Nyt initiativ i Hørsholm annoncerer seriøse forandringer i dansk tennis. Danmarks første internationale tennisakademi, North Stars Tennis Academy (NSTA), er nemlig blevet en realitet. Det er et projekt, som i fremtiden skal være med til at løfte det danske tennisniveau.
Dansk tennis er på vej mod nye tider. Hørsholm-Rungsted Tennisklub (HRT) kunne allerede tilbage i august måned offentliggøre, at et tennisakademi ville se dagens lys. Det internationale projekt med toptrænerne, tyske Sönke Capell og franske Thierry Guardiola i spidsen, tilbyder træning med høj kvalitet i professionelle rammer både for nationale og internationale spillere, der går med en drøm om en dag at blive verdensstjerner. Akademiet har base i Hørsholm, men fungerer uafhængigt af tennisklubben.
– Det er et internationalt projekt med en masse lande involveret, men det er også målet. Ordet ’akademi’ er stort og forholdsvist nyt i skandinavisk tennis, især i Danmark, så vi har måttet tilpasse strukturen til resten af systemet, men det internationale islæt er naturligvis stadigvæk vigtigt, siger Sönke Capell.
En chance for at ændre den danske mentalitet
Det er efterhånden ikke usædvanligt, at de danske tennistalenter søger amerikanske himmelstrøg, når de står på tærsklen til at blive professionelle. College-tennis er blevet en mulighed som mange elite-spillere griber. Dog er det oftest i mangel af bedre alternativer herhjemme og akademiet er, ifølge trænerne, et forsøg på at skabe en attraktiv pendant til de amerikanske colleges. Akademiet skal bryde med tanken omkring, at det er umuligt at skabe en seriøs tenniskarriere i Danmark.
– Vi har mange danske juniorer som spiller ITF-turneringer rundt omkring i verden. Her får de et vist niveau, nogle rammer endda rigtig højt, men spørgsmålet er, hvad der sker med spillerne, når de bliver professionelle. Den nuværende tennis-struktur i Danmark giver de unge spillere begrænsede muligheder for videreudvikling og derfor søger de oftest til udlandet, siger Thierry Guardiola.
Tanken bag hele projektet er at udnytte spillernes basale tekniske færdigheder, klubbernes gode arbejde og ikke mindst den i forvejen eksisterende tennis-struktur, således at de unge spillere kan skabe en udvikling, der også fortsætter efter junior-årene. Og udvikling er netop akademiets filosofi.
– Dansk tennis udgør et klubsystem, hvor gruppen og det sociale er væsentlige elementer, og derfor fylder det individuelle aspekt ikke ret meget. Tennis er dog en individuel sport, så i sidste ende er det en 1:1 kamp. Vi ønsker at skabe et miljø for unge, der har de samme mål og som gerne vil lære mere end, hvad klubberne kan tilbyde på nuværende tidspunkt, siger Guardiola.
Dog pointeres det, at formålet ikke er at udrydde det sociale aspekt, snarere at adaptere nye elementer i det eksisterende system, således at de unge spillere kan få det maksimale udbytte i udviklingsprocessen.
– Vi håber at det danske tennissamfund ser dette som en mulighed og ikke som en negativ ting. Det er umuligt at ændre en kultur i et land og det er heller ikke vores hensigt. Det er perfekt, at vi har klubberne, det er perfekt at vi har klubsystemerne, som tilbyder ting vi ikke kan, men på den anden side tilbyder vi også noget, som klubberne ikke kan, siger Capell.
North Stars Tennis Academy er ifølge Guardiola et vindue for dansk tennis, ikke kun i forhold til spillerne, men også i forhold til trænerne. Det er et akademi, der gerne skal være med til at udvide horisonten og være en øjenåbner for behovet for nye visioner, der rækker udover den sociale tenniskultur.
– Danmark er enormt stærk på det sociale område og har derfor også kæmpe succes i de kollektive sportsgrene, også i tennis. De spillere, der har høje ambitioner, har dog behov for mere end det sociale. Klubberne kan ikke altid leve op til dette behov, fordi de allerede er inde i et veletableret system, og har måske heller ikke de nødvendige faciliteter og antal trænere. Derfor ser vi det som vores mål, at akademiet skal være i stand til at løfte denne opgave, siger Guardiola.
Akademiet er et frisk pust i den danske tenniskultur
Den danske tenniskultur har længe været styret af traditionelle tankegange, men akademiet forsøger nu på sin vis at gøre op med den klassiske tennistræning med grupper af typisk 10 spillere, ved blandt andet at opdele spillerne i små træningsgrupper af to til tre spillere, hvor det centrale i træningspassene er, at der er tid til at fokusere på de basale færdigheder og små detaljer.
– Vi har valgt at følge det klassiske akademis struktur, hvor spillerne typisk træner i grupper af to til tre spillere, hvor træneren begynder og slutter med spillerne på banen. Det kræver ansvar af spillerne og er desuden med til at skabe et tættere forhold til trænerne, når først samtalen også træder i spil, siger Capell.
Og netop dialog med spillerne er et afgørende værktøj for de to trænere, der mener, at akademiet udmærker sig til dette formål, i og med at der er tilstrækkeligt med tid til at arbejde og tale med hver enkelt spiller under træningspassene.
– Man kan ikke bruge den samme strategi på alle spillere. Her er der skabt plads til individualitet og der er tid til at følge op på hver enkelt spillers udvikling helt ned i mindste detalje, således at de også får mulighed for at ændre på forskellige elementer, der gerne skal resultere i en endnu hurtigere udvikling, og det er rigtig vigtigt, siger Capell.
