Fra 2018 og tre år frem skal finalen i både Davis Cup og Fed-Cup afholdes i Palexpo i Geneve. Det har det internationale tennisforbund, ITF, besluttet. København var til det sidste med i kampen om værtsskabet.
København med en ny multiarena stod sammen med byer som Istanbul, Miami og Wuhan i feltet af kandidatbyer til at arrangere et nyt stort event i tennisregi. For der bliver i fremtiden ikke tale om ude- og hjemmebane, når der spilles finaler i de to store nationsturneringer, Davis Cup for mænd og Fed-Cup for kvinder. Det er en radikal ændring, da systemet i mange år har været bygget op omkring en arrangerende nation, der tilmed har fordel af at kunne vælge underlag. Sådan vil det også fremover være i de indledende runder, men finalen afvikles fra 2018 og tre år frem på neutral grund i Schweiz, neutral hvis ikke Schweiz kvalificerer sig naturligvis.
Det er det internationale tennisforbund, ITF, der står bag denne beslutning. Formålet er at give finalerne i de to traditionsrige turneringer mere liv og opmærksomhed. For uagtet mange lande går op i de to turneringer, så lever selve finalerne ofte en stille eksistens set i forhold til, hvor stor en eksponering finaler i eksempelvis Grand Slamturneringer modtager. Her er de bedste spillere på tværs af køn samlet, måske det også er her ITF har fundet en del af deres inspiration til den nye struktur.
”Vi skaber med denne strukturændring det, der svarer til World Cup i tennis. Jeg er klar over, at ikke alle er enige i denne beslutning, men vi har internt i ITF haft gode snakke om emnet, og jeg føler mig sikker på det er den rigtige vej at gå. Jeg tror faktisk, at dette på sigt kan udvikle sig til at blive den femte Grand Slam,” udtaler præsident i ITF David Haggerty.
Beslutningen om omdannelsen af finalerne kommer på et tidspunkt, hvor presset på de to turneringer er større end nogensinde. Ifølge flere valide kilder er mændenes organisation, ATP, i overvejelser om at indføre en holdturnering i eget regi. Et sådant initiativ vil være i direkte konkurrence med Davis Cup. Nok samarbejder ATP og ITF på flere områder, men de to er på mange andre områder i konkurrence med hinanden om sponsorer til tennissportens forskellige turneringer.
Flere reformer på vej
En ting er at skabe rammerne for store tennisbegivenheder, det tror ITF er opnået med placeringen i en hal i Schweiz med plads til mere end 15.000 tilskuere. Den næste udfordring såvel Davis Cup som Fed Cup har kæmpet med de senere år er tilknytningen af sportens største stjerner. For i modsætning til ATP- og WTA-turneringer gives der hverken præmiepenge eller ranglistepoint for deltagelse i landskampene. Naturligvis kompenseres mange spillere for deres deltagelse via de nationale forbund, men i en travl og tætpakket kalender er det langtfra altid Davis Cup og Fed-Cup har øverste prioritet. Eksemplerne på dette er mange, hvilket eksempelvis har fået ITF til at kræve deltagelse i et minimum af landskampe for at kunne kvalificere sig til OL. Det har hjulpet, men der er fortsat mange afbud.
Det at spille Davis Cup i den nuværende struktur kan give op til tre kampe af fem sæt over tre dage. En fysisk belastning, der i fremtiden kan blive mindre. Der fortæller det danske bestyrelsesmedlem af ITF, Thomas Kønigsfeldt.
”Vi vil i ITF gerne imødekomme spillernes krav og ønsker. Det er ofte endt i langvarende og udmarvende fem-sæts-kampe. Men nu er der planer om at gå ned til to-dages-arrangementer, og ydermere nedsætte hver kamp fra bedst af fem sæt til bedst af tre sæt. Hver holdkamp indledes med fire singler, og vil efter alt at dømme bliver afsluttet med en double,” udtalte Thomas Kønigsfeldt tidligere på året til dagbladet BT.
Han håber de mindre slidsomme betingelser vil få flere af sportens superstjerner til i hyppigere frekvens end tidligere at stille til start for deres land. I modsætning til eksempelvis fodbold og håndbold er det i den mere individuelle tennissport endnu ikke lykkedes at skabe en kultur, hvor det at repræsentere sit land er normen. En ting er sportens individuelle karakter, noget andet er sportens tre magtfulde organisationer, der ikke altid arbejder i retning af samme mål.
Davis Cup er en af de mest traditionsrige sportskonkurrencer mellem lande. Turneringen blev første gang afviklet i år 1900. Kvindernes Fed-Cup kom til i 1963 og har sidenhen udviklet sig til at være en af de største årligt tilbagevendende sportsbegivenheder mellem lande verden over. De nye strukturændringer vil primært ramme i toppen af de to turneringer. I de nederste rækker i såvel Davis Cup og Fed-Cup spilles der allerede bedst af tre sæt og desuden afvikles disse rækker ofte over en uge på en location, hvor mange nationer er samlet. Det er kun i de 2-3 øverste rækker der opereres med ude- og hjemmebanefordel. Det vil der fortsat i den nye struktur, finalen i World Group undtaget.