Frederik Løchte Nielsen, Kenneth Carlsen og Holger Rune ærgrer sig over, at Davis Cupformaet i den Euro/Afrikanske Zone 2 er blevet barberet gevaldigt ned. De undrer sig over, hvorfor økonomiske interesser tilsyneladende kan få lov at ændre på det, der har været traditionen i årtier.

I sidste nummer af TENNISAvisen kunne vi fortælle om det nye banebrydende format i den øverste kategori af Davis Cup, World Group. Et format der, hvis det bliver vedtaget senere på året, vil betyde et farvel til alt, hvad der hedder hjemmebane i tennissportens dyst mellem lande. I stedet skal hele turneringen afvikles over en enkelt uge i Kina i slutningen af året. Det vil få flere investorer til at kaste penge efter turneringen, men modstanden mod planerne har allerede været massiv. Især fra nuværende og tidligere spillere, der ærgrer sig over kapitalens indtog på bekostning af turneringens traditioner. Thomas Kønigsfeldt, næstformand i Dansk Tennis Forbund (DTF) og bestyrelsesformand i det Internationale Tennis Forbund (ITF), forklarede i en pressemeddelelse udsendt af DTF, hvorfor det nye setup set med hans øjne er en god ide.

I den tredjebedste række, Euro/Afrikanske Zone 2, hvor Danmark er placeret, er der allerede ændret markant på formatet, der spilles efter. Ikke nok med at kampene er skåret ned fra fem til tre sæt, antallet af spilledage er også reduceret fra tre til to. Alt i alt en mere kompakt uge, hvilket frigør økonomi, men i høj grad også ændrer på den måde et hold er sammen om en af årets få landskampe på. For Danmarks Davis Cupherrer er man maksimalt samlet i tre uger om året, nu mindre, da man først mødes senere på ugen, når fredagen ikke længere er kampdag.

”Som spiller og kaptajn må jeg sige, at det gamle koncept var fantastisk. Ud fra formålet med at sælge billetter, kan det måske være mere fordelagtigt, da kampen med garanti er i live begge dage. Jeg er bare konservativ af natur, jeg elsker tradition og ikke mindst det unikke ved at spille bedst af fem sæt, men ud fra et kommercielt synspunkt giver ændringerne god mening,” forklarer Danmarks Davis Cup kaptajn Kenneth Carlsen, der i sin tid som aktiv selv vandt flere historiske sejr netop efter fem sæt.

Direkte kritik fra Løchte
Ordene fra Kenneth Carlsen faldt i forlængelse af nederlaget til Egypten i anden runde af Davis Cup i Gentofte i starten af april. En weekend, hvor Danmark var tæt på og alligevel langt fra. To kampe havde Frederik Løchte Nielsen rigtig godt styr på, men endte alligevel med at tabe. Marginaler der, set over det brede perspektiv, var forventeligt på et tidspunkt måtte være mod Danmark efter mange tætte sejre de senere år. Men også marginaler der i sagens natur bliver mere afgørende, når det hele afgøres bedst af tre tie-break sæt og ikke over fem sæt med et langt femte sæt. Netop det faktum fik efter opgøret Frederik Løchte Nielsen til at bruge store ord i sin kritik af ændringerne. Ikke som følge af nederlaget til Egypten, men på det mere overordnede niveau.
”Det er sørgeligt, at Davis Cup er blevet en event, der bare skal overstås. Det er hele meningen, når man skærer sådan i afviklingen. Det bliver mest af alt en lang serie af opvisningskampe. Davis Cup har en stolt tradition, der er ude- og hjemmekampe, der spilles bedst af fem sæt, alt sammen noget der gør det hele ekstraordinært. Det har man pillet ud af turneringen med de her ændringer. Det føles sørgeligt, at man på den her måde nedgør Davis Cup,” lyder det fra den mest vindende danske Davis Cup-spiller i historien Frederik Løchte Nielsen.

Han har igennem et langt liv med tennis altid haft Davis Cup som fast holdepunkt i kalenderen, uanset hvordan landskampene har været placeret i forhold til hans egen kalender. Han har været med ved de små ugeturneringer i Zone 3 og de store brag mod eksempelvis Spanien i Zone 1 for et par år siden. Han har dog et godt bud på, hvorfor det er kommet så vidt som at skære i et format, der i årtier har gjort turneringen unik.
”Jeg tror jeg er lidt af en særling, fordi jeg prioriterer Davis Cup. Jeg ved mange ikke prioriterer det på samme måde, fordi det ikke styrker deres egen karriere, men kun er for deres land. Derfor er der sikkert mange af dem der er glade, nu det ikke tager lige så mange kræfter at spille en Davis Cup kamp,” forklarer Løchte Nielsen.

Kritik af kommende ændringer massiv
Udover de ændringer han selv er en del af, har Frederik Løchte Nielsen naturligvis også bemærket ITF´s planer om at fjerne hjemmebanefordelen i World Group og dermed fjerne unikke tennisbegivenheder verden over til fordel for en enkel kommerciel begivenhed i slutningen af året i Kina.

”Ved at placere det hele i Kina i en enkelt uge har det i min verden intet med Davis Cup at gøre længere. Så bevæger vi os over mod noget, der mest af alt er opvisning. ITF tænker kun på toppen, på at tjene penge. De tænker ikke på der er mange mindre lande, der sætter stor pris på at have tennis på hjemmebane. For på den måde at kunne vise egne profiler frem for et hjemmebanepublikum. På den måde er det efter min overbevisning tennissporten, der er den store taber i de her ændringer,” lyder det fra Frederik Løchte Nielsen.

Han understøttes af Kenneth Carlsen, der bemærker de store nationers fordel ved, at truppen til en Davis Cup-kamp fremover kan bestå af ikke fire, men nu fem spillere. Det vil alt andet end lige give nationer med mange gode spillere mulighed for at have et bredere fundament og flere at tage af til holdet.
Det danske bestyrelsesmedlem af ITF, Thomas Kønigsfeldt, har hele vejen igennem været fortaler for de nye tiltag. En holdning der ikke kan undgå at undre, når man hører, hvor kritisk flere førende tennisfolk herhjemme med stor international erfaring er. Kønigsfeldt skal stemme til efteråret med den øvrige bestyrelse i ITF om det nye forslag ud fra egen overbevisning. Hvorfor han mener de nye planer er de rigtige for fremtidens Davis Cup kan du høre i næste nummer af Tennisavisen. Her kan du også høre, hvilken reaktion Thomas Kønigsfeldt har på den massive kritik fra toppen af dansk tennis.

Forrige artikelSøndag 29. april: Parmentier vs. Hercog eneste finale på live TV
Næste artikelMandag 30. april: Champions Battle med fokus på opvisning
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.