Til trods for DTF havde sat midler af til tre futures turneringer i lighed med 2014, så var det ikke mulighed at indgå passende samarbejdsaftaler med danske arrangørklubber.
I 2013 opnåede et rekordstort antal danske talenter international erfaring og en stribe endda de første ATP-point via to ITF-Mens Futures i Aarhus og København. Sidste år fik også de danske damespillere en hjemmebaneturnering, der endda endte ud i en ren dansk finale mellem Mai Grage og Karen Barbat.
Den finale bliver der dog ingen gentagelse af. For til trods for DTF i deres budget for 2015 har sat over 160.000 kroner af til årets turneringer, så kan forbundets økonomiske satsning ikke stå alene.
Arrangørklubber er en vital medspiller, både i form af økonomi og frivillig arbejdskraft. Netop sidstnævnte var en af de helt store udfordringer hos Aarhus 1900.
[quote_box_center]“Det er bestemt ikke med vores gode vilje, da vi meget gerne ville give vores egne og de øvrige danske spiller mulighed for at spille internationalt. Men vi må blot konstatere, at det kræver en masse frivillige hænder at løfte en sådan opgave. Dem har vi ikke været i stand til at finde, hvilket er sørgeligt, men sandt,” forklarer Troels Ravn Klausen, der sidder i bestyrelsen i Aarhus 1900 tennis.[/quote_box_center]
Hos Dansk Tennis Forbund fik man beskeden fra Aarhus 1900 i marts og er på de danske talenters vegne naturligvis ærgerlig over situationen. Det forklarer direktør Sune Irgens Alenkær.
[quote_box_center]“DTF ville meget gerne have arrangeret tre Futures-turneringer som i de foregående år. Pengene var budgetteret. Desværre må vi erkende, at en af de tidligere arrangørklubber ikke har kunnet løfte opgaven i 2015. Som konsekvens af dette indledte DTF en dialog med en anden arrangørklub, KB, omkring muligheden for, at KB kunne afholde alle tre Futures-turneringer i 2015. Den opgave kunne KB desværre ikke løfte,” forklarer Sune Irgens Alenkær.[/quote_box_center]
Tennisavisen har været i dialog med flere personer der har været tæt på arrangementerne i 2013 og 2014 i Aarhus 1900 og KB. De fortæller at med støtten fra DTF og et meget opsøgende arbejde i forhold til sponsorer og tilskud samt salg i cafe, hotelaftale og masser af frivillige hænder gik turneringen i 0.
Dermed var der altså intet output for et kæmpe arbejde til klubkassen. Uden at skulle drage forhastede konklusioner, så kan det ikke udelukkes at en klub vælger projekter, hvor det er muligt at skabe et overskud til klubbens medlemmer.
Ambitionen lever
At turneringerne i internationalt regi i 2015 er lagt ned betyder dog langtfra at ambitionen om kontinuerlige turneringer på dansk grund i internationalt regi er død. Hos Dansk Tennis Forbund håber man allerede fra 2016 igen at kunne tilbyde Futures-turneringer til både mænd og kvinder. Hos forbundet erkender man, at administrationen hos de danske klubber i forbindelse med afholdelse af futures-turneringer er stor.
[quote_box_center]“Planlægningen af disse turneringer er en meget stor opgave for den enkelte arrangørklub, hvilket DTF har stor forståelse for. Heldigvis bakker KB op om DTF´s vision; nemlig, at Danmark skal have sine egne turneringer. Men i 2015 blev udfordringen for stor,” forklarer Sune Irgens Alenkær.[/quote_box_center]
Et hurtig kig på relevante junior- og seniorranglister i internationalt regi afslører, at Danmark i disse år for første gang i en lang årrække har brug for internationale seniorturneringer.
Søren Hess-Olesen vender hjem fra College i USA og starter ud som professionel seniorspiller. Simon Friis-Søndergaard kæmper som første års senior med at få vitale point i hus, mens Benjamin Hannestad og Emilie Francati har opnået flotte placeringer på Juniorverdensranglisten.
Netop disse sæsoner omkring overgangen fra junior til senior har tidligere kostet mange danske talenter “livet”. Det er ekstremt brutalt at gå fra Grand Slam-turneringer som junior til futures-turneringer i mindre lande langt væk fra mor og far.
Netop derfor er futures i Danmark en god stødpude for de unge talenter og muligheden for at optjene point, der vil gøre livet lidt lettere i forhold til de mange udenlandsrejser der er en del af dagligdagen som professionel tennisspiller.
Ikke flere midler fra DTF
Kigger man DTF´s regnskaber igennem er det tydeligt, at organisationen har en kernesund økonomi. Til trods for at forbundet aldrig har haft færre registrerede medlemmer, så lykkedes man år efter år med at generere overskud på seks cifre. Det betyder, at man aktuelt har på den gode side af 5 millioner kroner på bankbogen.
De penge skal tennistalenterne dog ikke forvente bliver brugt til at sikre turneringer på internationalt niveau.
[quote_box_center]“DTF har en sund økonomi som bl.a. skyldes en optimering af ressourcerne og naturligt mådehold i forhold til vores medlemmers kontingentkroner. Vi investerer kontinuerligt i vores unge talenter, og der blev brugt i alt tæt på 2,5 millioner på talent- og elitearbejde i 2014,” udtaler Sune Irgens Alenkær.[/quote_box_center]
Danmark havde pr. 10.7.2015 13 spillere på ATP- og WTA-listen i single. Det antal vil ved udgangen af juli måned være kraftigt reduceret, da mange spilleres rangering blev opnået ved sidste års danske turneringer.