Danmarks tennismekka ligger nord for København. Eller gør det? Både årets klub og årets ildsjæl kommer fra klubber i Silkeborg kommune. De giver deres bud på, hvordan man udvikler sig som klub.

Håndbold, fodbold og badminton. Tre traditionsrige idrætsgrene det er svært at komme udenom, hvis man bevæger sig ud i den klassiske danske idrætsforening.
Hvorfor?
Fordi de på hver deres måde, over tid, har formået at gøre deres sport tilgængelige for den brede befolkning. Håndbold og fodbold er relativt lette at komme i gang med. Få startomkostninger til udstyr og så har de fleste lokalsamfund enten en hal eller boldbaner i forbindelse med byens øvrige samlingspunkter.
Badminton er en del af samme forklaring. I ketjsersporten har man derudover været dygtige til at præsentere sportens store danske stjerner for publikum, herunder ungdomsspillere, i hele landet. I flere årtier har det været så godt som utopisk at forestille sig danske elitespillere, der ikke spillede med i den danske holdturnering. På den måde kunne næste generation af danske spillere komme helt tæt på nutidens topspillere.
Man skal eksempelvis ikke læse mange kapitler ind i biografien om den danske superstjerne Viktor Axelsen for at finde ud af, hvilken betydning det havde for ham, at han i barndomsklubben Odense Badminton Klub, kunne møde forbilleder i form af både de lokale topspillere og fra tid til anden elitespillere fra andre klubber, der gæstede den fynske hovedstad til holdkamp.
Den del har tennis aldrig haft som en indgroet del af sporten. Uagtet mange klubber i Danmark sikkert gerne ville præsentere både Holger Rune, Clara Tauson eller Caroline Wozniacki, så har kulturen og traditionen bare aldrig været der. Bliver du god nok, så siger du farvel til Danmark og fokuserer på din egen internationale karriere.

Lidt nord for København findes landets største tennisklubber. Det er her spillere som Holger Rune og Clara Tauson er vokset op. Det er her vi finder den eneste kommune i Danmark, Gentofte, hvor tennis er den største sportsgren målt på medlemmer. Uagtet klubber som Hellerup, Gentofte og Skovshoved måler medlemmer i tusindvis, så er det ikke her vi finder de mest innovative mennesker, når det kommer til udviklingen af ketsjersporten herhjemme.

Silkeborg har særlig tilgang

I landets niendestørste kommune med cirka 100.000 indbyggere, Silkeborg, finder vi både årets ildsjæl og årets tennisklub. Lige her i det midtjyske søhøjland trives foreningslivet bedre end mange andre steder i landet. Med både fodbold og håndbold som vækstmotorer kræves en særlig ihærdig indsats, hvis man vil drive og vækste en tennisklub.
Det ved Rita Jørgensen fra Bryrup Tennisklub alt om. Hun har været formand siden 2015 og blev tidligere på året kåret som ”årets ildsjæl” i dansk tennis. For hende har strategisk arbejde været nøglen til at få skabt forandring i den lille klub.
– Vi ville gerne have yngre kræfter ind i bestyrelsen og gerne nogle med børn, så vi på den måde kan komme ind i skolerne og begynde at samarbejde med dem. Hvis man har forældre med inde omkring en forening, hvis børn er glade for det sociale samvær, så går det hele meget nemmere med forældrenes involvering, siger Årets Ildsjæl 2022, Rita Jørgensen.
Ved at ”modne” det at være en del af bestyrelsesarbejdet lykkedes det at få en gruppe forældre engageret i klubben. Det har betydet at klubben er vækstet fra 35 medlemmer til cirka 120 medlemmer.
De nye bestyrelsesmedlemmer havde som forældre naturlige relationer til skolelivet i byen, hvilket var et andet vigtigt strategisk element i ambitionen om at blive mere og andet end en søvnig pensionistklub. Hver skoleår starter med et ”skolemesterskab”. Her spiller de lokale børn i 4-6. klasse skumtennis, padel, tennis og andre sjove ting. Altid med gode præmier i form af gratis deltagelse i klubbens begivenheder.
– Og når de så kommer i klubben, har vi to meget dygtige trænere til at tage imod dem. Det er altafgørende, at trænerne har den rigtige indstilling og jargon, så børnene får en god velkomst og finder ud af, at det er sjovt at være her, siger Rita Jørgensen.


Fra skur til supertanker

I den anden ende af Silkeborg ligger Øster Bording tennisklub. En klub vi i denne avis tidligere har fortalt den inspirerende fortælling om. Med udgangspunkt i to stærke ildsjæle har klubben skabt en bragende succes indenfor både padel og tennis. Nøglen har, udover engagerede frivillige, været et kontinuerligt fokus på udvikling og noget så simpelt som at gøre tennis til en helårssport. Noget sporten på ingen måde er mange steder i landet.
– At vi fik stablet økonomien på benene til at bygge det nye klubhus og en hal med to baner så kunne vi spille tennis hele året rundt. Det har betydet alt. Det ændrede hele præmissen for klubben, siger Heino Østergaard.

At have rammerne i orden er forudsætningen for en god fortælling. Siden etableringen af hal har et andet fokus været i højsædet. Det fortæller Heino Østergaard.
– Du kan ikke spille tennis én gang om ugen og lære nok til, at det bliver ved med at være sjovt. Og så stopper de fleste. I mange klubber bliver det hurtigt så dyrt, at mange ikke har råd til at betale, hvad det koster at få tilstrækkelig træning. Vi har vendt den rundt og lavet et tilbud, hvor vores juniorer får så meget træning, at de hurtigt lærer det og synes, det er sjovt.
– Vi har priser fra 125 kroner i måneden, hvor du kan træne tre gange om ugen med træner på. Det er til at komme til for penge. Vi er gået efter mængden og volumen ud fra en tanke om, at vi gerne vil have så mange i gang som muligt, forklarer Heino Østergaard.
En afledt effekt af de mange juniorspillere og den store bredde er også, at flere bliver rigtig gode. På den måde er bredden med til at fostre eliten, selvom det ikke har været et mål i sig selv.

Både Rita Jørgensen og Heino Østergaard understreger flere gange, hvordan et aktivt ungdomsmiljø er afgørende, når man vil udvikle en klub. Hvis ikke man udvikler er man uundgåeligt i gang med at afvikle, som de begge beskriver det. Etableringen af padelbaner ved hjælp af lokale kræfter har for begge klubber været et godt supplement til tennisdelen, da det har skabt øget aktivitet og socialt samvær og gavnet det generelle klubliv.

Forrige artikelRoger Federer var meget mere end en tennisspiller
Næste artikelOpen de Caen: Holger Rune vinder titel i Caen og kåres som Newcomer of the year
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.