Alle muligheder holdes åbne, når danske juniorer forsøger at planlægge internationale turneringer

De fleste af de danske juniorer, som forsøger at begå sig på et internationalt plan, har sammen med deres trænere og (formentlig også) forældre haft en række overvejelse om, hvilke turneringer det vil være mest hensigtsmæssige at tilmelde sig.

Ofte vil spillernes rangering sætte en naturlig begrænsning for mulighederne, og især for spillere uden rangering gælder det nogle gange blot om at tage chancen og melde sig til og håbe på, at man kan komme med i kvalifikationen eller endda være så heldig at få et wildcard.

For at finde turneringer, hvor man har blot en minimal chance for at komme ind, kan man indledningsvis ved menupunktet “Cut-Offs” under “Tournamets” på ITFs junior-side, se hvor “cuttet” for at komme ind i henholdsvis hovedturnering og kvalifikation i de forskellige turneringer har været de seneste 6 år.

Ofte forsøger mange spillere at helgardere sig ved at tilmelde sig flere turneringer inden deadline, som for turneringerne i uge 1 var 6. december, hvorefter der var frist indtil 20. december, hvor man stadig kunne nå at fortryde (“withdrawal”).
For turneringer i uge 2 var tilmeldingsfristen 13. december og fristen for withdrawal er 3. januar.

Som hovedregel er “Freeze Deadline” kl. 14 GMT om onsdagen 5 dage før mandagen i turnerings-ugen, dvs. for de turneringer, som starter mandag d. 9. januar er “Freeze Deadline” onsdag d. 4. januar, og “Cut-Off” for turneringen bliver derved baseret på den sidste spiller på Acceptancelisten.
I mange turneringer er cuttet anført som “n/r” (no ranking) ved kvalifikationen (QU), mens det kun for ganske få turneringer er muligt at komme direkte i hovedturneringen (MD=Main Draw) uden rangering, men der er dog eksempler herpå – især udenfor Europa.

 Første uger i Sydamerika, Indien og Sverige

Da Tennisavisen forsøgte at researche, hvilke ITF-turneringer der har deltagelse af danske juniorer i de første par uger af 2017, optrådte flere navne både i Sydamerika, Indien og Europa.

I Grade 1 på Costa Rica var både Sebastian Grundtvig, Patrick Kristensen, Philip Hjorth og Clara Tauson tilmeldt i uge 1.
Clara var desuden også tilmeldt en Grade 3 turnering i Indien og Grade 4 turneringen SALK Open i Bromma i Sverige, hvor også Sebastian var tilmeldt.

Da Tennisavisen talte med Clara lige før Jul var det stadig ikke endelig besluttet, hvilke turneringer hun skulle deltage i, men da hun har en fornuftig rangering var alle muligheder fortsat åbne indtil deadline for withdrawal, og det fremgår nu af Acceptancelisterne, at Clara er i hovedturneringen i Chandigarh (IND), og i de to øvrige turneringer figurerer hun nu på Withdrawal-listen.

Også i uge 2 er Clara tilmeldt 3 turneringer, Grade 2 i New Delhi (IND) og Senec (SVK) og Grade 4 i Malmø, hvor fristen for withdrawal som nævnt er 3. januar.
I både Malmø og New Delhi vil Clara være sikker på at gå direkte i hovedturneringen, mens hun i Senec er no. 4 på Alternate-listen, men dog med stor sandsynlighed for at komme i hovedturneringen, når flere af de øvrige tilmeldt må forventes at flytte til Withdrawal-listen.

Clara kan således senest 3. januar beslutte, hvilken af disse 3 turneringer hun deltager i, men et kvalificeret gæt vil nok være turneringen i Indien, hvor hun jo allerede befinder sig i uge 1.

4 deltagere i Sydamerika med EuroElite

Som nævnt var flere tilmeldt Grade 1 i  Costa Rica uge 1, men efterfølgende er foruden Clara både Sebastian Grundtvig og Philip Hjorth nu på Withdrawal-listen, og tilbage er således kun Patrick Kristensen, der deltager i kvalifikationen, med mindre Dave Bandelin fra Euroelite Tennis sørger for, at han får et wildcard af arrangørerne.
I kvalifikationen deltager desuden 16-årige Lukas Hellum Lilleengen (NOR), der også rejser med EureElite.

