Casper Ruud og Holger Rune har for længst lagt de personlige stridigheder bag sig, men der forventes fremover fortsat indædt rivalisering om den nordiske tennis-trone
I en lang årrække har både danske og norske tennis-fans fulgt svensk dominans i herretennis med både begejstring og beundring, og ikke mindst Bjørn Borg har blandt andet med sine triumfer ved Wimbledon 1976-1980 skabt stor interesse for tennis herhjemme.
Mange har uden tvivl også følt en smule misundelse for, at svenskerne efter Bjørn Borg epoken har leveret internationale stjerner på stribe med Mats Willander, Stefan Edberg og Robin Søderling for blot at nævne ganske få af de mange svenskere, som har markeret sig i tennistoppen.
Imidlertid behøver hverken danskere eller nordmænd mere føle sig i skyggen af svenskerne, og regner man kvindetennis med, har Caroline Wozniacki været det største nordiske navn i sporten de seneste 15 år.
På herresiden har Sverige fortsat større bredde end de øvrige nordiske lande, men siden Robin Søderling i 2010 var helt fremme som no. 4 i en epoke, som var domineret af Big 3 (Federer, Nadal, Djokovic), er det gået ned ad bakke for Sverige, hvis højst rangerede spiller på ATP-ranglisten er Elias Ymer, der med en beskeden placering som no. 329 er eneste svensker i top 500 foran Bjørn Borgs søn Leo Borg, der er no. 546.
Til gengæld har Finland 2 spillere i top 100 – Otto Virtanen og Emil Ruusuvuori.
Sidstnævnte var sidste år helt fremme som no. 37, men da han har været nødsaget til at holde en længere pause, er han aktuelt no. 95.
De 2 nordiske topnavne lige nu er uden diskussion Norges Casper Ruud og Danmarks Holger Rune, der dog hidtil har måttet affinde sig med, at nordmanden indtil videre har klaret sig bedst både hvad angår resultater, rangering, præmieindtjening og i indbyrdes opgør, hvor Ruud fører 6-1.
ATP Båstad: Holger Rune igen chanceløs mod Casper Ruud’s klassespil. Løchte også færdig
I 2021 vandt Ruud de 2 første opgør overbevisende 6-2, 6-1 ved ATP Masters 1000 Monte Carlo og 6-0, 6-2 ved ATP 250 Båstad et par måneder efter Holgers 18-års fødselsdag, og begge opgør illustrerede tydeligt, at Holger fortsat havde et stykke vej til den absolutte top, hvor Ruud allerede hørte til blandt de bedste, og derfor blev det i artiklen herover konstateret, at “Ruud-er-Konge i Norden”.
Inden det første opgør var Holger no. 321 på ranglisten og i Båstad var han no. 219, men da de året efter igen mødtes ved Masters 1000 Monte Carlo var Holger i mellemtiden avanceret til top 100, og han havde videreudviklet sig tennismæssigt i en grad, så han reelt kunne true nordmanden, der dog vandt 7-6(5), 7-5 efter at Holger i 1. sæts tie-break havde misset en kæmpe chance for at få 3 sætbolde.
I store dele af kampen havde Holger et solidt overtag, men i de afgørende situationer blev nordmandens større rutine afgørende for udfaldet.
ATP Masters Monte Carlo: Holger Rune havde Casper Ruud på krogen men gav slip
Ved French Open samme år (2022) markerede Holger sig for alvor, da han til de fleste overraskelse vandt 6-3, 6-1, 7-6(4) i 1. runde over 14. seedede Denis Shapovalov, og efter sejre over både Henri Laaksonen (SUI) og Hugo Gaston (FRA) var det en vaskeægte sensation, at Holger i 1/8-finalen vandt 7-5, 3-6, 6-3, 6-4 over 4. seedede Stefanos Tsitsipas.
Dette resultat skabte uden tvivl forventninger hos mange danskere – og ikke mindst Holger selv – om at han omsider kunne vinde over Casper Ruud, som han derefter mødte i kvartfinalen, hvor Holger dog ikke fandt de samme takter som mod Tsitsipas, og det blev igen nordmandens større sikkerhed og rutine, der sikrede sejren 6-1, 4-6, 7-6(2), 6-3.
