeg glæder mig.
For Johanne Svendsen er klar til opgaven. En opgave hun skal løfte med hjælp fra erfarne danskere omkring sig.
– Det er et stort skridt at tage, men det er også afgørende, at jeg nu for alvor bekender kulør som seniorspiller. Jeg skal vise, at det her er noget jeg både kan og vil. Med Morten Christensen og Frederik Løchte Nielsen omkring mig har jeg to trænere, der har stor erfaring med seniortennis. Vi har længe arbejdet på at udvikle mit spil, så jeg er klar til at tage dette skridt, fortæller Johanne Svendsen.
Morten Christensen er tilknyttet Leschly Tennis Foundation, der driver den tennissatsning Johanne Svendsen er en del af i dagligdagen. Som et af de bedste bud på en fremtidig professionel i dansk tennis er Johanne Svendsen også tilknyttet Dansk Tennis Forbunds elitetræning, hvor Frederik Løchte Nielsen er træner.
Løchte ser store perspektiver
Ti år efter han stod på Wimbledons Center Court og løftede trofæet som vinder af herredouble er han her igen. Frederik Løchte Nielsen er tennisnørd og tennisfan. Det har givet ham forskellige jobs i sporten. Tidligere på året tiltrådte han stillingen som ansvarlig træner for elitesatsningen i Dansk Tennis Forbund.
Derfor står han også denne lørdag formiddag og spejder ind gennem det slidte trådhegn på Vejles Center Court. Kontrasten til Wimbledons Center Court ti år tidligere kunne ikke være større, men man mærker forskellen er helt og aldeles ubetydelig for Frederik Løchte Nielsen. Han ved om nogen, at det er her i de små turneringer, de første skridt i jagten på en international karriere tages. Han fik selv sit første point til verdensranglisten, da han på et Wild Card vandt første runde ved en turnering på B93.
Han følger med interesse Johanne Svendsen. Ikke for sjov, men fordi han ser store perspektiver i den danske damespiller.
– Hun har noget unikt. Hun er dominerende, hun kan tage bolden ud af ketsjeren på modstanderen. Hun er blevet god ret hurtigt, jeg tror faktisk ikke hun selv er klar over, hvor god hun er. Den der mentalitet med at være en lille pige fra Vejle, skal vi have afmonteret. Når det sker, så tager hun næste skridt i jagten på at forløse hendes store potentiale. Hun er så god, at det vil være uambitiøst ikke at gå efter at spille mod verdens bedste i Grand Slamturneringerne, forklarer Frederik Løchte Nielsen.
Danmark er allerede repræsenteret med en spiller i verdens top-100 for kvinder, Clara Tauson. Herudover er en række andre unge spillere godt på vej og spiller på internationalt. Præcis som blandt herrespillerne er en gruppe af spillere, der har mod og tro på en karriere i international tennis.
Udvikling kræver indsigt
Mange timers ugentlig træning, mange turneringer rundt om i verden. Dagligdagen er fyldt med tennis. Noget der naturligt vil give et behov for at kunne måle effekten af indsatsen. Den tilgang forsøger Johanne at sætte sig udover. Hun ved, at det ikke er afgørende, hvordan tiden som junior afsluttes.
– Jeg forsøger at have et langsigtet fokus. Det hjælper mine trænere mig med. Jeg spiller offensivt, vil gerne udfordre. Det skal jeg bygge videre på. Det er det, der gør mig unik. Men også sårbar. Når modstanderne afkoder det, skal man stå imod. Være klog. Kunne noget andet. Derfor træner jeg meget, hvordan jeg kan håndtere svære perioder og komme hurtigt igen, forklarer Johanne Svendsen.
Et arbejde der foregår ved at arbejde benhårdt på at udvide antallet af elementer i sit spil. Arbejdet foregår også via en psykolog Johanne Svendsen arbejder med.
– Det hjælper mig med at håndtere mit temperament. At lukke mig inde i en bobel, i stedet for at skeje for meget ud. Det giver rigtig meget, den del burde alle, uanset temperament, arbejde med, fortæller Johanne Svendsen.