Tennisavisen har over de senere år fulgt KFUM´s kamp for at få opført en tennishal. Der har der på intet tidspunkt været tvivl om at den ville være rentabel. Alligevel skulle klubben mange års hårdt slid igennem inden sportschef Thomas Skouboe kunne strække armene i vejret i jubel over, at han fremover skal stå på træningsbanen i egen hal om vinteren.
En kommunal grund. Private penge og en god portion fra klubkassen. Det burde være en god kombination, men alligevel skulle der mange års hårdt slid til, før KFUM i København langt om længe fik tilladelse til at bygge klubbens længe ventede tennishal.
Sportschef i KFUM, Thomas Skouboe, kunne bedst som udendørssæsonen kom i gang efter corona-nedlukningen konstatere, at de sidste brikker faldt på plads.
”Vi er i mål. Vi har rejst 8,4 millioner kroner. Medlemssponsorater for 456.000 koner, folk der har købt baner i 10 år og forudbetalt. Sponsorer for 150.000 kroner og så har Københavns Kommune hjulpet os i mål med penge fra klubhus-puljen på 450.000 kroner. Klubben har selv smidt 2 millioner kroner i opsparede midler i puljen,” forklarer Thomas Skouboe.
Store udfordringer undervejs
Forløbet frem mod endemålet har været fyldt med forkerte veje og blindgyder. Opskriften på at få et projekt i hus kombineret af private midler og en offentlig byggegrund findes ikke. Derfor er det hele også trukket ud, selvom KFUM længe har kunne dokumentere, at der både var økonomi bag projektet og et stort behov for indendørs banekapacitet til tennissporten i hovedstadsområdet.
”Senest kom udfordringen omkring 10 års brugsaftale. Det er ikke os der ejer grunden, det gør kommunen. Så det var afgørende, at vi havde brugsret, så vi kan drive hallen. Tjene penge og betale det lånte beløb tilbage over de kommende 10 år,” forklarer Thomas Skouboe.
Han understreger, at han i løbet af de seneste års arbejde på at få halprojektet realiseret ikke har fundet en eneste kommunal genvej. Tværtimod har han fundet blindgyder, men også lært at systematik og struktur i arbejdet er en stor fordel, da der ofte trædes på ubekendt land.
Fuldtidsansat en fordel
Mens mange store tennisklubber i Danmark har fordelen af både indendørs halkapacitet og fuldtidsansatte medarbejdere til at drive klubben, så er det ofte stik modsat i de mindre. Her har man ofte svært ved at holde på medlemmerne fra år til år, fordi vinterperioden af lig med en nedlukning af klubben og det sociale liv.
I KFUM har man i Thomas Skouboe haft en fuldtidsansat medarbejder, der kunne stå for strukturen i arbejdet med at få halprojektet smashet i hus. Det er en afgørende pointe for at forstå, hvorfor det efter mange års hårdt arbejde lykkedes klubben at få halprojektet realiseret.
”Vi har været heldige, fordi jeg som ansat har kastet mig ud i projektet. Havde det alene været op til frivillige kræfter at kæmpe kampen, så havde klubben knækket halsen på projektet. Stædighed, både hos mig og de mange ildsjæle, har belønnet sig. Jeg glæder mig meget til at kunne byde velkommen til indendørs tennis i KFUM fra den kommende vinter,” fortæller Thomas Skouboe.
Med hallen ved KFUM´s udendørsanlæg bliver kapaciteten af indendørshaller i Københavns Kommune øget fra 10 til 12. Det er stadig en ekstremt udfordrende situation at være tennisspiller i, da det kan være meget svært at få en banetime på en af de meget eftertragtede tennisbaner i hovedstaden. 5000 tennisspillere til 12 baner gør, at mange københavnere kører ud i nabokommunerne, når der skal spilles tennis.
Faseopdelt kamp
Thomas Skouboe skærer det ud i pap. Der er ingen genvej til at få etableret en ny tennishal. Det er hårdt arbejde fra ende til anden. Der er særligt i modgang brug for, at man har et netværk, der kan rådgive, hjælpe og støtte. Med alt fra de store linjer til de små men ofte afgørende detaljer. Listen over de personer, der undervejs har været en del af kampen sammen med Thomas Skouboe er lang. Det er der en god grund til.
”Jeg har hele tiden prøvet at samle nye kræfter til lige det vi behøvede i næste faste. Derfor har der ikke været haludvalg hele vejen, men et udvalg der er blevet justeret fra kommunikationsfolk til sponsorfolk til byggeerfarne mennesker. Det alt efter, hvor i arbejdet med projektet vi var. De eneste gennemgående personer i projektet har været mig selv og et bestyrelsesmedlem,” fortæller Thomas Skouboe.
Han ser frem til, hvordan det bliver at kunne drive den i forvejen vækstende tennisklub videre, når man nu i langt højere grad kan holde et højt aktivitetsniveau hele året rundt. Fra nu er det nemlig slut med at skulle være afhængig af ydertimer til træning i andre klubbers haller. I stedet kan man selv give både turneringsaktive medlemmer og motionister muligheden for at spille tennis på menneskelige tidspunkter af døgnet alle ugens syv dage.