Patrick Kristensen og Sebastian Grundtvig
Patrick Kristensen og Sebastian Grundtvig – finalister DISPUK Copenhagen Winthercup 2016

Den oprindelige plan for Sebastian er ændret, så han venter et par uger, inden han sammen med Hannah Viller Møller og Helena Francati slutter sig til Patrick og EuroElite i Sydamerika, hvor de deltager i de sidste 3 Grade 1 turneringer i ugerne 3-5 i Columbia, Ecuador og Paraguay.

Philip Hjorth, der som nævnt oprindelig var tilmeldt i Costa Rica, er i uge 2 på Acceptance-listen til en Grade 2 turnering i Senec i Slovakiet.

Philip Hjorth
Foto: Hjorth – Philip Hjorth

Mange danskere tilmeldt svenske turneringer

Hannah og Helena deltager forinden i Grade 4 turneringen SALK Open i Bromma i uge 1, hvor de begge er direkte i hovedturneringen. Det samme er Olga Helmi, som formentlig bliver seedet 3 i Sverige, hvor Mathilde Tranberg og Olivia Gram er begge i kvalifikationen i kraft af deres rangeringer som no. 826 og 1116.

Hos drengene er Holger Vitus Nødskov Rune eneste danske deltager i SALK Open, hvor han på grund af de 10 optjente point i Rungsted Kyst i oktober kunne få adgang til kvalifikationen.

14-årige Nina Vicic, som i 2016 fik wildcard til de to danske Grade 4 turneringer i KB i februar og Rungsted i oktober og desuden deltog i kvalifikation til en Grade 5 i Kroatien i august, optjente ikke rangliste-point, og hun er derfor ikke inde i kvalifikationen, men hun står anført som no. 38 på Alternate-listen, hvor sandsynligheden for at slippe med er meget lille, især da 34 af spillerne foran hende er svenskere, som arrangørerne forståeligt nok vil prioritere.

Nina er også tilmeldt ugen efter ved Grade 4 turneringen EuroElite ITF Junior Malmo Open, hvor rigtig mange danske spillere har tilmeldt sig, og nogle af dem venter måske spændt på, om de kan slippe ind i turneringen, når Withdrawal-fristen udløber 3. januar.

Ifølge Acceptance-listen er både Clara og Olga de eneste, der er direkte i hovedturneringen, men Clara vil formentlig som omtalt herover vælge at spille i Indien.
Mathilde og Olivia er ligesom i SALK Open inde i kvalifikationen, hvor der også er stor sandsynlighed for, at Linnea Sophie Dissing Fristam kommer med, da hun med sin rangering som no. 1366 er no. 2 på Alternate-listen.

Linnea Fristam
Foto: Sportsfotograf.com. – Linnea Sophie Dissing Fristam

Mille Elsborg og Karoline Laursen er henholdsvis no. 9 og 14 på Alternate-listen, og de har måske en realistisk chance for at slippe ind i kvalifikationen efter withdrawal-fristen, hvorimod det ser umuligt ud for Ida Hasselbalch og Amanda Rommetveit Rohde, Nina Vicic, Anna Marie Møller, Michala Bach Christensen og Olivia Parsholt Beck, der er hhv. no. 72, 78, 92, 95, 100 og 101 på Alternate-listen.

Thomas Kønigsfeldt, Karoline Laursen, Mathilde Tranberg, Olivia Gram
Foto: Sportsfotograf.com. – Karoline Laursen, Mathilde Tranberg, Olivia Gram

Hos drengene er Holger lige præcis på den sidste plads som no. 41 inde i kvalifikationen i Malmø, hvor Jesper Andi Jørgensen kan håbe på, at hans rangering som no. 2331 og no. 21 på Alternate-listen rækker til at slippe med efter withdrawal-fristen 3. januar.
Jesper er på ranglisten med 2,5 point, som er optjent i double, der tæller 25 procent til listen, og disse point kan vise sig at blive adgangsbilletten for Jesper.

Jesper Andi Jørgensen
Foto: Sportsfotograf.com. – Jesper Andi Jørgensen

Her ser det ligeledes umuligt ud for de øvrige danske tilmeldte, Philip Qvist Hyldedal, Martin Nygaard, Oliver Michalik Lind Frederiksen, Oskar Brostrøm Poulsen, Felipe Mikkelsen, Oscar Beck, Carl Emil Overbeck, Kevin Chen, Christoffer Stengade, Vladimir Ristic, Andreas Dyrskov Toftgaard og Anton Lindquist Davidsen, som alle er længere nede end no. 100 på Alternate-listen.
Dog kan man håbe på, at enkelte af danskerne kan få et wildcard, hvilket ikke er helt urealistisk på grund af de nordiske samarbejds-relationer.

