Dansk sejr hang i en tynd tråd efter nederlag til Clara Tauson i 1. single, men Johanne Svendsen leverede en episk præstation og udlignede, hvorefter Emilie Francati og Clara med enestående comeback vandt doublen
Helt som ventet var stillingen 1-1 efter fredagens første to singler i Play-offs opgøret mellem Danmark og Mexico ved Billie Jean King Cup.
BJK Cup: Forventet sejr til Clara Tauson. Johanne Svendsen tæt på overraskende sætgevinst
Inden kampstart blev 4 spillere, som har spille flest kampe for Danmark i Fed Cup hædret og fik overrakt blomster.
På billedet ses fra venstre Karen Barritza, Tine Scheuer Larsen, Karina Ildor Jacobsgaard, Eva Dyrberg.
Mange tilskuere var mødt op i danske farver med flag og skilte, der udtrykte opbakning til det danske hold, som kunne tage et vigtigt første skridt mod en sejr, hvis Clara Tauson kunne vinde den første af lørdagens opgør mod Mexicos bedste spiller, no. 60 Renata Zarazua.
Den danske favorit kom da også godt fra start med et break til 3-1, som dog straks blev vundet tilbage, og det samme gentog sig, da Zarazua igen brød tilbage til 3-4, og efter et rent serveparti til 4-4 havde mexicaneren 2 break-muligheder, som Clara dog afværgede, hvorefter hun i det næste serveparti havde 2 sætbolde ved 5-4, og hun havde yderligere en sætbold ved 6-5, men ingen af dem blev udnyttet, og i stedet blev sættet afgjort i tiebreak, hvor Zarazua vandt 7-3.
I 2. sæt brød Clara serven til 2-1, og denne gang holdt hun fast i forspringet, og da Zarazua servede for at blive i sættet, afværgede hun 2 sætbolde, inden Clara på den 3. mulighed vandt sættet 6-3.
I 3. sæt havde Clara en break-mulighed til 2-0, men i stedet blev hun selv brudt til 1-2, og da hun ikke udnyttede 2 muligheder for straks at bryde tilbage, bevarede Zarazua forspringet, som hun udbyggede til 5-2 efter yderligere et break.
Clara modtog behandling under kampen, hvor et ekstremt stort antal fejl prægede indsatsen og fremkaldte tydelige frustrationer undervejs.
Medvirkende til de mange fejl var, at Zarazua sendte stort set alle bolde retur med kvalitet, hvilket Clara efter kampen delvis forklarede med et langsomt underlag, som ikke favoriserede hendes power-betonede spillestil.
Selvom danskerens attitude undervejs af mange opfattes som opgivende, forsøgte Clara dog at fighte sig tilbage i kampen, da hun afværgede matchold i mexicanerens serv ved 5-2 40-30 og tog det ene break tilbage, og hun udlignede kort efter med et rent break til 5-5.
Tættere på kom Clara dog ikke, da Zarazua derefter brød serven til 6-5.
Derefter havde Clara en oplagt mulighed for at bryde tilbage og sikre en tiebreak, men en uskarp flugtning gav Zarazua mulighed for at afværge med et lob, hvorefter hun udnyttede sin næste matchbold og sikrede en uventet sejr 7-6(3), 3-6, 7-5 efter knap 3 timer, hvor Clara efter eget udsagn efter kampen “manglede benene”.
Dermed førte Mexico 2-1, og Danmarks chance for sejr hang i en så tynd tråd, at der var brug for mirakler i begge de resterende kampe.
Johanne Christine Svendsen havde ganske vist vist fremragende takter i 1. sæt i fredagens opgør mod Renata Zarazua, indtil hun førte 5-3 i tiebreak, men i resten af opgøret havde mexicaneren et solidt overtag, og stadig flere fejl sneg sig ind i danskerens spil.
Desuden har Johanne i en længere periode ikke præsteret de resultater, som hendes rangering som no. 361 sidste sommer skabte berettigede forventninger til.
Tværtimod er hun dalet markant på ranglisten, hvor hun nu er ude af top 700.
