Af Michael Grube Andersen

Lørdag d. 16. marts 2019 er der i Kolding ordinær generalforsamling i Dansk Tennis Forbund. Generalforsamlingen er den øverste myndighed i dansk tennis, og der er alt mulig grund til, at din klub i år kommer og deltager i en seriøs debat og de valg, som vil være med til at afgøre udviklingen i dansk tennis i de kommende år.

Økonomi skal styrkes nu
I en tid med højkonjunktur, Grand Slam-triumf til Caroline Wozniacki og flotte resultater af unge danske talenter er vi alligevel ikke lykkedes med at hæve sponsorindtægterne til Dansk Tennis Forbund. Det presser forbundets økonomi, hvor der er brug for flere ressourcer, hvis det for alvor skal lykkes at vende udviklingen i medlemstallet i DTF. Hvis det ikke markant lykkes at styrke DTF’s sponsorgrundlag nu – med en mere målrettet indsats, så kan det blive mere op ad bakke, når den næste lavkonjunktur kommer. Det må også være en gylden mulighed, at DTF har 100 års jubilæum i 2020.

Vi skal være konkurrencedygtige
Mange mindre tennisklubber i Danmark oplever kontingentet til DTF som for dyrt, når de sammenligner med kontingentet til DGI. Det kan vi ikke ignorere. Tværtimod skal der arbejdes mere fokuseret på at have de helt rigtige tilbud til klubberne i DTF, og der bør besluttes en ny kontingentstruktur, så DTF og lokalunionerne opfattes som konkurrencedygtige organisationer, som de mindre tennisklubber selvfølgelig også vil være medlemmer af. Alternativt vil vi opleve, at mindre klubber i de kommende år drysser ud af DTF, og det vil især ramme lokalunionerne hårdt. Fyns Tennis Unions generalforsamling har derfor bedt FTU om at arbejde for en ny kontingentstruktur i DTF, hvor alle medlemsklubber kun betaler kontingent til deres lokalunion for de første 100 medlemmer, mens de fra medlem nummer 101 både betaler kontingent til lokalunionen og DTF. Det forslag håber vi på hele Tennisdanmarks opbakning til, så det indføres senest i 2020, og så de mindre klubber ikke fravælger DTF og lokalunionen.

Flere træningsmiljøer med mere kvalitet
Hvis man kommer uden for København og Nordsjælland, så er der i dag ofte alt for stor afstand mellem klubtræningsmiljøer med høj kvalitet – især for unge spillere, der gerne skal have lyst til at dyrke tennis som deres primære sportsgren, hvis vores sport skal gå en stærkere fremtid i møde – og det skal den jo! Det kommer til at kræve et langt sejt træk, hvor både klubber, lokalunioner og DTF skal bidrage og arbejde godt sammen om at vende udviklingen. Især er der brug for nytænkning og fokus på udvikling i klubberne, som selv skal være primus motorer. Her kan padelbane(r) også være en spændende og relevant mulighed for tennisklubber, der gerne vil have mere liv og aktivitet for alle aldersgrupper på deres anlæg. Lad os gøre padel til en foreningsaktivitet i
mange danske tennisklubber, da alternativet er, at denne nye sportsgren bliver forankret i kommercielle centre, der kan trække liv og aktivitet ud af vores tennisklubber.

Mere centralisering eller øget nærhed i dansk tennis?
Der er kræfter i DTF’s bestyrelse, som arbejder for øget centralisering i dansk tennis. Den tilgang er vi i Fyns Tennis Union meget uenige i. I FTU tror vi tværtimod på øget nærhed til vores klubber, ledere, trænere og spillere som en vigtig forudsætning for at udvikle tennis i Danmark, og vi oplever netop, at den nærhed har været helt afgørende for de succeser vi oplever i fynsk tennis med Fyn Skumtennis Tour, Fyn Rød-Orange-Grøn Tour, Fyn Trænerinspiration, Fyn Kvindetennis Tour og FTU Talenttræning. Alle sammen tiltag, der bygger på vores nærhed og tætte samarbejde med klubber, ledere, trænere og spillere. Vi tror, at nærheden og styrkede lokalunioner er en vigtig nøgle til en positiv tennisudvikling i Danmark, og bestemt ikke, at lokalunionerne tømmes for aktiviteter med yderligere centralisering.

DTF’s bestyrelse skal være strategisk stærk og levere synlige resultater
En bestyrelse skal have fokus på strategisk udvikling og have klare pejlemærker for organisationens udvikling, som der arbejdes målrettet imod. Meldingerne fra DTF’s bestyrelse er, at den aktuelle bestyrelse fungerer dårligt, og at der er intern splid og uenighed om bl.a. dyre rejser til mange eksotiske rejsemål rundt i hele Verden – delvis sponsoreret af DIF, mens der mangler fokus og fremdrift, når det gælder tennis herhjemme i Danmark. Det er bare ikke godt nok – og det kan vi som klubber og lokalunioner i dansk tennis ikke være tjent med.

Mød op på generalforsamlingen og vælg et nyt bestyrelseshold
Der er brug for at vælge et nyt bestyrelseshold med friske og dygtige kræfter, der både kan og vil sætte en ny og klar kurs for dansk tennis – og som vil forpligte sig til at levere på:
– 1. at gøre DTF til en konkurrencedygtig organisation også for de mindre tennisklubber
– 2. primær fokus på at skabe udvikling i dansk tennis frem for at dyrke internationale relationer
– 3. styrket økonomi via øgede sponsorindtægter senest i 2020 og mere fokuserede udgifter
– 4. stærkt samarbejde med lokalunionerne om øget nærhed til klubberne i hele Tennisdanmark
– 5. at styrke talentmiljøerne og generelt bidrage til flere klubtræningsmiljøer med mere kvalitet
– 6. at være en strategisk stærk bestyrelse med evne til at kommunikere en klar vision for DTF
– 7. generelt at skabe en styrket organisation og udvikling til DTF’s 100 års jubilæum næste år

Skrevet af Michael Grube Andersen, mobil 40895511, Michael@Grube-Andersen.dk formand i Vester Skerninge Tennisklub på Sydfyn siden 1996, næstformand i Fyns Tennis Union og freelancekonsulent i Dansk Tennis Forbund

Forrige artikelITF Junior Thailand: Holger i semifinale og double-finale i Grade 1
Næste artikelWTA Indian Wells 2019: Wozniacki tabte til Alexandrova trods hæderligt spil
Gæsteskribent
Tennisavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.