Holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen finder det svært at vurdere chancerne mod Marokko, der har fordel af både hjemmebane og grus-underlaget
Siden sin Davis Cup debut i 2014, hvor 27-årige Mikael Torpegaard (Torpe) både mod Cypern og Luxembourg vandt en single, som ikke havde indflydelse på det samlede resultat, kom han året efter på sit livs største tennismæssige udfordring, da han i Odense Idrætshal mødte selveste Rafael Nadal og David Ferrer.
Som forventet formåede Torpe ikke at vinde et sæt i disse kampe, men kampen mod Nadal var dog så jævnbyrdig, at Torpe efterfølgende var overbevist om, at han havde forudsætninger for at nå samme niveau i fremtiden.
Portræt: Torpegaards drøm at blive så god som Nadal og Ferrer – eller bedre
Næste gang Torpe optrådte på Davis Cup holdet var i juli 2016, hvor han igen gav kvalificeret modstand til en af sportens store navne, Jarkko Nieminen, der især i de 2 første sæt blev fulgt til dørs, da han bragte Finland foran 1-0 efter 7-6(1), 7-5, 6-2.
Torpe fik en nøglerolle, da han ved stillingen 2-2 mødte Harri Heliovaara i en altafgørende kamp om oprykning til Group I.
Alt tydede på finsk sejr, da Heliovaara ført 2-0 i sæt, men efter en forrygende afslutning vandt Torpe 4-6, 3-6, 7-6(2), 6-1, 7-5.
På grund af Davis Cup stemningen under kampen betegnede Torpe det selv som sit livs største oplevelse.
Det øverste billede blev taget ved den omtalte kamp.
I de næste 5 år var Torpe ikke til rådighed for Davis Cup holdet, da strikse regler om fraværsdage fra Ohio State University forhindrede, at han kunne få fri til at spille Davis Cup, hvilket Tennisavisen tidligere har belyst i denne artikel i forbindelse med Davis Cup opgøret mod Norge i Stavanger 2016, hvor Danmark dog alligevel vandt 3-2.
I samme artikel er Torpe citeret for, at han formentlig vil være til rådighed for holdet mindst 10 år efter, at han er færdig på college, hvilket han blev i 2019.
Torpe var dog fortsat ikke til rådighed, da Tyrkiet i september 2019 i Vejlby-Risskov Hallen vandt en kneben 3-2 sejr i 1. runde i Group II (Europe/Africa).
Næste gang Torpe var til rådighed var først 5 år efter opgøret mod Finland, da Danmark kort før corona-nedlukningen i marts 2020 mødte Puerto Rico på hjemmebane i Holbæk Sportsby, hvor Danmark som ventet vandt 5-0 over undertippede Thailand.
Måneden inden havde Torpe vundet en ATP Challenger titel i Cleveland, og et par uger senere nåede han semifinalen i Columbus på sin hjemmebase i Ohio.
Da kampen mod Puerto Rico allerede var afgjort efter doublen, som sikrede 3-0 føringen, blev det aftalt, at Torpe stod over i den sidste single, da han ugen efter deltog i en ATP Challenger turnering i Nur-Sultan i Kazakhstan, hvor han fortsatte de gode takter fra Ohio med sejr i sin første kamp, men da han på grund af den begyndende corona-nedlukning risikerede, at han ikke kunne komme tilbage til basen i Ohio, valgte han at trække sig fra turneringen, og i sidste øjeblik lykkedes det at komme tilbage til USA, inden der blev lukket for indrejse.
Udeblevne resultater efter genåbning
Kort før corona-nedlukningen opnåede Torpe sin hidtil bedste rangering som no. 166, men efter genåbningen har han ikke formået at bevare eller forbedre rangeringen, som tværtimod er gået den modsatte vej, idet Torpe måtte forlade i de første 4 turneringer efter 1. runde, inden han i årets sidste turnering nåede kvartfinalen med sejr i 3 sæt over Brandon Nakashima (USA) i en ATP Challenger i Cary, hvor han derefter måtte trække sig fra semifinalen.
I starten af 2021 deltog Torpe i kvalifikationen til Australien Open, hvilket foregik i Doha i Qatar, hvor Torpe vandt 2 kampe, inden han blev besejret 6-2, 6-1 i kvalfinalen af Tomas Machac (CZE), men han fik dog mulighed for at deltage som Lucky Loser i Australien, hvor han var så uheldig at være med et fly, hvor der var konstateret smitte med covid-19, og derfor måtte han og de øvrige passagerer i samme fly tilbringe ventetiden i isolation, inden han fik mulighed for at deltage i en ATP 250 optaktsturnering, hvor han i 2. runde blev sendt ud af Hubert Hurkacz (POL), der i disse dag deltager i Nitto ATP Finals i Torino.
