På mange niveauer har tennisspilleren og aktivisten Billie Jean King altid været forud for sin tid. En af årsagerne til hun den dag i dag stadig er en stærk stemme. Både indenfor tennis og i kampen for lige rettigheder blandt mænd og kvinder.
Chris Evert, Martina Navratilova, Martina Hingis, Serena Williams og Steffi Graf.
Rækken af superstjerner, der på sociale medier lykønskede Billie Jean King, da hun midt i november fyldte 80 var lang. En liste der indeholdt andet og meget mere end tidligere toptennisspillere, herunder den tidligere amerikanske præsident Barak Obama. For Billie Jean Kings betydning i et langt liv har måske nok taget sit udgangspunkt omkring tennissporten, men det har haft betydning for andet og meget mere end blot de, der svinger en ketsjer.
Som altid var det dog ikke de andre der fyldte. Sådan er det, når Billie Jean King er i rummet. For hun er en kvinde, der ved, at vil man skabe forandring og ændre verden, så skal man gå foran og vise det gode eksempel. Derfor var det også med et klart budskab, da Billie Jean King i forbindelse med den runde dag tonede frem på diverse sociale medier med et billede, hvor hun ser glad og tilfreds ud. En tilfredshed man mærker i den tilhørende tekst, hvor der naturligvis også indgår skarpe budskaber.
– Relationer er alt. Jeg er heldig, at jeg altid har været omgivet af relationer, der elsker mig.
Jeg ser frem til hver dag. At have Llana (ægtefællen red.) ved min side er min bedste gave.
At skabe muligheder for andre gør mig glad.
Og jeg er ikke færdig endnu.
80 år og på ingen måde færdig med at skabe og ikke mindst forandre verden. Et stærkt budskab fra en stærk kvinde. Det at skabe og forandre er to ting, der gennem et langt og virksomt liv for Billie Jean King har gået hånd i hånd.
Som da et 10-årigt boldbarn i Johannesburg i Sydafrika i 1966 pludselig blev budt ind til at spille med ikonet Billie Jean King, blot tre måneder før amerikaneren vandt sin første Wimbledon-titel. Den slags oplevelser, der sætter sig. For Billie Jean King en naturlig ting at gøre dagligt, for modtageren noget, der kan forandre livet.
”Det var den dag, jeg besluttede, at jeg ville være professionel tennisspiller. Det selvom der ikke engang var en professionel tour på det tidspunkt. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget det betød for mig. Billie Jean King har været en drivkraft i mit liv lige siden, fortæller Llana Klass, der i flere årtier har været en stor del af Billie Jean Kings liv. De to blev gift i 2019.
Lille kvinde – stor betydning
I 1972 vandt Billie Jean King US Open. Førstepræmien var på 10.000 dollars, noget mindre end den præmie på 25.000 dollars som Ilie Natase fik for at vinde herreturneringen ved US Open. Det fik den ganske suveræne nummer 1 i international dametennis til at udtale, at hun ikke ville spille året efter, hvis ikke der var lige præmiepenge i turneringen.
En stærk stemme, fordi hun var nummer 1 i verden. Til trods for den lavere betaling end de bedste mænd, så levede hun godt af sporten. Det var ikke økonomien der var drivkraften i Billie Jean Kings kamp for ligeløn, der var ligestillingen mellem de to køn, der var fundamentet for ilden i den unge amerikaner.
Hun fik en række andre profiler med på kampagnen, præcis som de i fællesskab skabte fundamentet for det vi i dag kender som WTA. En organisation der via en stærk fælles stemme skulle sikre, at kvinder havde et udgangspunkt for at stå stærkt i kampen for lige løn.
Det var dog en organisation, der i de første år ikke som sådan havde en afgørende indflydelse, selvom Billie Jean King var den første præsident. Det var hendes stjernestatus, støttet af alle andre kvindespillere, der gjorde et opgør med det etablerede muligt. Lobbyarbejde sikrede via en sponsor, at pengepræmierne i 1973-udgaven af US Open blive lige. En kæmpe sejr, der gav vind i sejlene for Billie Jean King, WTA og hele kampen for ligeløn.
Billie Jean King har lige siden været en stærk stemme i kampen for lige rettigheder for mænd og kvinder. En kamp der er vigtig og stadig kæmpes overalt i samfundet og i hele verden. Således skulle vi helt frem til 2001, før Australian Open og Roland Garros indførte lige præmiepenge, mens Wimbledon først kom med på vognen i 2007.
Senere i 1973 fik Billie Jean Kings kamp for lige rettigheder stor international opmærksomhed. Bobby Riggs, tidligere topspiller og selverklæret chauvinist, udfordrede i en alder af 55, den 29-årige Billie Jean til en kamp. En udfordring hun naturligvis tog op. På hendes køns vegne.
I måneder trænede hun minutiøst mod det ene mål. At vinde kampen for kvinders skyld.
”Battle of the sexes” blev kampen kaldt. En kamp Billie Jean King vandt 6-4, 6-3, 6-3.
Hun havde en gang for alle skrevet sit navn ind i historiebøgerne. Bøger hun nok er stolt af at stå i, men endnu mere stolt er hun over, stadig hver eneste dag at kunne påvirke kampen for ligestilling.