NSTA er en gevinst for alle parter
Capell og Guardiola ser bestemt akademiet som et plus, både for spillerne, men også for de respektive trænere, der forhåbentlig gerne skal ende med at få endnu dygtigere spillere, der dermed også kan høste flere sejre og større succes til klubberne.
– Det handler udelukkende om spillerne. Vi giver dem muligheden for at prøve sig selv af, og forhåbentlig bliver de bedre, hvilket i sidste ende betyder at klubberne også vinder på det, siger Capell.
Selvom nogle trænere frygter, at der med etableringen af et tennisakademi vil opstå en sammenblanding af interesser, benægter akademiets bestyrelse, at det i virkeligheden er et forsøg på, at HRT skal overtage spillere fra andre klubber. Capell og Guardiola appellerer i den sammenhæng enstemmigt til, at klubberne skal sænke forsvarsparaderne og bakke deres spillere op, hvis de ønsker supplerende træning, som befinder sig uden for klubregi.
– Vi forstår godt, at dette projekt er noget helt nyt og måske forvirrende for enkelte klubber og trænere, men der er ingen grund til at være så beskyttende og frygte klubfiskeri. Vi ønsker ikke at ”stjæle” spillere. Det er helt op til den enkelte, om han eller hun vil gøre brug af NSTA. Vi har valgt at gøre akademiet til et neutralt sted, et åbent marked for alle spillere, som er interesseret i egen udvikling, siger Capell.
På trods af delvis skepsis omkring projektet, er de fleste klubber og trænere dog positivt stemte over for den nye idé, og det glæder i særdeleshed NSTA, der ser kommunikation som det største mål og som hovedkilden til samarbejde.
– Selvfølgelig ønsker vi at træde i dialog med klubberne og trænerne omkring de pågældende spillere, for det handler jo netop ikke om trænerne, men om spillerne. Det er en mental ændring, der skal finde vej, men det er en proces som tager tid. Dette er en chance for at vise alle, at akademiet er et åbent sted, så lad os gøre det sammen for at hæve tennisniveauet i Danmark, siger Capell.
HRTs eget talentprojekt, Top Elite-programmet, hvor Sönke Capell, Silvija Talaja og Joachim Bengtsson er tilknyttet, fungerer i øjeblikket som en overbygningsbro mellem Hørsholm-Rungsted Tennisklubs eget træningsprogram og akademiet, hvor klubbens bedste spillere, der er tilknyttet Top Elite-programmet også kan optages på NSTA. Dog er det vigtigt at nævne, at optagelseskravet for akademiets vedkommende er, at spillerne skal være medlem af HRT. Bestyrelsen understreger i den sammenhæng, at spillerne stadigvæk kan repræsentere deres respektive klubber, såfremt de ønsker dette.
– Akademiets spillere er en del af HRT, når de træner, og de skal derfor være medlemmer af HRT, hvor de i den pågældende periode skal betale medlemskab. Kontingentet er inkluderet i omkostningerne til akademiet, siger HRTs formand og medstifter af NSTA, Flemming Heegaard.
Formanden påpeger desuden, at det udelukkende er et personligt spørgsmål for spillerne, hvorvidt de ved indtrædelse i akademiet også ønsker at repræsentere HRT.
– Selvfølgelig har træningsprogrammet og akademiet en effekt. Det er med til at skabe et attraktivt miljø, fordi gode spillere kommer til, men det er kun en gevinst for alle og det er i sidste ende det, man skal kigge på. Det er godt for dansk tennis, så selvfølgelig er der bevægelse, og klubskifte er en naturlig ting, siger Thierry Guardiola.
Hvorfor North Stars Tennis Academy?
Ser man på de store akademier rundt omkring i verden, er navnene på disse oftest kombineret med store tennisstjerners navne såsom Rafael Nadal, Patrick Mouratoglou og Williams-søstrene, og det er prædikater, der naturligvis er en del af en bestemt markedsføringsstrategi. Dog har NSTA valgt at se bort fra disse strategiske muligheder og i stedet navngivet akademiet ud fra en ambition om at skabe et navn med en vision.
– Hvorfor ikke være en smule provokerende og være med til at skabe nogle tennisstjerner? En stjerne kan være mange ting. Alle ser stjernerne på himlen, og north refererer selvfølgelig til den nordlige del af Europa, nærmere Skandinavien. Der er dermed ikke noget stort navn bag tennisakademiet, og det er fordi vi er bevidste om hvem vi er, siger Sönke Capell.
NSTAs ambitioner for fremtiden er store, men trænernes primære fokus i øjeblikket er at få skabt en rytme og rutine for den udvalgte gruppe af tennisspillere, der har valgt at sige ja tak til tilbuddet.
– Den bedste markedsføring sker på banen. Vi kan komme med 100 systemer på papir og klubberne kan komme med lige så mange, men det kan vise sig blot at være et stykke papir med tomme ord. Sandheden befinder sig altid på banen, siger Capell i en afsluttende bemærkning.
Med Sönke Capell og Thierry Guardiola, to toptrænere, der begge har en enorm international erfaring i baggagen, er banen for alvor kridtet op til seriøse forandringer i dansk tennis. Hvorvidt NSTA formår at indfri tennistalenternes potentiale for maksimal udvikling, vil tiden vise.
Det skal du vide om NSTA:
North Stars Tennis Academy tilbyder fire forskellige programmer.
Fultid hvor spillerne har mulighed for at træne to gange dagligt fra mandag til fredag.
Deltid hvor spillerne har mulighed for at træne en gang dagligt fra mandag til fredag.
Ugentlig hvor spillerne har mulighed for at få en eller to sessioner fra mandag til fredag.
2-dags-program hvor spillerne har mulighed for at få en eller to sessioner fra mandag til fredag.
En trænings-session er mellem 90 og 120 minutters varighed.
I øjeblikket er 10 spillere tilknyttet akademiet.