Bagud 0-2 i 5. og afgørende kamp var Danmark helt nede i sækken, men et forrygende comeback af Mikael Torpegaard sikrede mirakuløs dansk sejr
Mens der blev twittet løs på Tennisavisens Twitter-konto med den løbende stilling i den afgørende 5 single-match i Davis Cup opgøret mod Finland mellem Mikael Torpegaard og Harri Heliovaari kom et par gode bekendte forbi for at sige farvel, da Danmark var bagud 0-2 i sæt, og finsk sejr lå og lurede lige om hjørnet – troede de da!
Hvis man ikke lige tænker over, at en tenniskamp først er afgjort, når den sidste bold er vundet, kunne man måske godt følge logikken, da det unægtelig så yderst sort ud for de danske muligheder.
Kampen var rimelig jævnbyrdig i 1. sæt, hvor begge holdt serv indtil 4-3, hvor Mikael fik problemer i sit eget serveparti, som startede med dobbeltfejl og en fremprovokeret fejl efter finsk pres til 0-30.
Mikael fik ganske vist 30-30 på en servevinder, men på den næste serv sendte han 2. bolden i nettet, og derefter blev han fanget på et finsk passerslag modsat danskerens bevægelses-retning, og derved fik Finland et afgørende break til 5-3.
Mikael fik dog brudt tilbage til 4-5, men da han servede for at blive i sættet, indledte han med dobbeltfejl og var under pres, men han var dog med til 30-30, hvor en longline baghånd blev en anelse skæv og gav finsk sætbold, som Harri udnyttede med en longline vinder via netkanten til 6-4.
I starten af 2. sæt havde Mikael break-mulighed i det første parti, men Harri afværgede og bette holdt serv, indtil Mikael skulle serve ved 2-3, hvor han blev brudt blankt, da han ved 0-30 lavede en dobbeltfejl og derefter blev passeret af en cross vinder fra Harri til 4-2 føring.
Harri holdt de næste 2 servepartier uden for alvor at være truet, og han sikrede sig sættet 6-3, og dermed bragte han Finland på sejrskurs med 2-0 i sæt, hvilket som nævnt fik et par tilskuere – som endda havde fribillet – til at forlade hallen.
Torpegaard indleder comeback i 3. sæt
Selvom det godt kunne se ud til, at Harri Heliovaari på dette tidspunkt i kampen, hvor han havde spillet glimrende og udstrålede selvtillid, også havde “fribillet” til finsk sejr, blev den dog inddraget igen, da Mikael Torpegaard ikke havde tænkt sig at give op, og han blev ved med at tro på, at han ville være i stand til at vende kampen
Mikael havde i 3. sæt den fordel at serve først, og han holdt serv til 1-0 efter et ES ved 40-30.
I finnens første serveparti i sættet kom han ned 15-40 og med en dobbeltfejl, hjalp han selv Mikael til det første break til 0-2 i sættet, og det blev også 3-0 efter et rent dansk serveparti.
Ved 3-1 førte Mikael 30-0 og senere 40-30, men en fejl til 40-40 og en fremprovokeret fejl gav finsk break-mulighed, som blev udnyttet med en god finsk retur, som fremprovokerede fejl fra danskeren, og det danske break var ophævet, og Harri udlignede også til 3-3 i sit næste serveparti.
Det blev også 4-4, da begge holdt serv, og Mikael holdt serv rent til 5-4, hvor Harri servede for at blive i sættet, hvilket lykkedes med en del besvær, hvorefter Mikael igen holdt serv rent til 6-5, og han udstrålede energi og virkede tændt.
Det lykkedes igen for Harri at bevare kontakten, da han holdt serv til 6-6, og sættet skulle afgøres i tiebreak, hvor det første minibreak blev dansk, da Mikael fulgte en god retur op og brød til 4-2, og på en skarp retur blev det til endnu et minibreak og dansk føring 5-2, og på 2 finske fejl vandt Mikael tiebreak’en 7-2.