Få danske drenge på ITF-ranglisten

Ovenstående forsøg på en pædagogisk indføring i tilmeldings-procedurer kan formentlig anskueliggøre, at det ikke er så enkelt at sende spillere ud og få den internationale rutine, som er en nødvendig forudsætning, hvis Danmark gerne vil have endnu flere spillere, der kan begå sig internationalt, da det er næsten umuligt at komme ind i ITF-turneringer, hvis man ikke allerede har en rimelig rangering.

Som omtalt i Tennisavisen forleden under afsnittet “Har Norge virkelig større bredde end i Danmark?” har Danmark væsentlig færre spillere på ITFs rangliste, end det er tilfældet i Norge, selvom Danmark har mere end dobbelt så mange aktive tennis-spillere.

TE U14 Bergen: Medieinteresse for turnering i Norge

Det er en smule tankevækkende, at der efter Nytår, hvor både August Holmgren, Kasper Elsvad og Romeo Midtgaard Jivraj (årgang 1998) ikke er juniorer mere, kun vil være 3 juniorer hos drengene, som for alvor har formået at etablere sig på ITF-ranglisten, hvilket er Sebastian Grundtvig (2001) og Philip Hjorth og Patrick Kristensen (1999), som begge indleder deres sidste år som junior.

Der har i løbet af 2016 været afviklet 4 ITF-turneringer i Danmark, Grade 4 i KB i februar, Grade 4 i Odense og Grade 5 i Aarhus i juni samt Grade 4 i Rungsted Kyst i oktober, hvor flere danske juniorer fik wildcard.
Det generelle niveau i ITF er dog så højt, at ingen af disse juniorer formåede at optjene point, hvilket kræver at de mindst når 1/8-finalen i hovedturneringen i både Grade 4 og 5.

I Rungsted Kyst var der dog en enkelt undtagelse fra dette mønster, idet Holger Rune i sin debut hos ITF vandt 2 kampe og optjente 10 point ved at nå 1/8-finalen.
I starten af december fik Elmer Møller chancen med et wildcard til kvalifikationen ved Grade 5 i Stavanger, hvor han med 3 sejre i kval og sejr i 1. runde optjente 5 point, inden han tabte i 1/8-finalen.

Både Holger og Elmer, som begge er årgang 2003, vil formentlig være i stand til at etablere sig på ITF-ranglisten i det nye år, hvorved det fremadrettet bliver nemmere at udvælge de rette turneringer, hvor der både tages hensyn til, at de har mulighed for vinde titler i TE-regi og blive testet for alvor i ITF-regi.

Holger Vitus Nødskov Rune, Elmer Møller
Foto: Aneke Rune – Holger og Elmer i deres “unge dage” – nu er de 13 år

De fleste af de øvrige nævnte drenge, som endnu ikke er på ITF-ranglisten, har formentlig størst gavn af at deltage i flere TE-turneringer i deres respektive aldersgrupper, og først når de begynder at nå langt i category 3 og senere category 2 etc. er det formentlig realistisk, at de kan begå sig i ITF.
Alligevel kan det være nyttigt, at flere af dem får wildcard til de danske ITF-turneringer, så de får en god fornemmelse af, hvad det kræves for at være med.

Flere af de unge drenge har dog vist, at de brænder for deres tennis, og mange af dem er meget aktive i TE-regi, hvor flere bl.a. samarbejder med EureElite, så der er begrundet håb om, at flere af dem kan opnå et niveau, så Danmark også i antal mindst kan matche nordmændene i ITF-regi.

Oskar Brostrøm Poulsen, Asger Emil Ildor, Felipe Mikkelsen
Foto: Ildor – Oskar Brostrøm Poulsen, Asger Emil Ildor, Felipe Mikkelsen – TE Waiblingen 2016

Hos pigerne har Danmark væsentlig flere på ITF-ranglisten, hvor der fra Nytår vil være 11 piger, som har optjent point i 2016, og derfor er der i denne omtale primært fokuseret på, at der er ganske få danske drenge på ITFs junior-rangliste, hvilket disse 3 herover samt flere andre forhåbentlig kan ændre på i de kommende år.

Det øverste billede er fra Värnamo i Sverige, hvor Hannah Viller Møller vandt titlen med finalesejr over Clara Tauson, som senere tog revanche i finalen ved senior DM.

 

 

 

 

 

Forrige artikelWTA Tennis: Ana Ivanovic indstiller karrieren
Næste artikelEurosport fortsætter med uforandret kommentator-team
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.