Dog har Johanne et topniveau, hvor hun kan gøre sig gældende mod langt højere rangerede modstandere, og hvis hun på hjemmebane med publikum i ryggen kunne fastholde et niveau som i 1. sæt mod Zarazua ville en sejr over Giuliana Olmos være en realistisk mulighed.
Johanne kom flyvende fra start med et rent break, men Olmos brød straks tilbage til 1-1- efter 15-40.
Ved 2-3 afværgede Johanne 4 break-muligheder, inden det i 5. forsøg lykkedes for Olmos at bringe sig foran 4-2, men Johanne vandt derefter 13 point i træk, hvorved hun både brød tilbage og bragte sig foran med et break, hvorefter hun udnyttede sin 2. sætbold til 6-4.
I 2. sæt fik Johanne en perfekt start med break til 1-0, og hun bevarede forspringet til både 2-0 og 3-1, hvor hun dog måtte afværge 3 break-muligheder, men i det næste danske serveparti brød Olmos til 3-3, og i de næste partier formåede ingen af spillerne at vinde deres servepartier – heller ikke da Johanne ved 5-4 havde 2 matchbolde, inden Olmos udlignede til 5-5.
Efter endnu et break kunne Johanne igen serve for kampen, og hun afværgede undervejs break-muligheder ved 15-40, inden hun på den første matchbold i partiet sikrede sejren 6-4, 7-5 efter knap 2 timer og udlignede til 2-2 i den samlede stilling.
Selvom Clara efter sin single selv rejste tvivl om, hvorvidt hun var i betragtning til en eventuel afgørende double, meldte hun sig dog klar til spille, og derfor var holdkaptajnen ikke i tvivl om, at Clara og Emilie Francati skulle forsøge at skaffe Danmark den endelige sejr.
Danskerne havde en break-mulighed i kampens første parti, men Mexico kom bedst fra start med et break til 2-0, og selvom Danmark brød rent tilbage og udlignede til 2-2, havde mexicanerne i resten af sættet både marginalerne og nød godt af, at danskerne i flere situationer manglede skarphed, og derved vandt Mexico sættet overbevisende 6-2.
Nogenlunde samme mønster fortsatte i starten af 2. sæt, hvor manglende dansk udnyttelse af nogle muligheder resulterede i et mexicansk break til 3-1, men efter en duel med flere danske feberredninger, hvor Clara afsluttede med et perfekt lob, meldte danskerne sig for alvor tilbage i kampen med et break fulgt op af et overbevisende dansk serveparti, hvor effektive server fra Clara og Emilies effektivitet ved nettet sikrede udligning til 3-3, og Emilies efterfølgende serveparti blev vundet rent til 4-4.
I det næste mexicanske serveparti fornemmedes både nerver og usikkerhed hos nogle af aktørerne, men Emilie udviste beslutsomhed, da hun pludselig rykkede på tværs og skaffede dansk break-mulighed med et feberslag, og en dobbeltfejl fra Zarazua sørgede for, at Clara derefter kunne serve for sættet. som Emilie afgjorde til 6-4 med overbevisende netspil efter velplacerede server fra makkeren.
Ligesom i 1. sæt kom Mexico foran 2-0, da Emilie ved en mexicansk break-mulighed var uheldig at snitte bolden, da hun faldt på halen ved nettet, men danskerne brød rent tilbage, og trods 15-40 i Emilies efterfølgende serveparti udlignede danskerne til 2-2 efter flere effektive indgreb fra Clara ved nettet.
Mexicanerne bragte sig foran 3-2, da danskerne ikke fik udnyttet en break-mulighed, men en række indgreb af Emilie ved nettet banede vejen for et rent dansk serveparti, som blev fulgt op af et afgørende break i de psykologiske 7. part, hvorefter et suverænt serveparti af Emilie bragte Danmark på sejrskurs ved 5-3.
Mexicanerne reducerede derefter til 4-5, og da Clara servede for kampen, kom danskerne både bagud 0-30 og 15-40, da Clara lod sig friste til at gå efter en risikabel longline forhånd i baghåndssiden.