Harri mister koncentrationen i 4. sæt
Fra starten af 4. sæt fortsatte Mikael med at tage initiativ og være fokuseret, og han fik en perfekt start på sættet, da Harri ved med dobbeltfejl ved 30-30 gav dansk break-mulighed, som blev udnyttet ved at presse Harri helt ud i hjørnet på retur efter 2. serv.
Mikael holdt sin serv, og det blev derefter til endnu et break efter dansk returvinder på finsk serv ved 40-30 efterfulgt af ren vinder på næste servereturnering, og efter finsk bold i bunden af nettet blev det dansk 3-0 føring og dobbelt break.
Mikael holdt serv rent til 4-0 og publikum – anført af positive tilråb fra den passionerede tennis-elsker Kewin Christiansen – fik vækket publikum, som bakkede op om danskeren, som spillede på et niveau mod Harri, som forekom modløs og manglede udstråling og fokus.
Harri holdt dog serv en enkelt gang til 1-4, men med endnu et break ved 1-5 sørgede Mikael både for sætsejr 6-1, og at han fik fordelen af at serve først i et afgørende 5. sæt.
Torpegaard kravler atter op af sækken i 5. sæt
Et nyt sæt er som bekendt altid en ny psykologisk situation, og derfor var det en forandret Harri Heliovaari, der kom ud til 5. sæt, hvor Mikael Torpegaard i sit første serveparti efter en fejl i nettet til 30-40 blev brudt fra start på en efterfølgende dobbeltfejl, og Harri holdt derefter serv til 2-0 og Danmark var igen under gevaldigt pres.
Mikael havde en enkelt chance for at bryde tilbage ved 3-2 til Harri, som ikke var omhyggelig nok med at afgøre en bold, som i stedet gav 30-40 og dansk break-mulighed, men en finsk vinder forhindrede dette, og Harri holdt den finske føring ved 4-2.
Efter et blankt dansk parti til 3-4 holdt Harri igen sin serv efter et ES til 40-15, og han bragte Finland på 5-3, da Mikael gled ved baglinjen, så Harri nemt kunne afgøre bolden ved nettet.
Mikael var således ved at løbe tør for partier, hvor han kunne bryde tilbage, og den sidste mulighed fik han efter at have reduceret til 4-5 uden større problemer.
Harri fik således muligheden for at serven kampen og den endelige sejr hjem for Finland, men Mikael fremtvang med en god servereturnering finsk fejl til 0-15, og derefter afværgede han et smash, hvorefter Harri på endnu et smash sendte bolden ud til 0-30, og det danske håb var intakt.
En modig aggressiv retur blev for lang til 15-30, men en finsk 2. bold i nettet gav 2 danske break-muligheder, og på den første satte Mikael en returnering i fødderne på Harri, hvilket fremtvang finsk fejl, og kampen var igen helt lige ved 5-5.
Mikael holdt serv med ES til 30-15, servevinder til 40-15 efterfulgt af et ES til Danmarks første føring i kampen ved 6-5 i 5. sæt, og Harri skulle pludselig serve for at blive i kampen.
Ved 15-15 i servede Harri dobbeltfejl – var der nerver på? – men Mikael blev derefter presset til et lob, som Harri smashede på til 30-30, og fejl på servereturnering gav finsk fordel ved 40-30, men Harri sendte derefter 2. bolden i nettet til 40-40.
Dansk fejl betød ny finsk fordel, som blev forhindret ved at presse Harri til fejl på retur af 2. serv.
Herefter fulgte kampens duel, der endte med, at Mikael løb en stopbold op og lagde en perfekt bold på tværs til dansk matchbold, som blev afværget med en servevinder.
På næste bold gled Mikael igen på banen og sendte bolden ud til finsk fordel.
