De nykårede danske mestre for herrehold, Give, har i efterhånden et par sæsoner været dygtige til at sætte tennis på landkortet i Jylland. Primært fordi deres tilgang er mere folkelig og ligefrem end det tidligere er set. TENNISAvisen har været på besøg i Gryden.
Skribenten var spændt. For hvordan er stemningen i Gryden? Hvem er det der dukker op til tennis i en søvnig jysk provinsby på en onsdag eftermiddag? Og er det overhovedet til at finde frem til den godt gemte gryde?
Det sidste spørgsmål først. Det er ikke så ligetil. I min forberedelse har jeg naturligvis noteret adressen på Give Tennisklub ned og skrevet den i min GPS inden afgang. Det går fint hele vejen til Give og jeg bliver også fint ledt ind på en parkeringsplads. Udover et skilt er der dog intet der indikerer tennis. Nærmere tværtimod. Den største kontrast til den historiske overklassesport er til gengæld overalt – camping. Badetøfler, folk med opvasken under armen og børn med alt for store softice er det første syn, der møder mig.
Nu er jeg ikke nysgerrig journalist for ingenting. Så i stedet for at ringe til klubbens sportschef Lars Baes og bede om hjælp, så går jeg på udflugt mellem campingvogne og teltpløkker. Det er den sidste del af sommerferien der nydes, solen skinner og ingen har travlt. I det fjerne hører jeg en lyd. En velkendt lyd. Tennisbolde der med faste mellemrum bliver ramt af en ketsjer. Rytmisk præcis som det forventes, når man har med nogle af landets fremmeste udøvere af sporten at gøre. Jeg følger lyden, den leder mig til en stor hæk. Heldigvis er der andre før mig, der er ankommet til anlægget af denne alternative vej. En lille sti er skabt autonomt. En sti der leder mig direkte til bagenden af hovedbanen i gryden.
Grill, fadøl, slik og kage
På Center Court er Anders Grinderslev i gang med at varme op til dagens kamp mod Hørsholm Rungsted Tennisklub. En kamp af helt særlig betydning for spilleren, der om nogen har været indkapslingen af den succes Give de senere år har oplevet i den bedste danske tennisrække. Det er Grinderslevs sidste hjemmekamp inden turen går mod København og et medlemskab af traditionsklubben KB.
Til trods for den lidt triste afsked, så er ikke meget forandret i forhold til normalen. På terrassen er der ved at blive varmet op i grillen, fadølsanlægget er allerede i omdrejninger og slik/kagebordet er fyldt op med lækre sager. De frivillige flyver rundt for at hygge om de første gæster og fortælle dem, at de bare skal forsyne sig blandt de mange muligheder for at få kalorier indenbords. Her er der ikke tale om et forsøg på at få skabt ekstra salg til gavn for klubbens ungdomsafdeling. Næ nej, klubben har været så dygtig at lave aftaler med en lang række lokale virksomheder. Det ses tydeligt rundt om på anlægget, der er plastret til med reklamer for alt fra en frisør til lokale håndværkere og naturligvis det lokale supermarked. Aftaler der gør, at alt er gratis til denne holdkamp. Præcis som det har været i alle de sæsoner der har været toptennis i gryden.
Unik stemning og rørende afsked
Jeg er listet op bag den meget populære pølsebod, hvor to dygtige damer lynhurtigt servicerer de efterhånden mange tilskuere. Her er mit lille bord, hvor jeg med duften af grillpølser kommenterer dagens kampe fra Elitedivisionen til SportLive. En flot kulisse at sende tennis fra. Solen stråler og den imponerende tribune er helt fyldt med forventningsfulde publikummer. Inden dagens opgør skydes i gang bliver der overrakt blomster og en billedcollage til dagens hovedperson, Anders Grinderslev. De kommende timer siger Grinderslev farvel og tak på den flottest mulige måde – med to sejre.
– Det har været en unik tid at være med i det her projekt i Give. At der på den måde bliver gjort noget ekstra for tennis og selve oplevelsen er bare så fedt. Det er svært at sige farvel, fordi det her er noget man ikke bliver træt af. Så jeg er meget glad for, at jeg kunne sige farvel med to sejre, det var helt perfekt, fortæller Anders Grinderslev.
Publikum i Give har af gode grunde ikke nødvendigvis den store erfaring med at være tilskuere til toptennis. Det mærker man bare ikke. Det er tydeligt, at der er positiv opbakning til deres egne spillere. Men på ingen måde på en usympatisk måde. Der klappes, når der spilles god tennis. Uanset om vinderen af duellen er fra HRT eller Give. Som tenniselsker gør det en stolt, at der skabes en positiv vibe om tennis til gavn for alle.
Mit første minde med tennis trænger sig på. Et minde fra KB-hallen tilbage i slut 90-erne, hvor publikum støtter de danske spillere, men klapper og understøtter modstanderne af respekt for sporten. På den måde går den gode publikumsstil i arv, det er herligt at opleve. Lad os håbe det at skabe et fællesskab med tennis som omdrejningspunkt, som man har gjort det i Give, kan give inspiration til andre af landets topklubber.