Australian Open: Mikael Torpegaard belønnes for 2 ugers isolation med Lucky Loser i Grand Slam
Både i Australian Open og de efterfølgende måneder er Torpe flere gange sendt ud af turneringer i 1. runde, og inden Danmarks næste Davis Cup opgør i september 2021 mod Thailand i Sydbank Arena i Kolding, var Torpes bedste resultat en kvartfinale i Tallahassee i april måned, og en naturlig følge heraf var et markant fald på ranglisten til omkring no. 226.
På Racelisten, som alene omfatter point optjent i indeværende sæson, er Torpe no. 335.
Da der samme uge som Davis Cup opgøret mod Thailand blev afviklet en ATP Challenger på hjemmebanen i Columbus, hvor Torpe har opnået sine bedste resultater, blev denne turnering prioriteret til fordel for opgøret mod Thailand, hvor 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune også meldte fra, da han prioriterede sit store sæsonmål om at slutte året i top 100.
Holger Rune forhindret af corona-restriktioner
Danmark vandt dog alligevel en komfortabel sejr 4-1 over Thailand i Group II Playoff, men på grund af en regelændring skal Danmark deltage i en “knock-out” kamp mod Marokko i Marrakesch 27-28. november, hvor vinderen kvalificerer sig til 2022 World Group I Play-offs, mens den tabende nation spiller Group II Play-offs.
Da Dansk Tennis Forbund (DTF) offentliggjorde, hvilke spillere holdkaptajn Frederik Løchte har udtaget til truppen mod Marokko, var Torpe igen tilbage på holdet, hvorimod rejsereglerne mellem Frankrig og Marokko i forbindelse med corona-situationen forhindrer, at Holger har mulighed for at være med, hvilket der redegøres for i opslaget fra DTF.
Holger kan indfri sit sæsonmål at slutte året i top 100, hvis han vinder titlen i denne uges ATP Challenger i Pau i Frankrig.
Det første skridt blev taget onsdag, da han vandt 6-0, 7-5 over no. 829 Julien Cagnina (BEL), der var chanceløs i 1. sæt, men da Holger slækkede på koncentrationen i starten af 2. sæt udnyttede belgieren situationen til at bringe sig foran 3-0, inden Holger igen strammede grebet.
Marokko fordel af hjemmebane og underlag
Udover Torpe har den 38-årige spillende holdkaptajn Løchte endvidere udtaget 24-årige Christian Sigsgaard (Sigs), 23-årige August Holmgren og 24-årige Johannes Ingildsen (Joe).
Joe har markeret sig fornemt i double med flere titler og finalepladser i M15 sammenhæng, og derfor er det nærliggende, at han spiller doublen sammen med Løchte, hvilket også var tilfældet i opgøret mod Tyrkiet, hvor de reducerede til 1-2.
Selvom Torpe ikke har leveret topresultater i ATP Challengers, forventes han at spille 1. singlen, hvorimod det forekommer mere usikkert, om Sigs eller August foretrækkes til 2. singlen.
August har med sejren ved ITA National Fall Championships styrket sit kandidatur, og derfor har holdkaptajnen en positiv problemstilling, når bl.a. dette resultat vægtes mod Sigsgaards større Davis Cup rutine.
ATP ranglisten kan næppe give et fingerpeg om styrkeforholdet, da både no. 2 og 3 hos såvel Marokko som Danmark er rangeret omkring top 800-900.
Marokkos formodede 1. single er den 23-årige tidligere franskmand Elliot Benchetrit, der tidligere repræsenterede Frankrig.
Ligesom Torpe var han i top 200 inden corona-pausen, men efterfølgende har han ikke leveret nævneværdige resultater, hvilket problemer med skader kan have medvirket til, og han er på den seneste rangliste dalet 28 pladser til no. 395.
Marokkos næsthøjeste rangerede er 36-årige Lamine Ouahab, som kun har deltaget i 2 M15 turneringer i 2021 med en enkelt sejr i begge turneringer.
Han vandt dog for et år siden 1-6, 6-4, 6-3 i en M15 turnering i Villena i Spanien over Holger, der ved den lejlighed var langt fra sit topniveau, og derfor vurderes de danske spillere at have gode muligheder, hvis Ouahab vælges til 2. singlen.
26-årige Adam Moundir med schweizisk baggrund var for 2 år siden no. 437, men han har ikke spillet internationale turneringer efter corona-pausen.
I 2019 vandt han en M25 titel i Libanon, og han var desuden i finalen i et par M15-turneringer.
Hjemmebanen og underlaget på grus forekommer umiddelbart at tale til fordel for Marokko, og Løchte finder det svært at vurdere chancerne for dansk sejr.