Efterfølgende har der – især i medierne – været stor fokus på et slattent håndtryk fra Holger efter kampen og gensidige beskyldninger om umoden eller hånende adfærd, som uden tvivl førte til et anstrengt personlig forhold mellem de 2 nordiske topnavne, som dog for længst har lagt episoden bag sig, hvorimod der i medierne ofte mindes om det, som det også er tilfældet i Tennisavisen her i skrivende stund.
Episoden fyldte også en del på et pressemøde i mandags på Villa Hotel i København forud for tirsdagens Nordic Battle i Royal Arena.
Tennisavisens udsendte – undertegnede skribent – ønskede dog ikke at fokusere på selve episoden, men der blev i stedet spurgt ind til betydningen af den rivalisering, der kan være et ekstra positivt element i forbindelse med de indbyrdes nordiske opgør, hvor den indbyrdes statistik fortsat understreger nordmandens førerposition, og som illustration heraf var medbragt et skilt med teksten “Ruud-er-konge i Norden”.
Desuden blev Holger spurgt, hvor meget fokus der er på den mentale faktor, som i spørgsmålet blev antydet som en væsentlig årsag til, at Ruud fortsat er foran Holger, der med større modenhed og selvtillid kunne have vundet flere af de indbyrdes kampe.
Både spørgsmålene og svarende findes i ovenstående lydoptagelse, hvor Casper Ruud dog forestiller sig, at “Konge i Norden” kan være en norsk opfindelse.
Han pointerer, at Holger fortsat var ganske ung ved de første indbyrdes opgør, som derfor ikke kan tillægges samme betydning som de efterfølgende kampe, der har været mere jævnbyrdige med marginalerne på norsk side i de fleste tilfælde.
Han forventer, at der også fremover bliver flere indbyrdes opgør, hvor det både handler om at vinde og spille god tennis.
På spørgsmålet om det mentale var Holger ikke helt enig i, at han mangler selvtillid, men han satte til gengæld selv spørgsmål ved, hvor moden han kunne være som 19-årig, når han mødte spillere, der var op til 10-15 år ældre.
Førnævnte “Ruud-er-konge” skilt blev i øvrigt vist i nedenstående artikel fra TV 2 Tennis, hvor det ligeledes blev slået fast, at begge spillere havde lagt den omtalte episode bag sig, og i stedet har de nu en respektfuld relation og et venskab, som gør det naturligt både at træne sammen og spille opvisningskampe mod hinanden, hvilket dog ikke ændrer ved, at de begge er indstillet på at vinde.
Tronskifte udeblev trods dansk sejr i Rom
Håbet om et tronskifte fik ny næring, da Holger omsider vandt det 5. indbyrdes møde, der ligesom de tidligere opgør var på begges favoritunderlag grus, idet Holger efter sin 2. sejr over no. 1 Novak Djokovic i kvartfinalen, vandt 6-7(2), 6-4, 6-2 over Ruud i en kamp, hvor nordmanden havde overtaget, indtil Holger i 2. sæt fik løsnet op for den anspændthed, som hidtil havde forhindret ham i at spille frit, men da han endelig slap hæmningerne fri, blev niveauet løftet til verdensklasse.
ATP 1000 Rom: Holger Rune Nordens tennis-konge efter vanvittigt comeback mod Casper Ruud
Da Holger forinden både nåede finalen ved ATP 1000 Monte Carlo og genvandt titlen ved ATP 250 München, var der lagt op til endnu en Masters 1000 titel, da han i finalen mødte Daniil Medvedev, som han havde besejret 6-3, 6-4 i kvartfinalen i Monte Carlo, men Holger fandt ikke det sammen niveau som i det førstnævnte møde, og Medvedev vandt finalen 7-5, 7-5.
Det proklamerede tronskifte kunne dog blive endelig cementeret, hvis Holger ved French Open samme år kunne genfinde det samme høje niveau, som i de forudgående turneringer, og muligheden var reelt til stede, da de for andet år i træk mødtes i kvartfinalen, men som det antydes i omtalen herunder, var Holger tilsyneladende lammet af nerver i kampens 2 første sæt, som Ruud nærmest fik foræret, og selvom Holger fik bedre styr på sit spil og vandt 3. sæt, kunne han ikke forhindre, at nordmanden vandt 6-1, 6-2, 3-6, 6-3 og udbygge den indbyrdes føring til 5-1 samt bevare den nordiske tennis-trone.
