For en mindre sport er en præmiesum på 500.000 kroner et betragteligt beløb. Set i det lange perspektiv er pengene godt givet ud, hvis ambitionen om kontinuerligt at give danske en lettere start på en international karriere skal indfries.
Smilet var stort.
Smilene var store.
For der var mange danske sejre ved de to internationale ITF-turneringer i Vejle og København i sommerferien. Sejre der giver international erfaring, tro på mulighederne for at begå sig udenfor landets grænser og ikke mindst værdifulde point til de internationale ranglister.
Der var god grund til at smile stort i både Vejle og København.
I uger fyldt med turneringer rundt om i Europa og resten af verden havde en lang række stærke spillere fra udlandet valgt turneringerne i Danmark. Uden tvivl et resultat af, at det for andet år i træk er muligt at spille internationalt i Danmark. Spillerne taler med hinanden på kryds og tværs om, hvor det er gode vilkår at spille under. For det betyder noget, at turneringen er veldrevet og det hele fungerer. Selvom Danmark er et dyrt land at opholde sig i, var der spillere fra nær og fjern. Tyskland, Argentina og New Zealand var blot tre af de nationer, der var repræsenteret ved turneringen i Vejle.
Netop turneringen i Vejle er arrangeret som et partnerskab mellem Vejle Tennis Klub, EWII, Trekantområdet Danmark, Vejle Kommune og Dansk Tennis Forbund. Et stærkt samarbejde, der for andet år i træk gjorde en international turnering mulig i en del af Danmark, hvor tennis ikke er den dominerende sport. Præcis som KB var anden del af samarbejdet med turnering i ugen efter Vejle.
Thomas Svendsen
– Vi havde stor succes med turneringen sidste år. Det er en klar ambition i Vejle Tennis Klub, at vi vil gøre en forskel for ikke bare jysk tennis, men tennis i hele landet. Og med den turnering sidste år er vi godt på vej. Derfor ser vi frem til at kunne gøre det igen. Ambitionerne er absolut ikke blevet mindre, og vi ser frem til igen at give spillere og publikum en sportsoplevelse i international klasse, siger Thomas Svendsen, der er turneringsdirektør for turneringen i Vejle.
Dominerende danskere
Han kunne fra turneringskontoret se datteren Johanne Svendsen vinde singlerækken ved turneringen for andet år i træk. Denne gang endda i en ren dansk finale, hvor Hannah Viller Møller måtte se sig besejret i to sæt. Viller Møller kunne til gengæld glæde sig over en sejr i doubleturneringen. En yderst imponerende præstation af den nykårede Danmarksmester, der rejser retur til livet som College-spiller i USA med tennistasken godt tanket op med selvtillid.
I herresingle nåede sidste års finalist, August Holmgren, frem til semifinalen. Det efter en række flotte sejre over spillere, der tidligere har været i top-300 i verden. Danskeren måtte se sig slået af en anden College-spiller, Chris Rodesch fra Luxembourg. En kamp på et meget højt niveau. En kamp flere af de tilstedeværende trænere vurderede havde kvalitet til at være blevet spillet på Challenger-niveau som minimum.
August Holmgren har netop afsluttet sit ophold på College i San Diego, USA. I løbet af det sidste år har han haft stor succes i en række internationale turneringer. Derfor har han spillet sig op blandt verdens 600 bedste spillere i verden i herresingle. Herfra er vejen til målet om top-100 naturligvis stadig lang, men han har taget de første skridt på vejen. Interessant bliver det at følge August Holmgren de kommende år, hvor han har valgt at dedikere sig til tennis på fuld tid.
Finaleparrene i herredouble
I double var der ren dansk finale, hvor Benjamin Hannestad og Carl Emil Overbeck i en intens duel besejrede Anders Grinderslev og Elmer Møller med 14-12 i tredje sæts afgørende Match-Tie break.
Udover de nævnte resultater fik en lang række spillere også point ved turneringen. På KB gentog de mange danske point sig. Her stod særligt det lokale talent Rebecca Munk Mortensen frem. I sin første internationale seniorturnering gik KB-spilleren hele vejen og vandt turneringen. Dermed har hun allerede nu fået en indsigt i, hvad der skal til for at kunne begå sig internationalt. Vigtigst af alt har hun fået mod på livet som professionel, fordi hun via en god hjælp med et Wild Card har prøvet sig af og erfaret, at hun har niveau til international tennis.
Langsigtet strategi
Sportschef i Dansk Tennis Forbund, Jens Anker Andersen, glæder sig over de mange flotte danske præstationer. Præstationer der giver mod på livet i international tennis. Ikke mindst også mod på at rejse ud, når vejen til turneringen er lidt lettere, fordi der er point på kontoen. Netop det udtalte sportschefen sig om inden turneringerne i Vejle og KB blev spillet.
– Med ITF-turneringer i Danmark giver det de bedste danske spillere mulighed for at samle erfaring og teste sig selv af. Den erfaring kan de bruge i deres overgang til at blive professionelle. Med to turneringer i træk vil der være flere danskere, der får muligheden for at tjene deres første ranglistepoint, siger Jens Anker Andersen.
Selvom investeringen økonomisk er stor, så har turneringerne i Vejle og KB understreget, hvorfor de skal være der. Fordi de danske spillere har højere niveau, end hvad deres ranglisteplacering fortæller. Uden at agere Curling-forældre, så skal vi have de danske spillere ud i verden og forløse deres potentiale. At få en god start herhjemme kan give mod på mere, nu glæder vi os til at følge med i danskernes videres jagt på point rundt om i verden.