Holger Rune har i denne sæson leveret resultater og udvikling mange ville drømme om at levere i løbet af en hel karriere. For den danske teenager er det kun starten på det, der kan blive en unik dansk idrætskarriere.
Ydmygt tager han plads ved siden af de øvrige spillere, der alle er større, stærkere og mere højlydte en den spinkle teenager. Han er med på de voksnes landshold for første gang. Talentet er indlysende, det har de fleste med forstand på tennis i kongeriget bemærket. Som 14-årig er der dog et godt stykke vej op til de voksnes rækker. For her spille råstyrke og erfaring en stor rolle, talent gør det ikke alene.
Erfaringen kan den lille knægt ved navn Holger ikke vende op og ned på med et trylleslag. Den må komme med tiden. I stedet har han sat sig for at være ikke bare en god version af en 14-årig tennisspiller. Han vil være den bedste i hele verden. I jagten på den titel træner, spiser og lever Holger Rune, godt hjulpet på vej af mor Aneke og træner Lars Christensen, som en professionel. Noget ikke mange gør i den alder. Han træner oftest opad, så han på den måde vender sig til et niveau, han aldersmæssigt ikke burde være klar til at begå sig på. Sådan er det med Holger Rune, han lader ikke ting være op til tilfældighederne, alt det der kan kontrolleres bliver kontrolleret.
Hvis du vil leve efter det mål at være foran dine jævnaldrende på alle punkter, så skal du stå tidligt op og i gang med dagens arbejde. Det har Holger forstået.
– Hva så Holger, kan du ikke finde en større skål havregryn?
Den kærlige og kontante bemærkning kommer fra den anden ende af det bord, den danske landsholdsdebutant har sat sig ved. Han smiler nervøst tilbage, da han ser, hvem der har fået resten af holdet til at grine over teenagerens valg af morgenmadsstørrelse. Han undlader at kommentere bemærkningen. I stedet sætter han sig tilrette og går i krig med bjerget af havregryn alt imens han lytter. Lytter til de erfarne spillere på det danske landshold. Spillere der taler om weekendens modstander Egypten, hvordan de senere ugers internationale turneringer er gået og om hvordan dagligdagen som dansker i international tennis hænger sammen. Selvom ketsjeren stadig ligger oppe på hotelværelset er Holger allerede i gang med dagens første lektion. Overalt hvor han kan, suger han viden til sig om den sport han fra helt lille af har drømt om at nå til tops i. Han ved det er på banen, der skal leveres, men samtidig er både han, mor Aneke og træner Lars Christensen konstant opmærksomme på at blive klogere på alle parametre af sporten. Også dem udenfor banen.
Et år udover det sædvanlige
I dagene op til Australian Open 2022 tikkede en glædelig besked ind på mobilen hos Holger Rune. Han havde på yderste mandat fået direkte adgang til årets første Grand Slamturnering. En stor nyhed for ikke bare Holger Rune, men også for dansk tennis. Efter et 2021 fyldt med flotte sejre på lidt lavere niveau havde danskeren formået at spille sig snublende nær top-100 i verden. Som bare 18-årig en enorm præstation, der nu blev belønnet med en billet direkte ind i drømmeland for den danske teenager.
Det var første gang i mere end et årti, at en dansk herrespiller havde lykkedes med at være direkte kvalificeret til en Grand Slamturnering i single. I Danmark blev nyheden bemærket i medierne, men meget mere end det blev det ikke til. Når talen faldt på Holger Rune blev ordene ”talent” og ”potentiale” ofte nævnt. At han i en tid, hvor gennemsnitsalderen for spillere i top-100 i verden nærmer sig de 30, allerede havde formået at spille sig tæt på det fine selskab blev oftest overset.
For de mindre tennisinteresserede var Holger Rune endnu ikke et navn. At være tæt på top-100 er på alle leder og kanter langt fra verdensranglistens nummer 1 og vinder af Australian Open 2018. Det var det pejlemærke mange danskere havde og har, når det kommer til at måle niveauet på en dansk tennisspiller. Det er hårdt at skulle måles op mod en af de største sportsstjerner dansk idræt nogensinde har set. Holger Rune har aldrig sammenlignet sig selv med andre. Han bruger det mest af alt som en motivation, når der er forventninger til ham fra omverdenen. Forventninger der kommer, fordi det arbejde han udviser, giver tro på udvikling og resultater.
Det store gennembrud
Det nye år var ikke mange måneder gammelt, før Holger Runes navn var blevet forsidestof i både internationale tennismedier og de landsdækkende medier hjemme i Danmark. Ved ATP-turneringen i München blev den lokale superstjerne Alexander Zverev besejret på vej til karrierens første ATP-titel. En titel der gav en stor præmiecheck, men mest opsigtsvækkende en BMW at køre hjem i. Problemet var bare, at Holger Rune ikke har kørekort.
