Med en god kombination af traditionelle begivenheder og nye tiltag har Jyllands Tennis Union ambitioner om at udvikle tennis. En sport der de senere år har haft udfordringer i det meste af Jylland.

Det var ikke til debat. Det var her man var, hvis man ville være noget.
På den lille brostensbelagte vej fornemmede man allerede, hvad der ventede. Her var det mere reglen end undtagelsen, at der på det pæne fortov lå rødt grus. Tabt fra de tusindvis af tennissko der i dagene omkring den traditionsrige tennisturnering Leschly Cup i Aarhus-klubben ALTS havde spadseret på fortovet på vej til eller fra kamp.

Uanset om man var jyde, fynbo eller københavner, så var der her man var, hvis man var noget med tennis. Aarhus samlede for en uge hele Tennis-Danmark til en turnering af en kaliber, man i dag kun kan drømme om at skabe. Kvalifikationsturnering for at komme ind i kvalifikationen og fyldte ungdomsrækker, hvor juniorerne dystede og samtidig kunne blive inspireret af at se landets bedste seniorspillere på nabobanerne.
Dengang var der elitespillere fra hele landet, i dag er den slags nærmest udelukkende et fænomen omkring København. Den tilstand vil formand i Jyllands Tennis Union, Frits Rasmussen, gerne ændre på.
Formand for Jyllands Tennis Union, Fritz Rasmussen
– Vi skal have jysk tennis op på en højere klinge end det har været tilfældet de senere år. Det kan der ikke herske tvivl om. Særligt vores turneringstennis halter efter, hvilket gør det til et naturligt fokusområde for os som union. Vi kan godt se, hvordan det meste centrerer sig omkring hovedstadsområdet i dag. Sådan skal det ikke være fremover, vi vil være med til at skabe rammerne for, at flere jyske spillere og klubber kan blande sig, når det handler om turneringstennis, fortæller Frits Rasmussen.
Basen for at spille tennis på turneringsplan i Jylland er der ellers. Det har den været i mange år med jyske mesterskaber i forskellige kategorier, holdturneringer og skumtennisarrangementer. Formater der har forskellig succes. Mens de jyske mesterskaber oplever fremgang, er holdturneringen en udfordring, der skal arbejdes på. Fordi det er afgørende, at flere klubber deltager så køreafstanden bliver kortere og det kan blive lettere at skabe ligeværdige kampe.

Træning, trænere og fællesskab er nøglerne
Det tilbud du bliver mødt af, når du melder dig ind i en klub, er afgørende for, om du bliver hængende. Sådan er det i mange idrætsgrene, tennis er en af dem. Når to nye medlemmer melder sig ind i en tennisklub for at spille sammen, er det en god historie. Udfordringen opstår, når den ene bliver skadet, for så er risikoen for at den anden også falder fra overhængende. Hvis altså ikke man har sikret, at de to nye medlemmer har fået et tilbud om at blive integreret yderligere i klubben.

– Det er her kvalificerede trænere spiller en afgørende rolle. Så klubben kan tilbyde voksenintroduktion og andre målrettede tilbud de forskellige segmenter. For så kan det godt være, at en spiller falder fra, men den anden har måske fundet ind i en gruppe via træningen, som giver mulighed for at spille med flere. Desto mere du gør for at tilbyde aktiviteter, desto mere øges chancen for at fastholde. I Ribe Tennisklub, hvor jeg er, fra har vi 12 trænere, der tilbyder aktiviteter til alle medlemsgrupper. Vi er vokset med 100 procent i medlemmer de sidste 10 år. Det var ikke sket, hvis ikke vi havde dygtige trænere med målrettede tilbud til medlemmerne, fortæller Frits Rasmussen.
Han oplever en stor villighed fra Dansk Tennis Forbund til at få uddannet trænere. Udfordringen er, set udover hele Jylland, at få rekrutteret tilstrækkeligt med deltagere til trænerkurserne. Et problem der særligt er stort i de mindre klubber. En af løsningerne, der allerede er godt i gang, er at større klubber ”låner” trænere ud til mindre klubber. Det løser dog ikke udfordringen i de områder, hvor der ingen stor klub er. Som et nyt forsøg til at lokke flere afsted på træneruddannelse har JTU søsat et projekt, hvor unionen betaler halvdelen af klubbens nettoudgift til at sende en træner på coachuddannelse. Ganske enkelt, fordi trænermanglen er et nøgleomdrejningspunkt for at få vendt udviklingen.

Træning på tværs
Frits Rasmussen tror på, at eliten også er vigtig at understøtte i en udfordrende tid for tennissporten i Jylland. Derfor støttede man i flere år op under de internationale ITF-turneringer i Vejle, Kolding og Aarhus 1900 for på den måde at skabe opmærksomhed omkring sporten og give mulighed for at unge som ældre kunne blive inspireret af dygtige spillere i turneringen.
Det ville selvfølgelig være bedst, hvis der også var jyske spillere med i turneringen, hvilket er en af de medvirkende årsager til nogle af de nyere projekter unionen har søsat.
– Vi har lavet en række unionstræningsforløb for vores bedste spillere, samt et andet forløb for turneringsaktive juniorer. Ved at samle spillere på tværs af klubber kan vi skabe et godt træningsmiljø og samtidig få skabt netværk mellem spillere, der ellers ikke lige ville mødes i hverdagen. Med en række emnerettede træningssamlinger forsøger vi derudover at give mere kvalitet til klubtræningen, alt sammen med fokus på at både fastholde og udvikle ungdomsspillerne, fortæller Frits Rasmussen.

Formanden i Jyllands Tennis Union, Frits Rasmussen, håber at de nye tiltag vil sætte skub i en udvikling, der med tiden kan sprede sig som ringe i vandet. Her på Tennisavisen glæder vi os til at følge med i udviklingen og ønsker held og lykke med at få genrejst tennissporten.

Forrige artikelUge 41: Perfekt start for Holger i Shanghai. Elmer møder atter Ramos-Vinolas efter titel i Portugal
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.