Tennis er et spil, der kræver en høj grad af teknisk kunnen og stiller store krav til spillernes fysik og mentalitet. Det er et spil med en lang og fascinerende historie, der starter i de franske slotshaver og langsomt breder sig til den almene befolkning.
Tennis er en utrolig populær sport og hvis du tænker på at begynde enten at spille eller følge det som tilskuer, så er det er fremragende tidspunkt at starte. Det kan dog være en anelse overvældende både som ny spiller og tilskuer at finde ud af, hvor man starter, så derfor får du her en lille begynderguide.
Hvor starter man?
Tennis er en meget dynamisk sport, der arbejder hurtigt både foran og bag ved scenerne lige fra nyheder fra tennisverden til tennis odds og endda spil, der relaterer sig direkte til et af de mest spillede spil i verden. Det er aldrig hverken for tidligt eller for sent at starte med at spille.
Tennis er både sjovt, selskabeligt og en virkelig god måde at holde kroppen i form på. Det er en relativt billig sport at starte på og kræver kun løstsiddende og behageligt tøj, en ketsjer og et par tennisbolde – og selvfølgelig en form for bane og en anden person at spille med.
Overvej at melde dig ind i din lokale tennisklub for at få kyndig vejledning og finde ligesindede at spille med, hvis du ikke lige har en ven, der også gerne vil starte eller måske allerede spiller. Klubbens medlemmer og trænere kan også give dig vejledning i, hvilken ketsjer du skal vælge og andre spørgsmål, du eventuelt har som nybegynder.
Få styr på reglerne
Du har sikkert set en tenniskamp eller to og har måske en okay god fornemmelse for, hvad spillet går ud på. Det er vigtigt at have nogenlunde styr på reglerne, selv hvis du kun er tilskuer, men i høj grad når du er spiller. Det følgende er en simplificering af reglerne.
I tennis slår man selvfølgelig bolden frem og tilbage over nettet og bolden skal returneres efter ét enkelt hop på banen. Man får point alt efter, om modstanderen kan returnere bolden eller ej. Man kan enten spille single, hvor man spiller én mod én, eller double, som er to mod to. I double findes også en udgave, hvor man er to mod to og hvert hold har en spiller af hvert køn. Der er enten en hoveddommer eller en tæller. Forskellen er, at tælleren ikke dømmer på linjerne.
Hvis vi kigger på de store turneringer, hvor kravene til nøjagtighed og fair play er enormt høje, så er der som regel også linjedommere. Det lidt spøjse ved tennis er, at der ikke er en fastlagt tidsplan. Normalt er det sådan, at hvis man for eksempel ser fodbold, så varer en halvleg 45 minutter plus det løse; der er to halvlege og en fodboldkamp varer dermed rundt regnet 90 minutter.
I tennis er der ikke en fastlagt tid. I stedet spilles der med sæt. Hos kvinderne spilles der som regel 3 sæt og spilleren, der har vundet to sæt, vinder. Hos mændene er det som regel 5 sæt, hvor vinderen er den, der vinder tre sæt. Dermed kan der ikke sættes tid på, hvor lang tid et sæt tager.
Styr på det grundlæggende
Så har du forhåbentligt fået en smule styr på det grundlæggende ved tennis og er klar til at kaste dig ud i et spændende tenniseventyr.