Effektiviteten af energioptagelse fra luften betyder alt når du spiller kamp på tennisbanen. Den påvirker direkte dine fysiske præstationer og din mental robusthed på banen. Og i sidste ende bestemmer den hvem der er stærkest - dig eller din modstander. Den robusthed kan trænes med samurai teknikker - også uden ketcher og udenfor banen.
Vejrtrækning og fysiologi
Vejrtrækning er en af de vigtigste fysiologiske processer i vores krop. Vejrtrækning påvirker rigtig mange ting i vores liv. De forkerte vejrtrækningsmønstre har indflydelse på hvordan og hvornår i livet vi udvikler livstilssygdomme.
Det interessante er at vejrtrækning påvirker også vores fysiske udfoldelse og sportsudøvelse. Og den har også en kæmpe betydning for os tennisspillere. Vejrtrækning er en af de vigtigste fysiske processer for kroppens energioptagelse.
Vi får energi ud af luften gennem ilt som bliver leveret via luftrøret, lungerne og alveolerne. Derfra med blodstrømmen sammen med røde blodlegemer kommer iltens molekuler direkte op til cellerne og bliver til energi.
Energien både fra mad og fra luft
Vi er vant til at høre om energien som kommer fra den mad vi spiser. Og vi optimerer den energioptagelse ved at vælge nøje hvad vi spiser, samt hvordan og hvornår. Det er mindre almindeligt at tale om optimering af energioptagelsen fra luften.
[quote_box_center]Effektiviteten af energioptagelse fra luften betyder alt når du spiller kamp på tennisbanen. Den påvirker direkte både dine fysiske præstationer og din mental robusthed på banen. Og i sidste ende bestemmer den hvem der er stærkest – dig eller din modstander.[/quote_box_center]
Mere energi fra luften til dine tenniskampe
Hvordan kan det være? Jo, effektiviteten af energioptagelse fra luften har indflydelse på alle celler i vores krop. Den bestemmer om cellerne, inklusivt muskelceller og vores hjerneceller får den mængde ilt de behøver – eller ej.
Effektiviteten af energioptagelse afhænger af kvaliteten af den gasblanding vi har i vores lunger mens vi arbejder på banen. Og kvaliteten af lungernes gasblanding afhænger af om du har åben mund ved fysisk anstrengelse. Eller om du er trænet til at nøjes med at trække vejret med næsen.
Dansk videnskabelig opdagelse
Hvis du trækker vejret med munden så hyperventilerer du – og udvander balancen mellem kudioxid og ilt. Jo mere du gør det des mindre er effektiviteten af din vejrtrækning. Og des mindre ilt får dine celler – både muskler og hjerne.
Hvorfor? Det hedder Bohr’s lov og er faktisk en dansk videnskabelig opdagelse fra 1904. Christian Bohr var berømt fysiolog – og far til den Niels Bohr som vi allesammen kender. Men det fortæller jeg om i en af de følgende indlæg.
Tilbage til munden.
[quote_box_center]Hvis du langsomt træner at spille med lukket mund, forbedrer du effektiviteten af energioptagelse på celleniveau. Hvilket forbedrer din fysiske effektivitet, udholdenhed og kondition ved at forøge din maksimale iltoptagelse VO2max, produktion af EPO og dit pulsfald. Og derigennem forbedre din mentale effektivitet og psykiske stabilitet på banen. Om det påvirker dine chancer for at vinde dine kampe? Ja, bestemt – i høj grad![/quote_box_center]
Effektiv viden bruges til træning
Den viden kan du bruge både på banen og træne uden for banen i løbet af alle dine daglige gøremål. Det gør den type træning enormt effektivt – både hvis du er seriøs amatør eller brænder for at komme at spille på ATP eller WTA niveau. Og den kan også påvirke den måde du lever dit liv uden for banen.
Livet består jo ikke kun af tennis timer, men også daglige udfoldelser som kræver psykisk og fysisk anstrengelse. Og alle de ting påvirker den måde ilten bliver leverer til alle kroppens celler på – både til hjerne, muskler, forplantningsorganer, fordøjelsessystemet og så videre. Og effektiviteten af leverance af ilt til cellen – den kan faktisk trænes.
Tennis træning udenfor banen
Betyder det at du kan træne vejrtrækningen også udenfor banen? Betyder det at du i dagligdagen kan forbedre dine kvaliteter som tennisspiller – uden at røre en ketcher? Det gør det nemlig!
Hvordan? Der er relativt enkle ting som du kan lære at udføre i løbet af dagen for at forbedre fysiologien bag din vejrtrækning. Blandt andet, vær opmærksom om du trækker vejret med munden i løbet af dagen. Hver gang du opdager at du faktisk gør, luk munden og brug næsen.
[quote_box_center]Du kan hjælpe dig selv hvis du lærer at slappe af og gå lidt ned i hastighed i dine fysiske udfoldelser. Det kan faktisk forbedre din daglige effektivitet en del. I samurai traditionen hedder det ‘living silence’ og ‘stillness in action’. Og er den teknik som samuraier trænede helt fra barndomsben. Den gav dem mulighed for at opnå styrke og følelsesmæssig neutralitet i deres kampe. Denne samurai robusthed i sidste ende betød at de ikke var bange for døden…[/quote_box_center]
Kan det lære os tennisspillere noget i forhold til følelser i vores tenniskampe? Det tror jeg meget på. Og det vil jeg fortælle mere om i mit næste indlæg. Indtil da – husk at munden er kun til at spise, snakke – og kysse! Og ikke til at trække vejret med.
Så luk munden og træn godt 😉
Misha Sakharoff
Fysiologisk mentaltræner, Integrative Health Engineer, M.Sc