Grundet Corona har Dansk Tennis Forbund valgt at aflyse den resterende del af den indendørs holdturnering. Det medfører, at der i denne sæson hverken bliver op- eller nedrykning. En beslutning der undrer rundt om i klubberne.
Af Per Colstrup Vinkel
Elitedivisionen blev spillet færdigt. Guldmedaljerne blev overrakt, alt var i sin skønneste orden. Spillerne i landets bedste række havde i øvrigt også haft mulighed for, i modsætning til alle andre rækker, at træne tennis indendørs under den lange nedlukning.
Tilbage står en række trænere, ledere og klubber og undrer sig. For hvorfor er det nødvendigt helt at aflyse den resterende holdturnering, hvilket medfører, at der hverken er op- eller nedrykning i denne sæson? Kunne man ikke spille de resterende kampe i starten af udendørssæsonen, op til næste indendørssæson? Spørgsmålene er mange, præcis som den undren der findes ude hos de klubber, der pludselig må sande at de sportslige ambitioner for sæsonen er lagt i graven.
På facebooksiden ”tennissnak” har emnet været til flittig debat blandt de mere end 2000 medlemmer af gruppen. Her giver en lang række klubfolk, spillere og ledere udtryk for deres frustration over den måde, hvor de føler beslutningen er blevet trukket ned over hovedet på dem.
Bred kritik af Dansk Tennis Forbund
Blandt de kritiske røster er Bo Mortensen fra B.93.
– Hvordan kan man finde en vinder i Elitedivisionen, men ingen der skal rykke ned?
Man kan da ikke bare vælge at gøre det halvt. Enten er rækken spillet eller ikke spillet? Reglerne er da meget klarere omkring nedrykning til 1. Division eller kan man bare beslutte som man vil.
Jeg ved godt, det har været en svær beslutning at aflyse rækkerne fra 1. Division og ned og det har formentligt betydet, at vi ikke fik vores oprykning til Elitedivisionen, men reglerne skal da følges.
Samme undrende fornemmelse har cheftræner i Helsingør Tennis Klub, Henriette Kjær Nielsen.
– Når DTF tager den beslutning, må man formode det gøres helt og ikke halvt, som du netop nævner Bo. Inklusiv nedrykning for dem, der reelt set har spillet OG tabt.
Derudover inklusiv at slette alle spillernes resultater og dermed vundne point, OGSÅ for spillere i Elitedivisionen. Da det jo ved opstart efterfølgende bliver endnu mere uretfærdigt end det allerede har været, nu så også på ranglisterne.
Nu har alle de såkaldte ‘profs’ både trænet, spillet kampe, sluppet for nedrykning (fordi kampene ikke gælder) OG stadig vundet point til ranglisten (øh fordi kampene gælder lidt alligevel ) mens alle andre intet kunne gøre. Det kan vel umuligt være meningen det hele skal skævvrides endnu mere nu, lyder kritikken fra Henriette Kjær Nielsen
I Vejle har man i denne indendørssæson satset stort på oprykning til Elitedivisionen. Derfor sidder manden bag satsningen, Lars Baes, også tilbage med en underlig fornemmelse.
– Vi har satset alt på oprykning i Vejle, og jeg kan ikke forstå, at de få argumenter om annullering kan veje tungere end at afvikle kampene i efteråret.
Når man bruger argumentet “Alle er lige” eller lignende om noget, hvor så mange bliver dårligere stillet, så må man selv føle, man har en halvlunken sag, forklarer Lars Baes.
De tre er blot et udvalg i et kor, der undrer sig over, hvorfor beslutningen har været nødvendig. De ser alle muligheder for, hvordan man via smart planlægning vil kunne få de aflyste kampe gennemført, når genåbningen af samfundet finder sted.
Svar fra forbundet: En ulykkelig situation
På Dansk Tennis Forbunds hjemmeside har man i detaljer beskrevet, hvilke valgmuligheder man som forbund havde. Hvilket positive- og negative konsekvenser disse ville have. Desuden har man argumenteret for, hvorfor man har valgt af aflyse holdturneringen.
Vi har bedt Emil Bødker, direktør i Dansk Tennis Forbund, svare på et par opfølgende spørgsmål.
Hvorfor aflyse holdturneringen helt?
– Vi har i denne meget ulykkelige situation vurderet, at det samlet set var den bedste løsning. Der manglede stadig en rigtig stor del af sæsonens kampe. Lige meget hvordan man forsøgte at placere dem i kalenderen, gav det rigtig mange uhensigtsmæssige følgevirkninger. Det står dog helt klart, at der kun fandtes dårlige løsninger i situationen, og at dette altså efter vores vurdering er den mindst dårlige.
Hvorfor ikke finde fleksible løsninger til afvikling, så der kan findes op- og nedrykkere?
– Vi har været igennem mange forskellige løsningsscenarier i processen med at tage den endelig beslutning, og vi finder samlet set, at den beslutning vi har truffet, er den i bedste i det store perspektiv.
Klubber der har satset på oprykning, eksempelvis Vejle, føler sig godt og grundigt snydt. Kan du forstå, at de føler sig efterladt, fordi deres satsning nu ikke giver pote i form af oprykning eller bare muligheden for det?
– Jeg har naturligvis fuld forståelse for, at der er klubber der kommer i klemme ved den trufne beslutning. Det er selvfølgelig meget ulykkeligt, og vi ville ønske, at sæsonen kunne afsluttes på normal vis. Forhåbentlig kigger vi nu først ind i en sommer og efterfølgende en vinter, hvor tennissporten kan dyrkes på bedre vilkår, afrunder Emil Bødker.