Det er ikke enhver beskåret at vinde Australian Open. Faktisk har kun fem af de aktive spillere på WTA Touren gjort det
Optakten til årets Australian Open er næppe den bedste efter Auckland, hvor Caroline ikke virkede helt klar til kamp. Efter forlydender var hun også forstyrret af en hilsen fra mavemuskelskaden, som jo sagtens kan stjæle fokus, selv om den måske blot truer. Men mon ikke Caroline og Piotr alligevel har fået noget ud af de to kampe, ting som de har arbejdet på efterfølgende.
Med hensyn til gigten virker Caroline fortrøstningsfuld. Hun har udtrykt, at det var en lettelse at få diagnosen, så hun nu ved, hvad det handler om, og at hun nu tager ekstra godt vare på sin krop og lytter meget mere til kroppen nu.
Det er sin egen sag at vinde Australian Open titlen – og at vinde den mere end en enkelt gang
Kun to af de p.t. aktive spillere på kvindesiden har vundet Australian Open mere end en enkelt gang, nemlig Victoria Azarenka med to gange og Serena Williams med hele seks gange.
Såfremt vi går 20 år tilbage og medtager alle spillere, der har vundet Australian Open, kommer der tre flere med på listen over vundet mere end en enkelt gang, nemlig Monica Seles og Steffi Graf med hver fire gange, Martina Higgins med tre gange og Jennifer Capriati med to gange. Pudsigt nok kommer sejrene typisk i på hinanden følgende år – bortset fra Serena.
Ja, der var tidligere færre spillere, som satte sig på toppen af den kransekage. De seneste 10 års tid har der været flere om at deles, et udtryk for at nogle enkelte spilleres dominans generelt er veget for større bredde helt i toppen – altså lige bortset fra Serena.
Rent statistisk set har Caroline således en særlig udfordring dels i at være blandt de meget få, der vinder Australian Open mere end en gang, og dels i at leve op til tendensen med at Australian Open Championships kommer i stimer.
Modstanderne
Første rundes modstander er Alison Van Uytvanck, 24 årig belgier, # 51 i verden. Hendes højeste placering var # 37 i august 2018, som hun sluttede som # 50. Van Uytvanck har vundet to WTA titler i karrieren, har vundet ialt 273 kampe og tabt 182.
I Grand Slam sammenhæng har hun deltaget 4 gange i Australian Open, tabt ialt fire af fire spillede kampe. I French Open har hun deltaget fem gange, vundet ialt seks og tabt fire spillede kampe, nåede frem til kvartfinale i 2015. Hun har deltaget fem gange i Wimbledon, vundet ialt fire kampe tabt fem, nåede i 2018 til R16. I US Open har hun deltaget fem gange, tabt alle 5 spillede kampe.
Van Uytvanck deltog i år i Auckland, hvor hun tabte sin første kamp til en kvalifikationsspiller.
Hun har taget nogle store skalpe i 2018 såsom Muguruza, Kontaveit og Kasatkina, alle i Wimbledon. Hun slog Sabalenka på Mallorca, Cibulkova i finalen i Budapest, Strycova i kvartfinalen i Linz
Van Uytvanck har således vist, at hun kan slå topspillere, og at hun kan nå langt i Grand Slams – en modstander der sagtens kan vise sig farlig på dagen.
Anden runde byder på Vera Lapko eller Johanna Larsson.
Vera Lapko er en 20 årig hviderusser, som endnu har tilgode at gøre et markant indtog på WTA touren. Men hun slog dog sidste efterår blandt andre Belinda Bencic og Parmentier.
Johanna Larsson, 30 årig svensker, er # 75 på verdensranglisten. Hendes højeste rangering var # 45 i september 2016, hvor hun til Sveriges store glæde et kort øjeblik lå højere end Caroline. 2018 var et skidt år for Johanna. Hun tabte sine kampe i første eller anden runde. Hun vandt dog turneringen i Nürnberg. Hun deltog i år i Auckland, hvor hun tabte 1. runde til Julia Görges. Johanna har en god serv og en god forhånd. Hun kan spille på et niveau, der burde bringe hende højere op på ranglisten, men det kniber med at holde niveauet en hel kamp.
Tredje runde modstanderen kan blive (30) Maria Sharapova, Sorana Cirstea eller Rebecca Peterson.
Sharapova har haft det svært siden sit come back, men hun er nærmest per definition altid farlig, hvis modstanderen ikke er på mærkerne.
Cirstea, 28 årig rumæner, # 84 var i august 2013 oppe som # 21. Siden har hun været noget svingende, har haft en skadespause. 2018 var for Cirstea et skidt år, hvor hun tabte sine kampe i 1. eller 2. runde. I år tabte hun 1. runde til Parmentier i Schenzhen.