En returvinder på 1. serven afværgede finsk point, og Harri blev presset til en defensiv flugtning, som førte til dansk vinder og 2. mathbold.
En ren vinder på servereturneringen sikrede dansk sejr 4-6, 3-6, 7-6(2), 7-5, 7-5 og samlet sejr efter et rent drama, som udløste store jubel-scener, som både fremgår af landstrænerens reaktion på øverste billede og herunder.
På det efterfølgende pressemøde indledte Mikael Torpegaard med at betegne denne sejr som den ubetinget største oplevelse i hans karriere, måske endda i hans liv, og det var en helt ubeskrivelig følelse, da den sidste bold havde hoppet 2 gange.
At han var så håbløst bagud gav det blot lidt ekstra ovenpå, og det var noget hel særligt at vinde med Danmark på ryggen og have andre at dele glæden med, hvilket er noget helt andet end en hvilken som helst anden sejr.
Holdkaptajn Kenneth Carlsen har før prøvet at vinde 3-2 i Davis Cup, hvilket var tilfældet da Danmark rykkede op i en kamp, hvor Martin Pedersen vandt 9-7 i afgørende sæt, og han har også været med til at tabe 2-3 et par gange til Sverige, og selvom det er meget sjovere at stå som vinder, er det alligevel sådanne oplevelser, der gør Davis Cup til noget specielt, og man vil altid kunne huske sådanne kampe, uanset om man vinder eller taber.
Carlsen påpegede vigtigheden af, at man kan nyde at være i situationen, også når kampene er helt tætte, og det er for at få den slags oplevelser, at mange er med i spillet.
Mikael blev spurgt, om han i de 2 første sæt følte, at han tabte dem, fordi finnen bare var for god, hvortil han svarede, at det tværtimod var fordi, at følte han selv var for dårlig, og han ledte i disse sæt efter at finde den rette balance mellem at spiller for passivt eller for aggressivt, og den balance følte han, at han fandt sent i 3. sæt, hvor han spillede en rigtig god tiebreak og fik troen på at kunne spille godt på dette underlag under disse omstændigheder.
Ved sidebytte havde de snakket om, at det var sjovere at tabe, hvis man bagefter følte, at man havde givet det chancen ved at forsøge at tage initiativ frem for at spille håbe-tennis og derved forære modstanderen alle chancerne.
Mikael medgav, at det var stærkt af Harri, at han kunne komme mentalt stærkt tilbage i 5. sæt, hvor han fik et tidligt break, da Mikaels serv faldt i forhold til resten af kampen, men han følte sig alligevel hele tiden overbevist om, at han kunne bryde tilbage på et tidspunkt.
Carlsen supplerede ved at anføre, at det tidligere break også gav finnen ekstra energi og at der skal lidt til for at give et momentum-skift.
Carlsen pointerede, at det for Mikael gjalt om at indse, at han ved at turde spille 100 procent det spil, som han er i stand til, ville være i stand til at vinde, og det mente han var nøglen i kampen.
Mikael omtalte en breakchance, som han havde tidligere i 5. sæt, hvor han med et “semi-fesent” lob håbede, at han kunne vinde bolden, og han indså herefter, at han selv var nødt til at gå ind og give det chancen, og i en præcis tilsvarende situation ved 6-6 a40 huskede han på at vælge et hjørne og så gå efter det ved at trykke til bolden i stedet for at vælge et lob og håbe på, at modstanderen misser, og netop dette scenarie var han glad for, at han fik udnyttet mentalt senere i kampen.
Danmark møder Hviderusland 16-18. september
Sejren over Finland betyder, at Danmark i semifinalen I Group II Europe/Africa spiller på udebane mod Hviderusland, som vandt 4-1 over Letland i Minsk.
Vinderen sikrer sig oprykning til Group I Europe/Africa, hvor mulige modstandere kan blive Sverige, Slovenien, Portugal, Israel, Rumænien, Østrig, Holland, Ungarn.