To år i træk har Boldklubben Marienlyst måtte bede Odense Kommune om ekstra støtte for at få byens moderne tennishal med seks baner til at løbe rundt. Igen i år kom klubben med hatten i hånden overfor de lokale politikere, men nu siger tennissporten stop.
Det var svært at se, hvad der skulle gå galt. Efter i flere årtier at have kæmpet for en moderne tennishal til både byens og hele øens aktive tennisspillere lykkedes det endelig den 29.november 2014 at slå dørene op til Vestdanmarks mest moderne tennishal i Odense med seks baner. En hal der var blevet til via et samarbejde med boldklubben Marienlyst. Den blev bygget i forlængelse af eksisterende sportshaller og fodboldbaner, hvilket gav mulighed for en række synergieffekter i forbindelse med den daglige drift.
Netop driften skulle inden længe vise sig at være en langt større udfordring end først forventet. I udgangspunktet var planen, at Tennis Club Odense, med fuldtidsansatte Kristoffer Jørgensen i en nøglerolle, skulle varetage administrationen af tennishallen. Udlejning, rengøring og daglig drift af tennisdelen af sportskomplekset. Da Kristoffer Jørgensen fratrådte, og Tennis Club Odense ikke genbesatte posten, så overgik denne arbejdsopgave til Boldklubben Marienlyst. En klub der udover en direktør, der tidligere havde spillet tennis, ingen kontaktflade til tennissporten havde. Med andre ord var de der skulle sikre maksimal belægningsprocent og promovere hallen for det relevante publikum bagud på point fra start.
Den skæve start efter de flotte skåltaler ved åbningen fik politikerne allerede at føle i slutningen af 2015, da det blev klart at kommunen måtte finde 350.000 kroner frem i ekstra tilskud. Penge der ikke var en del af den oprindelige aftale. Her stod der klart og tydeligt, at Marienlyst selv skulle sikre balance i regnskaberne. I 2016 bad boldklubben igen om ekstra tilskud, denne gang på 270.000 kroner. Og i starten af 2017 stod det klart, at klubben heller ikke i hallens tredje leveår havde formået at få indtægter og udgifter til at hænge sammen. Denne gang lød regningen til politikerne på 375.000 kroner fra den nye direktør Jens Martinus, der undervejs afløste direktøren med fortid i tennissporten.
Jens Martinus pointerede, at det nok ville være en god ide at inddrage tennissportens egne organisationer i kampen for at skabe balance i regnskaberne. Man kan dog undre sig over, hvorfor dette ikke var sket på et langt tidligere tidspunkt i den proces, der allerede var kørt af sporet. For den opfordring var formanden for Fyns Tennis Union, Kaj Holm, ikke lang tid om at tage til sig.
”Jeg undrer mig over, hvordan man kan få en hal med marginale udgifter til at køre så dårligt. Udover lidt rengøring og varme er der så godt som ingen udgifter. I de regnskaber, vi i øvrigt har måttet kæmpe hårdt for at få lov at se, kan vi se helt urimelige posteringer til rengøring. Det virker som om Marienlyst har smurt dårlig økonomi af på tennisdelen for at finansiere den del af klubben de har interesse i, volley og fodbold,” forklarer Kaj Holm.
”Det var og er vores store frygt, at en del af tennisbanerne permanent bliver inddraget til Volleyball, noget Marienlyst satser meget på. Jeg har fået mange henvendelser fra tennisfolket, der brokker sig over redskaber fra Volleyball flyder i tennishallen. Samtidig kan vi se, at aflysningerne af tennistimerne er langt flere, end det der står i aftalen,” forklarer Kaj Holm.
I aftalen mellem parterne er en del, der giver Marienlyst ret til at anvende tennishallen til andre formål end tennis x-antal dage om året. En aftale der ifølge Kaj Holm altså ikke er overholdt.
Tennissporten skal overtage
Da Adm. Direktør i Marienlyst Jens Martinus proklamerede, at der skulle flere offentlige kroner til tennishallen i foråret 2017 var det dråben der fik bægeret til at flyde over for det fynske tennisfolk.
Selvom en belægningsprocent på 50 var i den lave ende havde Kaj Holm og andre længe undret sig over det store underskud. I medierne kunne de forstå, at det var svært at drive en tennishal, men Kaj Holm mener der er noget, der ikke bliver sagt. Derfor tager han og Fyns Tennis Union fat i den ansvarlige rådmand, Jane Jegind (V), i Odense Kommune. Dialogen om at tennissporten selv skal varetage driften af hallen bliver indledt, hvilket kommunen i sagens natur er yderst interesseret i, da det kan betyde, at ekstraordinære tilskud ikke skal gives.
Denne dialog er fortsat i gang, hvilket naturligvis også vil betyde, at det fynske tennisfolks egeninteresse i at promovere hallen og skaffe arrangementer til byen vil vokse signifikant. Ved at drifte hallen selvstændigt vil et overskud via udlejning og turneringer tilfalde tennissporten, hvilket Kaj Holm ikke ser som den vigtigste del, men som en bonus. Vigtigst er det at bevare hele hallen til tennis.
Kort tid efter meldingen om en mulig overdragelse til tennissporten meldte Marienlyst ud at samarbejdet med direktør Jens Martinus ville ophøre med virkning fra 1.4. Stillingen ville ikke blive genbesat, da man ikke fandt økonomien til en sådan position var til stede. Hvornår den endelige afgørelse om, hvem der fremover skal drifte tennishallen i Odense falder vides endnu ikke.