Inde på tennisbanen havde den unge dansker i den grad sat sig bag rettet i jagten på stjernerne. Et par uger senere gik det løs i årets anden Grand Slamturnering, Roland Garros i Paris. Her vil kampen i fjerde runde mod grækeren Stefanos Tsitsipas stå som en milepæl. For første gang var Holger Rune dybt i en Grand Slamturnering, hvilket ikke virkede til at påvirke ham. Han udviste modenhed og overskud i forhold til at stå på en centercourt i Paris foran 15.000 tilskuere. Det virkede mest af alt som om, han havde stået i situationen før. Han var forberedt på den. Det var lige præcis det her, han i tusindvis af timer havde trænet på. Nu gik det op i en højere enhed.
Højt at flyve, dybt at falde. Dæmoner har Holger Rune som alle andre tennisspillere. Når man står på den store scene, kan de påvirke dig anderledes end normalt. Det fik danskeren at mærke i kvartfinalen mod norske Casper Ruud. Det iltre temperament hos danskeren kogte over. Tydeligt var det, hvordan han ikke formåede at kanalisere energien over i præstationen på banen. Det var smertefuldt som dansk tenniselsker at bevidne. Det var dyre, men vigtige, lærepenge der blev betalt den onde aften på Center Court i Paris.
Paris Blues og genstart
Måske var det nederlaget i Paris. Måske var det mængden af kampe og den stor energi han lagde i projektet. Måske var det noget helt tredje. De kommende måneder blev en lang sej kamp for Holger Rune. En kamp for at etablere sig på det niveau, han nu var blevet en del af. Et niveau hvor små udsving kan få store konsekvenser. Efter en ekstraordinær periode fulgte en tid med den ene skuffelse efter den anden.
– Hvad der ikke dræber dig, gør dig stærkere.
Sådan lyder omkvædet i en populær popsang. Om den falder i Holger Runes smag skal jeg lade være usagt. Sikkert er det dog, at Holger Rune og folkene omkring ham handlede. Handlede for at danskeren igen kunne vinde tenniskampe, være foran på udviklingen af sit spil. Finde den rytme og ild, der altid har været drivkraften i teenagerens tennisliv.
Mentalcoach BS Christiansen og den anerkendte træner Patrick Mouratoglou blev hentet ind på holdet. Naivt vil det være at tro, at de to alene skabte den rejse, der i efteråret kulminerede med finaleplads i Sofia, titel i Stockholm, finaleplads i Basel og titel med en monomental finalesejr over Novak Djokovic i Paris. Der er dog ingen tvivl om, at nye øjne kan give det friske pust, der måske var brug for, efter det hele var gået lidt i stampe over sommeren. Et stærkt team af specialister omgiver Holger
De flotte sejre og placeringen som nummer 10 i verden har gjort Holger Rune til et brand udover bare ”talentet”. På et år har han formået at tage sig fra tærsklen til drømmeland til top-10. Noget der for nogle spillere tager en hel karriere, mange når det aldrig. Holger gjorde det på 10 måneder.
– Hvad er der sket? Det er svært at svare på. Jeg har spillet godt, fokuseret på at være så meget som muligt i min egen boble. Jeg er så stolt af mig selv i denne turnering, forklarede danskeren efter finalesejren mod Novak Djokovic i Paris.
Forståeligt er det, at det kan være svært at reflektere i en tid, hvor der nærmest på daglig basis er skrevet nye store kapitler i Holger Runes tennismæssige karriere. Fra sidelinjen har Frederik Løchte Nielsen fulgt danskerens flotte udvikling.
– Der er ikke noget i hans spil, der overrasker mig. Det er længe siden, at han overbeviste mig om, hvad han kan opnå. Men det er bemærkelsesværdigt, når en 19-årig gør det, forklare Løchte Nielsen og fortsætter.
– Han er en af de bedste spillere i verden til at bygge et point op i en tid, hvor mange andre slår hårdt og spiller monoton tennis. Der er skabt en fortælling om, at han skulle være mentalt udfordret, men det har ikke været anderledes end for andre 19-årige. Men han har absolut vist fremgang, mener Løchte Nielsen.
En 14-årig Holger Foto: Sportsfotograf.com
Den lille dreng der ydmygt spiste sine havregryn på hotellet for godt fem år siden har vokset sig stor og stærk. Dengang betragtede Holger netop Frederik Løchte og den viden han besad efter mange år i international tennis. Mange portioner havregryn er indtaget siden den landsholdssamling. Tilgangen til tennis for Holger Rune er dog uforandret. En konstant stræben efter at være en endnu bedre udgave af sig selv end nogen turde tro ville være muligt.
Den sæson danskeren har leveret gør naturligvis, at forventningerne udefra bliver større end nogensinde, når vi tager fat på 2023. Forventningerne der for Holger Rune er et positivt tegn. Det er et tegn på, at nogen tror på ham. Et pres? Nej, på ingen måde. Ingen vil nogensinde kunne placere et større pres på den 19-årige tennisstjerne end teenageren selv.
Vi glæder os til at følge jagten på de største titler den kommende sæson.