Der er klar snak fra et par af landets førende tennistrænere på spørgsmålet om deres råd til den nye DTF formand, der næste år vælges. Der skal laves langsigtede satsninger, også selvom det koster på den korte bane. 

Han kender systemet indefra, da han indtil for et par år siden var DTF-ansat i rollen som juniorlandstræner. Efter et par år i Esbjerg er Simon Verner netop tiltrådt jobbet som sportslig ansvarlig i en af landets mest succesfulde klubber, Fruens Bøge. En succes Dansk Tennis Forbund uden tvivl gerne ville kopiere.

Efter mere end et årti på toppen træder formand Henrik Klitvad næste forår tilbage, hvilket efterlader spørgsmålet om, hvem der skal tage over. Næstformand Thomas Kønigsfeldt er kandidat, hvis han ikke vælges til ITF´s bestyrelse, hvilket vil få ham til at genoverveje sit kandidatur til formandsstolen i DTF. (Opdatering: Thomas Kønigsfeldt er netop blevet valgt ind i ITF’s bestyrelse

En formand der vil blive forventet meget af, ikke mindst blandt landets sportschefer, herunder Simon Verner, der har et brændende ønske til den kommende formand.

”Set ud fra et elitemæssigt synspunkt ville det være fantastisk, hvis man stoppede den leflen man har udøvet i en årrække for Team Danmark og turde satse langsigtet. I øjeblikket virker det til man sådan arbejder lidt fra år til år, fra bevilling til bevilling. Det gør det umuligt at udvikle og arbejde med spillerne over den lange bane, hvilket er nødvendigt, hvis vi vil drømme om professionelle tennisspillere i Danmark i fremtiden,” lyder den kontante udmelding fra fynboen.

Simon Verner indrømmer, at en langsigtet strategi på den korte bane måske vil koste støtte fra Team Danmark, der måler og vejer de enkelte specialforbund ud fra de resultater talenter og stjerner leverer. Ifølge den tidligere juniorlandstræner handler det for en ny DTF-formand om at gøre op med fortidens forfejlede strategi med at forsøge at få andre til at betale for gildet.

”I mine øjne har DTF i øjeblikket to af de mest kompetente trænere i Danmark ansat. De arbejder bare ud fra den forkerte base, hvor de ovenfra i systemet konstant er under pres for at levere resultater. Det går udover udviklingen på den lange bane. DTF har midlerne, hvis man turde prioritere, til at satse smalt og selv bestemme farten for udviklingen. Turde man det, og lykkedes man med det, så skal Team Danmark-kronerne nok komme, de vil så bare være en bonus og ikke noget man udarbejder sit system efter,” siger Simon Verner.

Han understreger, at Dansk Tennis Forbund ikke kan og ikke skal være hovedingrediensen for et tennistalent. Forbundet kan levere støtte i form af træningstimer, rådgivning og diverse andre hjælperedskaber, men hovedparten af ansvaret ligger hos spilleren og dennes forældre.

Det gælder både økonomisk og træningsmæssigt, spilleren skal selv være drivkraften, det kan og må aldrig blive andre, så er projektet dødsdømt i en benhård international tennisverden.

Simon Verner. Foto: Sportsfotograf.com.
Simon Verner. Foto: Sportsfotograf.com.

Kommunikation altafgørende

Efter en årrække i KFUM-Tennis er den tidligere Danmarksmester Christian Camradt tilbage i mere kendte rammer, Lyngby Tennis Klub. Her skal ”Camse” forsøge at genskabe noget af den storhed Lyngby for år tilbage havde i elitetennis. Han har stor ros tilovers for den måde DTF i de senere år har arbejdet med klubberne på, en strategi han håber en ny formand vil fortsætte.

”Tidligere var forbundet noget, der var gemt af vejen. Noget man fik brev fra, men man i den grad manglede ude i hverdagen. Der må jeg sige, at der er sket noget til den positive side. Forbundet er meget kommunikerende og forsøger at skabe dialog mellem alle interessenter i elitemiljøet. Der er næsten lige så mange meninger i den her verden som der er mennesker, derfor er en åben og klar kommunikation altafgørende,” fortæller Christian Camradt.

Christian Camradt har selv været tæt på Frederik Løchte Nielsen i mange år gennem deres fælles tid i Lyngby Tennis Klub. Gennem arbejdet har Camradt afkodet, hvilket DNA en dansker skal have for at lykkedes med at skabe sig en karriere på internationalt plan.

Et DNA der er meget langt fra det udgangspunkt mange danske talenter i dag har, derfor er håbet en ny formand kan få ændret på den krævekultur, der i dag præger meget af tennismiljøet.

”DTF skal turde være selektive, ikke være bange for at vælge smalt og satse stort, når det rigtige talent er der. U-12 drengene er et godt eksempel, de har gjort det historisk godt, hvorfor ikke satser ressourcerne på dem og droppe andre årgange uden åbenlyse talenter? Med så få midler kan man umuligt favne alle årgange, det er og bliver heller ikke forbundets opgave,” forklarer Christian Camradt.

Camradt understreger, lidt som Simon Verner, vigtigheden af forståelsen hos talenter, klubber og forbund, at det er hos spilleren selv og ikke andre steder engagementet skal komme. Løchte Nielsen har i en årrække placeret træningsuger i udlandet for at få modstand, selv finansieret træner og træning, alt.

Det er den kultur Camradt håber en ny formand i DTF kan præge tennisverdenen i Danmark med. Selv at tage ansvar, og ikke tro man blot med et enkelt ungdomsmesterskab kan tro tingene komme af sig selv og andre klarer arbejdet for en.

Christian Camradt. Foto: Sportsfotograf.com.
Christian Camradt. Foto: Sportsfotograf.com.
Forrige artikelDavis Cup: Slagelse vært for Davis Cup-tennisbraget Danmark vs. Sverige
Næste artikelKenneth Carlsen stopper som elitechef i DTF
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.