Rebecca Peterson, 23 år, svensker, er# 62 på ranglisten. Var i august 2018 oppe som # 53. 2018 var året, hvor Rebecca meldte sig ind i top 100. Hun slog i 2018 blandt andre Pavlyuchenkova, Putintseva, Siniakova, Collins, Hsieh, Puig, altså forskellige spillertyper alle på højt niveau. Rebecca ligner et svensk håb på en spiller, der kan gøre sig gældende i de højere lag på ranglisten.
Fjerde runde kunne være (15) Ashleigh Barty, (22) Jelena Ostapenko. Begge er livsfarlige på en for dem god dag. Barty har en del af sådanne, medens der har været lidt langt imellem Ostapenkos den senere tid.
Kvartfinale muligheder er (8) Petra Kvitova eller (11) Arena Sabalenka. Når man taler om livsfarlige modstanderne, er de to her svære at komme udenom. Hvem der er farligst afhænger helt og holdent af dagsformen, især for Kvitovas vedkommende.
Barty og Kvitova spillede iøvrigt et brag af en finalekamp i Sydney, hvor Barty vandt i alt 98 point mod Kvitovas 97, men Kvitova vandt kampen med tie break i tredje sæt. Tyder på at formen er der hos begge.
I Semifinalen kan Caroline møde blandt andre (2) Angelique Kerber, (5) Sloan Stephens, (9) Kiki Bertens, (14) Julia Görges, og hun kan først i finalen møde (1) Halep, (4) Naomi Osaka eller en Williams.
Kort om de øvrige top 5 spillere:
(1) Simona Halep har siden finalen Cincinnati i august 2018 tabt 1. runde i US Open til Kaia Kanepi 26 46, 1. kamp i Wuhan til Dominika Cibulkova 06 57 og 1. kamp i Beijing til Ons Jabeur 16 RET. Et forfærdeligt andet halvår for en skadesplaget Halep. Skidt start på 2019 hvor Halep tabte sin første kamp i Sydney til Barty 46 46.
(2) Angelique Kerber har også haft det tungt siden Wimbledon. Hun slog Osaka i Singapore, men eller har det været tyndt med resultater og gode skalpe seneste halve år.
(4) Naomi Osaka har også efter sejren i US Open gjort det ganske godt, nået semifinale i Bejing, finale i Tokyo. WTA Finals i Singapore blev dog lidt af en fuser, idet hun tabte til både Sloane Stephens, Kerber og Kiki Bertens. Hun er kommet godt igang i 2019, hvor hun nåede semifinale i Brisbane.
(5) Sloane Stephens slog i WTA Finals 2018 Osaka, Bertens, Kerber, Ka. Pilskova men tabte finalen til Svitolina. Hun vandt turneringen i Miami, men eller har det næsten som sædvanligt været en meget svingende Stephens, vi har set. Ikke desto mindre er hun # 5 i verden. I 2019 tabte hun første kamp i Brisbane til Konta.
Med de resultater, vi har set den senere og seneste tid samt nogle store, åbne spørgsmålstegn såsom for eksempel: Hvor er Konta, hvor er Muguruza, hvordan har Kasatkina det p.t., hvornår kommer Azarenka igang, kan Puig finde formen, har unge Andreescu fysikken til allerede nu at spille mange kampe igen, tyder alt på, at vi i år får en endnu mere uforudsigelig Grand Slam turnering, end vi er blevet udsat for de senere år – og det siger ikke så lidt. Og det er da bare herligt for os og for kvindetennissen.
Faktisk synes det mere kompliceret at lave en liste over topspillere, der formentlig ikke kan vinde turneringen end med spillere, der kan. Faktisk er det noget af en udfordring at skelne egentlige favoritter fra spillere, der er i stand til at vinde turneringen
En offensiv Caroline må være en af favoritterne – men der er mange af slagsen
Caroline har jo altid sagt, at hun kun tager en kamp ad gangen, og nu så vi senest, at hun heller ikke overværer lodtrækningen.
Det er egentligt meget fornuftigt og forståeligt, at Caroline fokuserer 100% på nærmest forestående kamp og ikke distraherer sig selv ved og bruger resourcer på at gætte frem og tilbage på alle mulige alternative modstandere i et eller andet måske muligt videre forløb. Det er helt fint at overlade disse spekulationer til omverdenen såsom medierne, kommentatorer, bookmakere og ikke mindst alle os andre interesserede, som jo ser det som en del af fornøjelsen.
Caroline har givetvis chancen for at vinde turneringen og må være en af mange favoritter. Det kræver som altid at det hele går op i en højere enhed for hende: Alt fungerer på og udenfor banen, helbredet holder, energien er der, hun er kampklar fysisk og mentalt, det høje niveau findes, selvtilliden og modet er der ikke mindst i de afgørende situationer – samt alle de andre faktorer, der spiller ind.
Men måske vigtigst af alt, måske den helt afgørende faktor er, at Caroline finder og spiller det kontrollerede, offensive spil på højt niveau, hun har vundet de store kampe og de store turneringer på – og så er endeligt lige det der med dagsformen på dagen.
Carolines første kamp er programsat til mandag den 14. januar Kl. 9 dansk tid.