French Open: Casper Ruud beholder tennis-tronen i Norden. Holger Rune må i tænkeboks
Højere dansk topniveau opvejes af norsk stabilitet
Siden de 2 første indbyrdes opgør, hvor der fortsat var klasseforskel på niveauet hos de 2 spillere, har Holger i flere af kampene haft overtaget, når han spillede op til sit bedste, hvorimod Ruud som regel alligevel løb med sejren på grund sin større rutine og stabilitet.
Det samme mønster kunne konstateres, da de i februar 2024 igen mødtes ved UTS Oslo, hvor der spilles efter helt utraditionelle regler med 4 quaters a 8 minutters varighed.
I den første quarter vandt Holger efter storspil suverænt 21-6, hvorimod Ruud trak det længste strå i 3 efterfølgende mere jævnbyrdige quarters 13-14, 12-17, 12-13.
Næste møde ved ATP 500 Acapulco i Mexico blev heller ikke en undtagelse fra det mønster, idet Holger leverede noget af sit bedste tennis hidtil i sæsonen, hvorved han vandt 1. sæt 6-3, og kun et par uprovokerede fejl hindrede, at han også kom foran med et break i 2. sæt, hvorefter et enkelt ukoncentreret dansk serveparti blev årsag til, at Ruud vandt 2. sæt og efterfølgende kunne udbygge det indbyrdes forspring yderligere.
ATP 500 Acapulco: Casper Ruud fører indbyrdes nordisk dyst 6-1. Holger Rune dog foran på ranglisten
Forløbet af kampene hidtil mod Casper Ruud illustrerer samtidig det mønster, der har kendetegnet Holgers 2024-sæson med store udsving i præstationerne, men der er alligevel grund til at fremhæve, at Holger trods udfald undervejs har været fremme i 8 semifinaler og enkelt finale, og dermed slutter han året som no. 13 med top 10 indenfor overskuelig rækkevidde.
Ved det første møde i Nordic Battle i Oslo lørdag d. 30. november kom Holger igen bedst fra start, da han vandt 1. sæt 6-4 i en kamp, der var præget af en god blanding af både god tennis og showprægede indslag, men det lå alligevel lidt i luften, at kampen ville gå i 3 sæt, ikke mindst da Holger i 2. sæt var nede med sætbold og overlod sin ketsjer til en bolddreng, der afsluttede en boldudveksling med en fejl, som gav Ruud 2. sæt.
Mod forventning blev 3. sæt spillet som en matchtiebreak, hvor Holger førte 5-2, men der var ingen frustrationer at spore, da Ruud alligevel vandt kampen 4-6, 6-4, [10-7].
Da de mødtes igen i Royal Arena i tirsdags, var der stadig plads til at underholde med showtennis undervejs, men der blev tilsyneladende skruet lidt mere op for intensiteten hos spillerne, der leverede mange fremragende dueller.
Som i flere af de tidligere kampe, havde Holger en anelse højere topniveau, og da han samtidig med inspirationen fra et medlevende publikum fastholdt det høje niveau, kunne han allerede efter 2. sæt sikre sejren 6-4, 6-2.
Derfor blev den samlede sejr afgjort i en match-tiebreak, hvor Holger fortsat havde overtaget, og han vandt derved 10-7 og blev vinder af den første udgave af Nordic Battle, men inden Holger kan kåres som ny Konge i Norden, kræves yderligere et par sejre i kommende indbyrdes opgør samtidig med, at Holger endvidere etablerer sig i top 10 foran nordmanden, men hvis Holger fremover får større mental stabilitet og derved løfter sit bundniveau, er de tennismæssige forudsætninger for at overtage tronen absolut til stede.
I opslaget herover antyder arrangøren f Sports Group, at der også fremover arrangeres kampe mellem de nordiske stjerner.
Som optakt var arrangeret en double med den 68-årige showman Mansour Bahrami, der sammen med Christian Sigsgaard spillede double mod Frederik Løchte Nielsen og Johannes Ingildsen og sørgede for, at publikum blev underholdt med showtennis med ekvilibristiske indslag.