Den første break-mulighed blev på akrobatisk vis afværget af Emilie ved nettet, og på den næste mulighed gentog Clara den risikable longline forhånd, som denne gang sad præcis i grøften.
En præcis førsteserv blev fulgt op ved nettet af Emilie, der skaffede dansk matchbold, og med samme koncept efter en ny velplaceret førsteserv afgjorde Emilie matchbolden, og sikrede dansk sejr 2-6, 6-4, 6-4 og samtidig den samlede sejr 3-2.
Clara fortalte i interviewet efter sejren, at hun efter det skuffende nederlag i singlen egentlig havde indstillet sig på ikke at spille doublen, men hun havde det så dårligt med at have tabt, at hun inderst inde følte sig tilskyndet til at spille.
Hun havde kun lovord tilovers for Emilie, der havde “balls of steel” og sørgede for at holde Clara inde i kampen, og især måden hun servede til 5-3 var “crazy”.
I samarbejde med Sportsfotograf.com præsenterer Tennisavisen billeder fra opgøret i Farum Arena.
7 puljer a 3 nationer i Qualifiers og Play-offs 2025
Dermed har Danmark kvalificeret sig til at deltage i Qualifiers, som hidtil har været afviklet i et format med 24 deltagende nationer, der efter lodtrækning har spillet hjemme eller ude bedst a 5 kampe (2 singler og 1 double), hvor de 12 vindere kvalificerede sig til Billie Jean King Cup Finals, og de 12 tabere deltog i Play-offs sammen med Danmark og de øvrige nationer, der gik videre fra Group I.
Año nuevo. Formato nuevo #BJKCup 💜
La Billie Jean King Cup presenta un nuevo formato de Finales para 2025 🏆⬇️ pic.twitter.com/rWnBRONFKS
— Billie Jean King Cup (@BJKCup_es) October 4, 2024
I 2025 ændres formatet således, at deltagerne efter lodtrækning, som finder sted i næste uge, fordeles i 7 puljer a 3 nationer, der møder hinanden over 3 dage i april 2025.
Kampene afgøres i 2 singler og 1 double.
En af nationerne i hver pulje fårr hjemmebane, men en forudsætning for at blive værtsnation er, at nationen enten er i top 50 på ranglisten eller har mindst 1 top 10 spiller.
Da Danmark er no. 33 på den aktuelle rangliste, er dette krav således opfyldt.
Finales. #BJKCup pic.twitter.com/paOJgFx4lW
— Billie Jean King Cup (@BJKCup_es) October 4, 2024
De 7 puljevinder kvalificerer sig til Billie Jean King Cup Finals i november 2025 sammen med en værtsnation, der ligeledes skal opfylde kravet om top 50 eller mindst 1 top 10 spiller.
Formålet med ovennævnte ændringer er at ændre Finals fra 12 til 8 nationer, og derfor afvikles både Qualifiers i april 2025 og senere Play-offs i november 2025 i 7 puljer a 3 nationer.
Når disse ændringer er gennemført, vil både Qualifiers og Play-offs fra 2026 igen afvikles som hjemme- eller udekampe mellem 2 nationer.
Resultater fra Billie Jean King Cup Finals, hvor Italien vandt 2-0 i finalen over Slovakiet, samt alle Play-off kampe findes på dette link.
Følgende nationer deltager i Qualifiers april 2025 (rangering pr. 15. april 2024):
Vindere Play-offs: 7 Schweiz, 13 Kazakhstan, 18 Ukraine, 19 Brasilien, 21 Holland, 23 Kina, 25 Columbia, 33 Danmark
Desuden deltager de nationer, som har spillet Billie Jean King Cup Finals – dog formentlig ikke finalisterne Italien og Slovakiet samt værtsnationen Spanien og muligvis et wildcard.
Danmarks 2 puljemodstandere forventes at blive en af de 7 højst rangerede blandt deltagerne samt en af de 7 næste på ranglisten, der opdateres efter finalen ved slutspillet.