Folkene bag Caroline Wozniacki gik konkurs med WTA-turneringen i Farum. Nu kan en ny turnering være på vej. Denne gang på græs på Amager. Det skriver Politiken.
Verdens bedste tennisspiller på hjemmebane. Det produkt havde folkene bag den tidligere WTA-turnering i Farum at sælge. Alligevel overleverede turneringen, der blev afholdt i Farum, kun i tre år. I foråret 2013 meddelte folkene bag, Nordic Sports Group, at firmaet drejede nøglen om. Turneringen gik konkurs. I tiden efter stod det åbent, om en anden dansk arrangør ville overtage den eftertragtede termin til en WTA-turnering. Ingen var dog klar til at løfte den opgave, hvilket betød det var slut med WTA-tennis på dansk grund.
Den historik gør planerne om en ny dansk WTA-turnering, med base på Amager, ganske overraskende. Endnu mere overraskende er det, at det er Dansk Tennis Forbund der barsler med planerne. Et forbund der ikke har den store økonomi til sin rådighed. Et forbund, der i flere år med lys og lygte, uden held, har søgt efter en hovedsponsor.
I dagene efter årets udgave af Wimbledon løftede formand i Dansk Tennis Forbund, Henrik Thorsøe Pedersen, sløret for planerne. Et velvalgt tidspunkt. Drømmen er nemlig at få en pendant til Wimbledon i Danmark, en græsturnering på WTA-touren. I dag findes der kun ganske få græsbaner i Danmark, de fleste i privat regi. Derfor vil et sådant projekt kræve, at der anlægges et helt nyt tennisanlæg.
– Det er planen, at det hele kan tænkes ind i selve planlægningen af området omkring Royal Arena i København, da dette område har hotellerne og ligger tæt på lufthavnen. Men der er som sådan ikke gjort plads til sport på arealerne derude, så det kommer der nok til at gå noget tid med, kan jeg forestille mig, udtaler Henrik Thorsøe Pedersen til dagbladet Politiken.
Formanden fortæller videre til avisen, at projektet har været i støbeskeen i lidt mere end et år. Han understreger, at arbejdet konstant er undervejs, men at tidsperspektivet fortsat er et godt stykke ude i fremtiden. Alligevel har man travlt, hvis projektet og drømmen skal realiseres.
– Hvis ikke det bliver inden for de næste to år, så er det min fornemmelse, at projektet må opgives. Det er nødt til at realiseres indenfor kort tid. Ellers mister vi muligheden for at få en licens til en WTA-turnering, fortæller formanden.
Tankerne bag at opførelsen af det nye anlæg i København hænger sammen med Eurogames, der i 2021 afholdes i København og Malmø. Her skal der anlægges tennisbaner og anlæg. Drømmen er, at det anlæg skal tænkes som fremtidens anlæg for en WTA-turnering. Hvis politikerne kan se perspektiverne i at skabe et anlæg, der både på kort og lang sigt vil skabe rammerne for store begivenheder.
Wimbledon som medspiller
Næstformand i Dansk Tennis Forbund og medlem af bestyrelsen i det Internationale Tennis Forbund, ITF, Thomas Kønigsfeldt, er også en del af planerne. Han er en af de personer, der har skabt forbindelse mellem projektet og en af tennissportens store giganter, Wimbledon. En relation, der kan vise sig at være vigtig, hvis drømmen om dansk WTA-tennis skal blive til virkelighed.
– Vi arbejder på, at en måske kommende dansk græsturnering vil blive anerkendt af Wimbledon som en forturnering til Grand-Slam-turneringen i London. Det vil give mulighed for at bruge det ikoniske Wimbledon-brand i forbindelse med en dansk græsturnering i WTA-regi i København. Wimbledon er i hvert fald meget positivt stemt overfor projektet, fortæller Thomas Kønigsfeldt.
En ting er ambitionen, drømmen. Noget helt andet er økonomien. Etableringen af et græsanlæg koster mange penge. 650.000 kroner koster etableringen af én græsbane. Et anlæg skal som minimum bestå af fire baner, gerne flere, hvis der skal kunne afholdes en WTA-turnering. Der skal derudover etableres minimum 2000 tilskuerpladser på Center Court, hvis en licens fra WTA skal gives.
Netop det med licens, det er en helt anden ting. Alle terminer er i udgangspunktet optaget i WTA-regi. Og med kun ganske få græsterminer om året, så er der rift om pladserne. Det kræver både kapital og et godt netværk, hvis drømmen skal realiseres.
Blandet modtagelse
Udmeldingen om det store WTA-projekt på dansk grund kom som lidt af en overraskelse for mange. Det satte gang i en debat, blandt andet i facebookgruppen ”tennissnak”, der har knap 2000 medlemmer. En tidligere professionel tennisspiller på højeste niveau, Kristian Pless, melder sig kritisk overfor projektet.
– Gad vide om forbundet bevidst satser på at gå konkurs inden for kort tid med denne udmelding? En dårlig sommer og du har en katastrofe, og selv med en god sommer, hvor danskerne evt. taber første runde, er der dømt selvmål. Forbundet bør i stedet fokusere på at få flere medlemmer. Bringe medlemstallet op på niveau med de glade 80´ere. Når vi når dertil, så kan vi tale store projekter, lyder det fra Kristian Pless.
Helt anderledes ser Bo Mortensen, ivrig skribent og junioransvarlig i B.93, på projektet med en WTA-turnering i København
– Jeg ser en græsturnering i København som et visionært projekt. Endelig er der visioner på bordet. Vi hjælper gerne med frivillige til sådan et projekt fra B.93. DTF, giv den gas, lyder det fra Bo Mortensen.
Om det lykkedes med det store projekt vides endnu ikke. Vi vil her på Tennisavisen følge planerne og projektet, der måske kan blive Clara Tausons hjemmebaneturnering, hvis hun lykkedes med drømmen om at etablere sig på WTA-touren i løbet af de kommende sæsoner.